Chybějící učitelé, plány na změnu zákona o pedagogických pracovnících

pondělí 14. srpna 2017 ·

Učitelé jsou nejpočetnější profesí, kterou stát zaměstnává. Tvoří víc než třetinu, je jich 161 tisíc. I tak jich je ale málo. Ani tři týdny před začátkem nového školního roku nevědí někteří ředitelé, kdo bude učit žáky v jejich škole. Sehnat nového učitele s odpovídajícím vzděláním je stále těžší. Učit bez pedagogické průpravy zase zakazuje zákon. Část politiků to chce změnit. Informuje pořad Události ČT.


Učitelé s aprobací matematika/fyzika patří k těm nejvzácnějším na trhu práce. Například v Berouně už ho shání přes půl roku. Za inzeráty tu utratili přes 50 tisíc korun a nezbývá než psát další. Učitelé začínají chybět po celé republice. Shánějí je i školy v centru Prahy.

Nedostatek učitelů je podle školní inspekce už problém celorepublikový. Sehnat je na některé předměty je podle ředitelů prakticky nemožné. Důvody, proč nejsou, uvádějí ředitelé shodné - nízké platy, nízká prestiž povolání, chybějící koncepce.

„Na středních školách s učňovskými obory je ten problém prakticky ve většině těch klíčových vzdělávacích oborů,“ říká k tomu náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Situaci před několika lety zkomplikoval i zákon, podle něhož smí učit jen člověk s vysokoškolským pedagogickým vzděláním. Některé vládní, ale i opoziční strany to považují za chybu.

Richard Brabec, ministr životního prostředí (ANO): „My se přikláníme k určitému rozvolnění téhle té poměrně úzké podmínky nebo striktní podmínky.“

Jiří Růžička, senátor (TOP 09): „Třeba češtinář, tak může jít učit biologii, když ředitel nemá toho biologa, ale biolog, který má přírodovědeckou fakultu, do školy jít učit nemůže. No, to je přece úplně špatně!“

Ministerstvo školství ale změnu neplánuje: „Žádná změna zákona se nepřipravuje. Cílem je, aby opravdu v českém školství působili kvalitní kantoři,“ říká k tomu mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.


Pořad Události ČT je ke stažení zde

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. srpna 2017 v 10:53  

Měl by se změnit zákon o platech a ne o pedagogických pracovnících.

Unknown řekl(a)...
14. srpna 2017 v 14:23  

učitelé nejsou v praze a okolí,kde mají jiné šance,a peníze,které by to u abs řešily by musely být min stejné jako v úřadě 30 000 nebo firmě 40 000,na venkově jest učitelů nadbytek,ředitelé chtějí pouze absolventy, max do 30 let,za 20 litrů platu mu naloží práce za tři,nejvíc však odrazuje mladého to,že vzhledem k malému počtu žáků,se málokdy trefí do své aprobace a učit s aprobací čj-děj učit fyz a vaření nechce

Eva Adamová řekl(a)...
14. srpna 2017 v 15:55  

"Například v Berouně už ho shání přes půl roku. Za inzeráty tu utratili přes 50 tisíc korun a nezbývá než psát další."

Tak na portále mpsv.cz za posledních 99 dní žádný inzerát přímo z Berouna, že by hledali učitele M-F není?!?!

A k panu Růžičkovi. Na každé z okolních škol, ať už základních nebo středních, v dosahu cca 20 km od nás vyučuje minimálně jeden inženýr nebo inženýrka, pro které nebyl problém udělat si pedagogické minimum. On skutečně nikdo nikoho za křídlo nedrží, a chce-li takový člověk učit, cesta k tomu není zas až tak složitá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.