Stát z rozpočtu platí 445 tisíc zaměstnanců, roste především množství učitelů

úterý 4. července 2017 ·

Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají zhruba 445 tisíc lidí. Nejvíce je učitelů, a to 161 tisíc. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 64 tisíc. Následují příslušníci ozbrojených složek jako jsou policie, vězeňská služba nebo celníci, kterých je 54 tisíc. Vojáků je necelých 25 tisíc. Informuje ČTK.


Jde o počet míst, na která mají jednotlivá ministerstva vyčleněny v rozpočtu peníze. Podle dřívějších informací výdaje rozpočtu na platy by měly činit zhruba 162 miliard korun. Všechna místa ale nemusí být obsazena. Například Finanční správa měla v květnu neobsazeno 765 míst z 16.300 vyčleněných míst.

"Největší nárůst rozpočtovaných funkčních míst v roce 2017 je u kapitoly ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Tento nárůst je zejména způsoben navýšením počtu pedagogů do regionálního školství v souvislosti se silnými populačními ročníky dětí, které přecházejí z mateřských do základních škol," uvádí materiál Ministerstva financí. Celkem letos stoupl počet míst o 7637.

Publikace také v rámci příjmů rozpočtu upozorňuje, že v rámci aktuálního srovnání zemí OECD na základě dat z roku 2015 má Česká republika druhé nejvyšší odvody ze strany zaměstnavatele na sociální a zdravotní zabezpečení, a to 34 procent. Vyšší odvody, 37,9 procenta, už má jen Francie.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.