Ministerstvo kultury potvrdilo, že test není autorské, ale úřední dílo. (Oldřich Botlík vyhrál ve sporu s Cermatem)

úterý 22. srpna 2017 ·

Spor Cermatu a Oldřicha Botlíka z iniciativy Maturitní data – odtajněno, zda jsou testová zadání chráněna autorským zákonem, vyřešil posudek, který si objednalo ministerstvo školství od Ministerstva kultury. Ten konstatuje, že testy jsou jako tzv. úřední dílo vyloučeny z ochrany podle autorského zákona. Cermat bude proto muset odstranit ze svých stránek nepravdivé tvrzení o autorskoprávní ochraně a v dalším ročníku přijímacích zkoušek na střední školy nic nebrání tomu, aby byly úlohy zveřejněny vždy hned po vyplnění testů, podobně jako je to už běžné u maturity.





Spor o to, zda test je, či není autorským dílem, vedl Oldřich Botlík s Cermatem od poloviny dubna, kdy na stránkách iniciativy Maturitní data – odtajněno zveřejnil testová zadání prvního kola přijímacích zkoušek na střední školy. Podal v té věci i podnět k ministerstvu školství, které si vyžádalo odborný posudek od Ministerstva kultury. Nejde o závazné rozhodnutí, takové by mohl vydat jen soud, ale ministerstvo školství konstatuje, že se tímto stanoviskem bude řídit.


V dopisu ministerstva školství stojí, že s Cermatem bude projednáno, aby i v případě přijímacích zkoušek zajistil „v následujícím období zveřejňování zadání jednotlivých souborů testů bez zbytečného odkladu po jejich zadání uchazečům ve školách v jednotlivých termínech stanovených MŠMT pro jednotnou zkoušku“.


Optimálním řešením by bylo – podobně jako v případě maturitních testů – zveřejnění do 17.00 dne, kdy byl test zadán. Okamžikem, kdy je testové zadání rozdáno žákům v učebně, totiž ztrácí charakter veřejně nepřístupné informace. Originál zadání však nelze žákovi vydat ve škole, kde zkoušku konal – musí zůstat součástí spisu kvůli případným reklamacím (například nečitelná místa). Žák, resp. jeho rodič, má právo do spisu kdykoli nahlížet, a dokonce má právo na pořízení kopie testu – to je však složitá procedura. Proto je důležité, aby testová zadání byla co nejdříve dostupná jak žákům, rodičům i odborné veřejnosti.


Oldřich Botlík, iniciativa Maturitní data – odtajněno, řekl: „Z hlediska veřejného zájmu je rozhodující, že Cermatu nesmí být ponechána ani teoretická možnost, aby případným neudělením souhlasu k užití mohl účinně bránit veřejné diskusi o pojetí libovolného testu, testové úlohy či o pojetí a správnosti klíčů správných řešení. Taková diskuse musí být naopak možná počínaje okamžikem, kdy byl test u zkoušky použit.“


Zdroj: Tisková zpráva EDUin

3 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
22. srpna 2017 v 12:59  

Je zajímavé, že dokud se testovalo na školách, byly O. Botlíkovi a EDUinu testy ukradené. To asi nešlo o veřejný zájem... stejně jako o něj vůbec nejde teď, pokud tedy za veřejný zájem nepovažujeme zájem ukázat Cermat jako nejhorší instituci na světě.

Pavel Doležel řekl(a)...
22. srpna 2017 v 13:51  

A pokud by si Cermat tvorbu testů outsourcoval třeba u Scia, šlo by také o úřední dílo? Má SCIO povinnost zveřejňovat do 17:00 dne přijímacích zkoušek na VŠ zadání testů? Ve chvíli, kdy jsou testy zakoupeny, je vlastníkem vysoká škola a pokud je veřejná, tj. placená ze státního rozpočtu, měla by mít rovněž povinnost testy zveřejňovat. Chápu to správně?

Simona CARCY řekl(a)...
22. srpna 2017 v 13:54  

Já bych si znalecký posudek objednala od znalce a ne od ministerstva. Jak správně uvedeno, nemá takový posudek jinou váhu, než toho papíru, na němž je napsán. Rozhodnout může jedině soud. Pokud se MŠMT rozhodlo přiklonit na stanu nějakého posudku bez rozhodnutí soudu, není to překvapivé, je to jen smutné. Nelze ovšem diktovat hodiny a minuty, kdy mají být dokumenty zveřejněny. Správní řád zná počítání času ve dnech a toho je třeba se přidržet. Takže nejde o žádné botlíkovo vítězství, toliko o rozhodování o čase. O případné ochraně autorských práv tím není řečeno rovněž nic, to by musel rozhodnout soud na něčí návrh.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.