Marksová na návštěvě kojeňáku: Děti mají být v rodinách

středa 12. července 2017 ·

Nikdo nechce kojenecké ústavy šmahem rušit, ale bez sjednocení péče pod jeden resort se nikam nepohneme, řekla ministryně Michaela Marksová při včerejší návštěvě Dětského centra v Plzni. To funguje právě jako kojenecký ústav, momentálně je v něm třiadvacet malých dětí bez domova. Informuje deník Právo.


Michaela Marksová (vlada.cz)
„Hlavně mi neříkejte, jak to tu máte krásné. Můžete to tu mít klidně vymalované zlatem, ale děti mají být především v rodinách,“ řekla ministryně na úvod ředitelce centra Janě Tytlové.

Sobotkova vláda loni podpořila návrh, který má umisťování nej -menších dětí do ústavů postupně zakazovat. Podle Tytlové se k nim do centra dostávají děti od jednoho roku. „Už nemáme děti z porodnice, téměř všechny se sem dostávají z terénu,“ uvedla. Jedná se z větší části o děti narkomanů a sociálně slabých, většina dětí je romského původu. Právě ty u osvojení do náhradní péče narážejí.

„Čeští žadatelé dítě nechtějí, pokud mají třeba romskou babičku. Zahraniční žadatelé bývají tolerantnější,“ postěžovala si.

Marksová i Tytlová se shodly, že je důležité finančně motivovat dlouhodobé pěstouny, kteří se o děti starají do jejich plnoletosti a kterých je velmi málo.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.