Čeští studenti zazářili na matematické olympiádě v Brazílii

neděle 30. července 2017 ·

Čeští gymnazisté minulý týden vybojovali na mezinárodní matematické olympiádě v Brazílii 14. místo v konkurenci 111 zemí. Oproti loňskému roku poskočili o 23 příček. Přivezli zlato, bronz a dvě stříbra. Největšího úspěchu dosáhl čerstvý maturant Pavel Turek z Gymnázia Olomouc-Hejčín, který získal zlatou medaili. Informuje server Aktuálně.cz.


Turek se neúčastnil soutěže poprvé. Počínaje rokem 2014 si Pavel každý rok přivezl bronzovou medaili. Letos se ale připravoval o něco víc. "Myslím, že je logické, že by se měl člověk rok od roku zlepšovat. Nevím ale, proč je tam letos tak velký skok," vysvětlil Pavel.

První mezinárodní matematická olympiáda se uskutečnila v Rumunsku v roce 1959. Už tehdy se Československo zapojilo. "Matematické řešení nespočívá v tom, že tam jen napíšete výsledek. Je to jako u soudu, kdy musíte obhájit své řešení a postup. V tom spočívá krása matematiky," řekl bývalý lídr českého matematického týmu Martin Panák.

Od roku 1993 vyslalo Česko na olympiádu celkem 146 chlapců, ale pouze 4 dívky. "Dívky nemají k matematice takovou motivaci. Je to tak po celém světě, kde je více matematiků a matematiček," uvedl Panák. Dosud jsme získali 5 zlatých medailí, 29 stříbrných a 62 bronzových.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
30. července 2017 v 12:52  

Hezký článek, který nezasvěcenému nic moc neřekne. Ale díky za něj. I když obsahuje řadu nepřesných informací.
Před několika lety, neměla česká matematická reprezentace ani peníze, aby mohla na mezinárodní matematickou olympiádu jet. Zaplaťpánbu, že se situace zlepšila a díky sponzorům. Díky všem lidem, kteří reprezentanty připravují.

poste.restante řekl(a)...
30. července 2017 v 13:19  

A samozřejmě gratulace studentům.

Unknown řekl(a)...
30. července 2017 v 15:01  

Výsledek je docela dobrý, ale vždy tak nějak očekáváme první až třetí místo. Blahopřeji studentům.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.