Inkluze po roce: Méně administrativy, více peněz

pondělí 14. srpna 2017 ·

Legislativní rada vlády dnes rozhodne o vyhlášce, která v některých bodech upravuje společné vzdělávání dětí. Praxe dává nejlepší odpovědi na to, zda se zákonodárci strefili do černého. Podpůrná opatření pro inkluzivní vzdělávání vešla v účinnost loni v září. Zákon byl ovšem přijat už na jaře 2015 za ministra Marcela Chládka. Podpořily ho všechny tři koaliční strany. Uvádí Deník.cz.


Jana Zapletalová (eduin.cz)
O vylepšení současného stavu se snaží i vyhláška, kterou legislativní radě vlády předkládá ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD). Platit má od 1. září. „Vychází například vstříc zaměstnancům poradenských zařízení, kteří budou mít o měsíc víc času na vypracování zprávy a doporučení pro rodiče a školu,“ sdělila Deníku náměstkyně Národního ústavu pro vzdělávání Jana Zapletalová, která se jako odbornice podílela na ročním vyhodnocení inkluze.

Zvyšují se také pravomoci ředitelů, kteří sami mohou rozhodnout, kolik dětí bude ve skupině, kde se uplatňují intervenční pedagogická opatření. „Místo čtyř tam bude moci být až šest žáků. Celkový objem peněz, tedy 25 tisíc korun na skupinu, se nemění. Beze změny zůstává i působení asistentů pedagoga, v zákonném rozsahu na něj mají nárok děti od 3. stupně postižení,“ zdůraznila Zapletalová.

Ministr školství žádá na příští rok na společné vzdělávání, které zahrnuje i nadané děti, sociálně znevýhodněné žáky, cizince či dvojjazyčné školáky, 2,5 miliardy korun navíc. Podle informací Deníku by příští rok měl stát na tyto děti celkově vydat 3,3 miliardy. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) se zatím tomuto požadavku brání. Podle něj by resort měl prostředky najít ve vlastních zdrojích. Tento závěr ovšem postrádá logiku. Jak potvrzují odborníci, inkluze je drahá, ale nutná součást moderního vzdělávání.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. srpna 2017 v 10:53  

Paní redaktorka si buď šlehla nebo je mentálně retardovaná nebo provokuje.
´Větší snůšku plků a lží jsem už dlouho nečetla.

Eva Adamová řekl(a)...
14. srpna 2017 v 15:42  

Přečtěte si na pedagogickém.infu, jak se ministerstvo vypořádalo s připomínkami ministerstva spravedlnosti a přejde vás chuť ty plky číst.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.