Revize RVP nově určí, co mají školy učit a žáci umět

čtvrtek 31. srpna 2017 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy chce nově přezkoumat a aktualizovat rámcové vzdělávací programy škol, tj. dokumenty, podle nichž se řídí vzdělávání ve všech školách. Revize rámcových vzdělávacích programů (RVP) je rozplánována až do roku 2022 a nově vymezí rozsah i obsah vzdělávání společný pro všechny žáky.




„Smyslem této revize není omezení pestrosti nebo originálnosti či omezení autonomie škol. Cílem je vytvořit podmínky pro to, aby každý žák, ať je z kterékoliv školy, disponoval znalostmi, dovednosti a vědomostmi, které dopovídají současným společenským potřebám a jsou nezbytné k učení pro celý život,“ říká náměstek ministra školství pro oblast vzdělávání Václav Pícl.


Zamýšlené změny mají přispět k tomu, aby děti a žáci měli dostatek času získat a upevnit potřebné znalosti a dovednosti stejně jako rozvíjet svou kreativitu. Závazné vzdělávání by proto mělo naplnit zhruba 70 % hodinové dotace určené pro jednotlivé druhy či stupně vzdělání, zbývající hodinovou dotaci využije každá škola podle vlastního uvážení.


Návrh pojetí revizí RVP byl diskutován jak s experty zabývajícími se problematikou kurikula, tak s pedagogy z různých stupňů a druhů škol. Nyní je představen také na webu Národního ústavu pro vzdělávání, kde se k němu pedagogičtí pracovníci i široká veřejnost mohou prostřednictvím Google dotazníku až do 20. září vyjadřovat.


RVP vznikaly před více než deseti lety. Dosud byly pouze doplňovány o nová témata či upravovány hodinové dotace. Nynější změna nebude realizována k jednomu datu, ale postupně. Revizemi vždy projde společně určitá vzdělávací oblast ve všech stupních vzdělávání (např. matematika v předškolním, základním i středním vzdělávání). Obory středního odborného vzdělávání budou tam, kde to bude možné, propojeny se standardy Národní soustavy kvalifikací.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

9 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
31. srpna 2017 v 17:21  

Učit a umět. To se snad ani nesmí říkat nebo už zase jo?

BP řekl(a)...
31. srpna 2017 v 17:29  

Ne, jsou to sprostá slova!

Unknown řekl(a)...
31. srpna 2017 v 18:57  

že by retro osnovy?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. srpna 2017 v 20:16  

Google dotazník je na prd, protože vás nutí odpovídat i tam, kde nechcete. Škoda, že zase nevíme, s kterými experty a učiteli bylo pojetí revize diskutováno.

Radek Sárközi řekl(a)...
31. srpna 2017 v 20:29  

Už je rozhodnuto, jak naznačuje článek, nebo se zohlední názory z dotazníku?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
1. září 2017 v 23:09  

A to se z toho maglajzu, který tím postupným návratem k osnovám bude zase tvořit ve "volných chvílích" EŠVÉPÉ?

mirek vaněk řekl(a)...
2. září 2017 v 10:21  

No uvidíme. Teď je třeba, aby i do tendenčního dotazníku co nejvíc učitelů napsalo svůj názor na RVP a SVP. Pak se uvidí, jestli to myslí vážně, nebo už je rozhodnuto.
Předpokládám, že rozhodli politici a úředníci MŠMT a úředníci NUV vypsali projekt. Jestli je projekt už napsán a cílem je předělání RVP, pak je dotazník bezpředmětný. A připravme se na protestní akce a nadávání.
Pokud se akce teprve chystá, pak dotazník může rozhodnout. A zabránit úplným blbostem.

tyrjir řekl(a)...
4. září 2017 v 12:52  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
4. září 2017 v 12:58  

Tak nám zase vyhlásili konkurs na ředitele NÚV, paní Milerová

Nabízíme:
zajímavou, kreativní a dynamickou práci,
odpovídající finanční ohodnocení,
možnost dalšího odborného růstu,
předpokládaný nástup listopad 2017.
Přihlášky zasílejte nejpozději do 27. 9. 2017 na adresu:
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy


http://www.msmt.cz/ministerstvo/msmtv-souladu-s-ustanovenim-166-odst-2-zakona-c-561-2004-sb

Uf, to jsem se lek,
ze špajzu MŠMT ČR nám vylez šnek!
Na zádech má z EU peněz dům.
Vyžunknul tam rum?

Co dál s NÚV a NIDV?

Ministr Dobeš v roce 2011 zrušil několik významných školských instituci (VÚP, NÚOV,IPPP ČR) a sesypal je do NÚV, a to už v době, kdy MŠMT mělo zřetelné objektivní problémy s tvorbou kurikula, DVPP i s tzv. čerpáním EU dotací do podfinancovaného českého školství. To mnohdy ne dost účelné a účinné fondočerpačství, myslím, tento hrubý zásah naivního ministra, který pak nakonec stejně odešel, protože mu vláda nedala požadované peníze, ještě nepříznivě prohloubilo. Rozpadly se celé týmy zkušených lidí a nové efektivně pracující týmy místo nich, zdá se, vždy nevznikly. Nevyřešil to ani jeden ze tří ministrů školství současné vlády. NÚV už dokonce dva a půl roku nemá jmenovaného řádného ředitele a do jeho kompetencí (RVP, DVPP) a zbytků výzkumných kapacit zasahuje, jak je vidět i podle návrhu Kariérního řádu, jakési "slepé střevo" MŠMT - NIDV. Ministr Fiala to chtěl kdysi řešit spojením NÚV a NIDV, ale nakonec z toho sešlo. Situaci v NÚV a NIDV nenapravila ani současná vláda, když nenapravila nedostatky a někdy i nesrovnalosti (nedodržení právních předpisů) v jejich práci. Zřejmě to čeká až na příští vládu.

Co dál s NÚV a NIDV? "A teď, babo, raď" říkala moje babička.

Co byste s tím dělali, vážení přátelé dobrého vzdělávání na České škole?


http://www.ceskaskola.cz/2017/07/deset-let-po-zruseni-osnov-skolam-konci.html#comment-1574682106094511657

Uvidíme, co z toho "předvolebního spěchu" s osudovými povolebními účinky v MŠMT a NÚV vyleze.

J.Týř


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.