Absolventů učňovských oborů razantně ubývá

sobota 15. července 2017 ·

Počet mladých řemeslníků v tuzemsku trvale klesá. V roce 2005 se vyučilo více než 119 tisíc žáků, vloni už necelých 76 tisíc. Rok předtím jich bylo přitom o pět tisíc více. Největší propad zažívají nábytkářské a stavební profese. Vyplývá to z analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Problém je i v tom, že rodiče střední odborné školství kritizují a neoprávněně ho považují za podřadné. Reportáž přináší server Česká pozice.


Karel Havlíček (amsp.cz)
Méně je vyučených truhlářů i čalouníků. V roce 2005 dodělalo školu 2596 truhlářů, loni už jen 836. Čalouníci budou ještě vzácnější zboží. Výuční list dostalo loni pouze 25 žáků – v roce 2005 jich bylo 163. „Je to obrovský problém, který směřuje bohužel úplně proti trendům posledních pěti let. Nábytkářský obor jde nahoru,“ sdělil ředitel Asociace Karel Havlíček. Kdo se chystá stavět, při hledání pokrývače, podlaháře nebo zedníka se také zapotí. Například obor pokrývač loni dodělalo 24 lidí, stejně jako obor podlahář. „Mladí lidé nechtějí jít do fyzicky náročné práce,“ myslí si Havlíček.

Rekordmany ve statistice jsou kominíci. V roce 2005 se vyučili přesně čtyři kominíci. V roce 2015 jich bylo 107 a loni 95. Zájem je vyvolaný tím, že si lidé musejí nechat pravidelně kontrolovat komíny. Podle ředitele asociace Karla Havlíčka by jich mohlo v budoucnu být ještě více: „Kominictví už dávno není jen o tom, že kominík vyleze na žebřík a vezme do ruky štětku. I on dnes pracuje s moderními měřicími přístroji.“

Zvýšit zájem školáků o řemesla by podle odborníků mohlo znovuzavedení praktických dílen. Návrh ministerstvo školství podporuje. „Nepůjde však o zavádění nového předmětu. Bude to v rámci současného vzdělávacího oboru člověk a svět práce,“ napsala mluvčí resortu Jarmila Balážová. Nejprve se děti seznámí s technickými materiály, v další fázi by mohlo dojít ke změně rámcových vzdělávacích programů.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
15. července 2017 v 9:24  

Žádné zavedení dílen nepomůže. Všichni rodiče si totiž myslí, že jejich andílek se bude mít líp, když bude mít maturitu. Ovšem pokud nemá andílek schopnosti k tomu, aby se živil intelektuální prací, nebude mu maturita k ničemu a stejně skončí u manuální práce. Bude ale trvat ještě dost let než toto lidi kolem sebe ve větší míře uvidí a vědomí si to.

Jiri Janecek řekl(a)...
15. července 2017 v 9:49  

"Počet mladých řemeslníků v tuzemsku trvale klesá. V roce 2005 se vyučilo více než 119 tisíc žáků, vloni už necelých 76 tisíc."

Kritické myšlení, čtenářská gramotnost, společnost 4.0 bla bla bla...
Jsou lidi, které je škoda učit s dlátem. Koště nebo krumpáč.

"Problém je i v tom, že rodiče střední odborné školství kritizují a neoprávněně ho považují za podřadné."
Jenom rodiče? Nebo hlavně rodiče?
A co takzvaní experti a novináři? A jak se k té vzdělanostní společnosti staví třeba ti, co se cpou ke kormidlu? Nebo pracovníci NIDV, ČŠI a MŠMT?




Unknown řekl(a)...
18. července 2017 v 11:22  

Po letech si někdo všiml. A to ještě nepochopil, že i kvalita učňů šla do kytiček. Na to přijde někdo s velkou slávou za deset let.

Místo systémových změn raději zavedeme reklamní kampaň za peníze EU. Ta nic nepokazí a penízky potečou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.