První britská Montessori střední

úterý 4. července 2017 ·

Žádné třídy podle věku, žádné předměty, žádný rozvrh a žádné známky. Dospělí tu nejsou učitelé, ale „průvodci“, mentoři, kteří se se studenty setkávají jednou týdně nebo jednou za čtrnáct dní, aby si společně prošli jejich práci a sestavili další plán učení. Tak popisuje první Montessori střední školu deník The Guardian. Upozorňuje server scio.cz.

Školky a základní školy s Montessori výukou jsou v Británii oblíbené, existuje jich již 700, z nichž čtyři jsou financované státem. Montessori střední škola ve východním Sussexu je první takovou institucí pro středoškoláky, a i když má ve svém prvním roce zatím jen sedm studentů, plánuje postupně vzdělávat šedesát dětí.

Škola je v bývalém konferenčním centru s rozsáhlou zahradou, kde studenti tráví většinu svého času. S pedagogy mají trošku jiný vztah – jsou spíš jejich kouči, jak popisuje Paul Pillai, setkávají se k stanovení vzdělávacích cílů a probrání způsobů, jak jich dosáhnout – a později k revizi, jestli se za nimi daří jít.

Rozhodování, na čem bude který student pracovat, je o hledání toho, co je podněcuje a naplňuje. Plán aktivit jen volně navazuje na klasické středoškolské předměty a je doplňován skutečnou prací a komunitní spoluprací jako důležitou součástí studentských zkušeností. Tyto aktivity odlišují školy od ostatních středních, kde se v důsledku snižování rozpočtu od netradičních aktivit upouští.

Montessori přístup není bez kritiky. Je mu vyčítán příliš individualistický přístup, příliš praktické zaměření a dostupnost jen pro elity – i první Montessori střední škola je soukromá a dostupná jen pro ty, kdo mohou zaplatit vysoké školné.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
4. července 2017 v 8:28  

Oni ten Montessori zázrak v zahraničí na středních školách ještě nemají? No tak to nechápu, když ten systém existuje už 100 let, na základkách se zázračně osvědčil a naši experti na školství na něj pějí takovou chválu. Neudělali soudruzi ve Velké Británii někde chybu?

Ygrain řekl(a)...
4. července 2017 v 16:03  

Che, přesně tohle mě taky okamžitě napadlo. První střední škola po sto letech? A bude mít celých sedm žáků? Sorry, totally unimpressed.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.