Jednání o platech ve státním sektoru vrcholí. Sobotka chce desetiprocentní růst a 15% pro učitele

pondělí 14. srpna 2017 ·

Vláda stojí před rozhodnutím, nakolik vzrostou platy ve veřejném sektoru. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prosazuje, aby všichni státní zaměstnanci dostali od listopadu přidáno deset a učitelé patnáct procent, ministr financí Ivan Pilný (ANO) upozorňuje, že pokud se má přidávat, v jiných místech budou potřeba škrty – a to i navzdory dobrému stavu ekonomiky. Informuje pořad Události ČT.


Bohuslav Sobotka (psp.cz)
Stát naposledy zvyšoval platy v červenci, kdy se růst dotkl třiadevadesáti tisíc zaměstnanců centrálních institucí a dvaasedmdesáti tisíc pracovníků, které odměňují kraje a obce. Policisté, hasiči, celníci a vězeňští dozorci si tak přilepšili o deset a vojáci z povolání o sedm procent. Platy se zvedaly také v sociálních službách, a to až o třiadvacet procent, a růst zaznamenali i pracovníci v kultuře a školství (ovšem jen ti nepedagogičtí) – v rozmezí pěti a necelých deseti procent.

Nyní se trojkoaliční kabinet Bohuslava Sobotky připravuje na další nárůst finančního ohodnocení státních zaměstnanců. „Od prvního listopadu bychom měli zvýšit platy všem zaměstnancům veřejného sektoru o deset a speciálně učitelům bych podporoval variantu růstu o patnáct procent,“ říká předseda vlády.

„Starostové demonstrují kvůli místním komunikacím, rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek mi vyhrožuje, že pošle studenty do ulic, máme sledovat trajektorii NATO, mám dát ministru Danu Ťokovi na dálnice, pan předseda Pavel Bělobrádek mi vyhrožuje, že neplním usnesení vlády, když nepřidám tři miliardy na inovace,“ vyjmenovává šéf státní kasy sérii zájmů, které je potřeba při správě republikové pokladny zohlednit.

Specifická je pak situace učitelů. Víc než stošedesátitisícový sbor představuje nejpočetnější profesní skupinu, kterou stát zaměstnává, letos v červenci přidáno nedostali a růst jejich platů označuje vláda za svou prioritu dlouhodobě. Kabinet zde nachází i podporu opozice bez ohledu na ideologické preference.


Pořad Události ČT je ke stažení zde. Hovořilo se v něm také o nedostatku učitelů

5 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. srpna 2017 v 10:55  

Matematika ve školství : 15% = 8%. Při superhrubé mzdě cca 700 čistého. Hergot, kam já ty peníze budu dávat. Tapetovat s nimi? Krmit s nimi králíky?

BP řekl(a)...
15. srpna 2017 v 13:18  

Odbory chtějí jednat se Sobotkou o navýšení o 10%. Tak jak?

Unknown řekl(a)...
16. srpna 2017 v 4:40  

a za co by učitelé ty peníze chtěli, když výsledek jejich práce jest tak tristní

poste.restante řekl(a)...
16. srpna 2017 v 9:05  

Tohle už jsme jednou řešili, laimesi.
Vzhledem k vloženým prostředkům jak mzdovým, tak celkovým, je výsledek práce českých učitelů nadprůměrný.
Příjmy pod průměrem EU/OECD - výsledky žáků nad průměrem.
V Kauflandu, kde si skladník vydělá téměř totéž, co učitel, Vám také neprodají whisky za cenu Poděbradky.

Chcete lepší? - Zaplaťte!
Možná pak méně učitelů bude muset shánět další přivýdělek, aby měli na financování třeba obyčejné hypotéky a budou mít víc času na přípravu výuky.

tyrjir řekl(a)...
16. srpna 2017 v 9:17  

Obávám se, že některé laimesovy komentáře jsou jen vata k zaplnění místa po smazaných komentářích.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.