Kateřina Valachová: Výchovné problémy, šikana, nerespekt k učiteli, to jsou pravé problémy, které učitele štvou

čtvrtek 31. srpna 2017 ·

„Zvyšuje se podíl dětí s logopedickými či dysgrafickými potřebami. A učitelé měli otřesné podmínky pro vzdělávaní dětí, které mají spíše výchovné než zdravotní problémy. Změnilo se jenom to, že se řeklo, že potřebujeme speciální pedagogy, školní psychology, metodiky školní prevence. Do té doby se vše platilo z kapes učitelů. Takže my jsme jen na to, na co se má, po právu poslali školám peníze. Svoboda volby rodiče se nemění,“ řekla k inkluzi Kateřina Valachová v pořadu Rozstřel serveru iDNES.cz.




Zatímco podle zastánců inkluze pomáhá hendikepovaným dětem ve výuce a začlenění mezi ostatní děti, kritici hovořili o nepřipravenosti škol na změnu a znovu se ozvali letos v létě, kdy vyšlo najevo, že inkluze stojí víc peněz, než se čekalo.


„Při debatách s učiteli jsem se s většinou z nich shodla na tom, že spíš než o inkluzi jde o podmínky, které pro učení dětí mají. Čím dál víc je zaměstnávají výchovné problémy dětí. Tyto děti nejsou zdravotně postižené. Jsou to děti, které potřebují podporu skrze školního psychologa či logopeda,“ doplnila. Dodala, že podle ní výchovné problémy pramení zevnitř rodiny.


Pokud prý rodiče budou s učiteli spolupracovat ve vzdělávání a výchově dětí, nemusí se pak podle Valachové bát ani společného vzdělávání. „Výchovné problémy, šikana, nerespekt k učiteli, to jsou pravé problémy, které učitele štvou,“ míní Valachová. Podle ní by měli vykazovat větší respekt nejen děti, ale i rodiče. „Měli bychom k tomu přistupovat tak, že učitel je ten, který vzdělává a hodnotí, on je ten zodpovědný,“ řekla.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
31. srpna 2017 v 15:27  

Děti s Aspergerovým syndromem jsou složité na zvládnutí. Do běžné výuky patří, ale stejně tak mají rodiče možnost dítě zapsat do speciální školy, nebo má škola možnost využít zřízení speciální třídy tak, aby se děti, které mají náročné vzdělávací potřeby, vzdělávaly v menším kolektivu,“ reagovala Valachová.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rozstrel-katerina-valachova-inkluze-skolni-rok-skolstvi-pmm-/domaci.aspx?c=A170828_115948_domaci_nub

Speciální školy pro PAS???
Aha, tak takle to tedy myslí pan Štech? Do každé školy jednu třídu aspergrů, jednu LMP, jednu logopedickou .

Unknown řekl(a)...
1. září 2017 v 7:14  

Kanada od čtvrtka jako první v Americe umožňuje vydávání genderově neutrálních pasů. Občané Kanady, kteří se necítí být ani ženou, ani mužem, mohou nově při žádosti o pas vyplňovat do kolonky pohlaví písmenko "X". Informoval o tom deník The Guardian. Kanada tak rozšířila zatím krátký seznam zemí, které třetí variantu v úředních dokumentech povolují. "Všichni Kanaďané by se měli bezpečně cítit být sami sebou, žít podle své genderové identity a vyjádřit pohlaví, jaké si vybrali,"

Jana Karvaiová řekl(a)...
1. září 2017 v 17:02  

No jooo.Jasně. Na děti s výchovnými problémy platí zásadně logoped.
Jak úžasná znalost problematiky speciální pedagogiky, klobouk dolů.

Jana Karvaiová řekl(a)...
1. září 2017 v 17:07  

...........Děti s Aspergerovým syndromem jsou složité na zvládnutí. Do běžné výuky patří, ale stejně tak mají rodiče možnost dítě zapsat do speciální školy, nebo má škola možnost využít zřízení speciální třídy tak, aby se děti, které mají náročné vzdělávací potřeby, vzdělávaly v menším kolektivu,“ reagovala Valachová.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rozstrel-katerina-valachova-inkluze-skolni-rok-skolstvi-pmm-/domaci.aspx?c=A170828_115948_domaci_nub......

Super. Opět lež. Rodiče do žádné specializované školy své dítě nezapisují. Musí na to mít posvěcení od PPP. když nemají, mohou se třeba postavit na hlavu a nic.
A zřídit třídu pro jedno dítě s Aspergerem? To je fór nebo bývalka netuší, že výskyt dětí s tímto syndromem určitě není tak velký, aby se do jedné spádovky dostali tak 2 - 3.
A takoví lidé rozhodují o budoucnosti dětí?!?!?!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.