Petr Šabata: Česko podle rozpočtu na rok 2018: zabetonovaná země bez budoucnosti

sobota 29. července 2017 ·

„Dosluhující vláda prohlásila za své rozpočtové priority dopravu a vzdělání. První chyba. Měla by to být obrana a vzdělání. Ministr Štech se soustřeďuje na navýšení peněz pro vysoké školy. Druhá chyba. Měl by jako lev bojovat o peníze pro učitele na základních (a středních) školách,“ píše Petr Šabata v komentáři pro server iROZHLAS.cz.

Šabata pokračuje:

Petr Šabata (facebook.com)
Investice do vzdělání je investicí do budoucnosti země, do její prosperity a sebevědomí. Jen dobře vzdělaní lidé budou schopni obstát v neustále se měnící, informační, složité a globální době, jen takoví budou schopni nabídnout zajímavé výrobky a služby i vědecké poznatky, inovace, design…

Zabetonovat půlku Česka není potřeba – i když by si to mocná a úspěšná stavební loby přála. Budoucí prosperitu nezajistí státem financovaná stavba dálnic, železnic a dalších velkých staveb… Zboží si přece objednáte na internetu a vytisknete na své domácí 3D tiskárně, s lehkou nadsázkou a zkratkou řečeno.

Za Sobotkovy vlády se učitelské platy zvedly podle exministryně Kateřiny Valachové asi o 14,5 procenta. Podle Informačního systému o průměrném výdělku se navýšily mezi roky 2012 a 1016 o 12 procent (na 29 882), což je udržované zaostávání, protože platy jiných vysokoškolských zaměstnanců ve veřejném sektoru se ve stejném období zvýšily o 13 procent (na 37 831)… Znamená to, že ze dna se mohou odpoutat jenom skokovým zvýšením.

Kdyby stát přidal aspoň učitelům základních škol o 30 procent (asi 9000 korun), musel by někde najít necelých deset miliard ročně - hrubým propočtem. To není žádná nedosažitelná suma. I samo školství, jehož rozpočet se zatím (ministři školství a financí budu znovu jednat v srpnu) z roku na rok zvyšuje o 12 miliard korun na 160, by na to mělo přispět.

Není totiž lepší investice do bohatství, sebevědomí a síly České republiky. Hýčkejme si dobré učitele nejmenších dětí!


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
29. července 2017 v 11:06  

dálnice v česku si přejí německé korporace,takže soryjako

Unknown řekl(a)...
29. července 2017 v 11:24  

A nejen německé nadnárodní společnosti. Zájmů je tam více. Pravdou taky je, že ekonomicky jsme jednou ze spolkových zemí Německa.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.