Markéta Hronová: Bez zvýšení schodku rozpočtu na lepší platy učitelů nebude

úterý 29. srpna 2017 ·

Učitelé s akademiky a odboráři plánují na pátek společný protest, kde chtějí členům vlády popsat kritickou situaci ve školství a znovu vyslovit své požadavky na navýšení platů učitelů a zvýšení rozpočtu vysokých škol. Ministři by jim podle svých slov rádi vyhověli, ale v rozpočtu už na to nejsou peníze. „Vláda by musela odsouhlasit zvýšení rozpočtového schodku. Jinak požadavky na růst peněz pro školství nelze uspokojit,“ řekl Hospodářským novinám ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Školy upozorňují, že mají problém shánět nové zaměstnance. „Odborný asistent má na vysoké škole kolem 20 tisíc korun hrubého. Lidl nabízí nástupní plat 27 tisíc. Pokud chce takový člověk uživit rodinu, raději odejde tam,“ varuje Petr Baierl z vysokoškolského odborového svazu. Problém s konkurenceschopností mají i ředitelé na základních a středních školách.


Klíčové bude pondělní jednání vlády a také koaliční rady, kde se bude řešit případné navyšování schodku rozpočtu. Bez něj podle Pilného nelze přidat všem státním zaměstnancům, jak chce premiér Sobotka. Jestli by kvůli tomu hlasoval pro zvýšení schodku rozpočtu, ale předseda vlády předesílat nechce.


Pilný do konce srpna odevzdá návrh rozpočtu s 12 miliardami navíc. Ty by však stačily jen pro učitele, na jiné státní zaměstnance ani vysoké školy by nezbylo. „Zvyšování schodku nepodporuji, ale pokud by ho vláda odsouhlasila, byl bych rád, kdyby se peníze použily na investice, především na stavbu silnic či do vysokých škol, a nespotřebovaly se jen na platy učitelů na základních a středních školách,“ uvedl ministr Pilný.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Aladar řekl(a)...
29. srpna 2017 v 8:21  

Proč by nebylo? Stačí přestat ve školství plýtvat. Proč musí každá škola učit podle jiných učebnic? Či dokonce učitelé na jedné škole učí např. v 6A a 6B podle jiných učebnic i profilové předměty? Pak jsou náklady na vzdělávání učitelů mnohem větší. Stejně tak na nákup malých sérií učebnic a s tím spojeného servisu (doprava, skladování, rozdělování). Tady se decentralizace a nechání volné ruky i jednotlivým učitelům, školství hodně vymstilo. A to je jen špička ledovce, která je vidět.

Unknown řekl(a)...
29. srpna 2017 v 9:01  

školství je černá díra kde mizí miliardy

Pavel Doležel řekl(a)...
29. srpna 2017 v 11:17  

Naprostý souhlas s oběma příspěvky. Podívejte se třeba na to, jak stoupl od roku 1989 počet středních škol v Praze, resp. kolikrát. A výsledek? Vzdělanější populace? Ani ne. Jen x-krát vyšší náklady.

aknelka řekl(a)...
29. srpna 2017 v 11:26  

Ano. Pamatuji si též na školení, kde jsme dělali "kolečko". To všichni seděli dokola na židlích, a 1 dostal kamínek a povídal o sobě. Pak kamínek dostal ten další...
Všichni, co jsme tam byli, jsme se dlouhá léta znali (přínos nula). A "kolečko" trvalo přes hodinu. Plat lektorovi 500,- na hodinu. A to se vyplatí! (Dodnes si pamatuju jen to kolečko :D)
Takových školení školy platí - každý víme svoje.
A co se týká oborových školení, tam už to bývá často také k ničemu.

RP řekl(a)...
29. srpna 2017 v 13:27  

Pamatuji si dobu, kdy se rozjíždělo zavádění EET - běhala nějaká reklama s tím, že vybrané peníze navíc půjdou do platů učitelů a na zvelebování škol... zajímalo by mě, kde soudruzi (nejen)z ANO udělali chybu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.