Absolventi alternativních škol mají větší předpoklady pro to, aby se stali lídry, tvrdí nový výzkum

pondělí 31. července 2017 ·

Kromě toho, že šéfují úspěšným, nadnárodním firmám s miliardovými obraty, mají šéf Amazonu, zakladatelé Googlu, zakladatel Microsoftu nebo Facebooku společné také to, že prošli montessori školou. Podle posledního výzkumu psycholožky Angeliny Lillardové, která dlouhodobě zkoumá rozdíly mezi absolventy montessori škol a klasického vzdělávání, mají děti z těchto netradičních škol lepší předpoklady vést lidi a stát se lídry. Reportáž přináší server IHNED.cz.


Angeline Lillard (wikipedia.org)
Montessori přístup se odvíjí od myšlenky, že děti jsou schopny vlastního rozvoje, pokud se podporují v prostředí, které je je pro ně v každé fázi jejich vývoje vhodné. “Tyto školy posilují v dětech vlastnosti, které lídři mají, více, než klasické vzdělávání,” uvedla Lillardová při prezentaci výsledků studie na mezinárodní konferenci montessori ve čtvrtek v Praze. Jsou to například zvídavost, citlivost k okolí, zodpovědnost či cílevědomost a motivace.

Lillardová se svým týmem zkoumala sedm let 141 dětí z montessori škol a klasických škol ve městě Hartford v USA. Vyučování se v montessori školách přizpůsobuje dětem podle toho, co potřebují. Některé dítě si tak může ve třídě hrát, druhé číst a další si povídat v kroužku anglicky. Děti tak rozvíjí to, po čem v danou chvíli přirozeně touží a pro co se sami rozhodnou.

Na to, že mají děti z alternativních škol lepší výsledky, než ty z klasických, upozorňuje i profesor Karel Rýdl z Univerzity Pardubice. Výzkumu takového vzdělávání se věnuje od 90. let. V rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že jde jiný přístup učení u dětí z netradičních škol vidět třeba na výsledcích státních maturit.

“Tyto alternativní střední školy, waldorfská lycea, se umístila v absolutní špičce všech gymnázií v republice. Pokud jsou ve státních maturitách otázky tvořivé, nad kterými člověk musí přemýšlet a najít řešení, tak to dětem z alternativních škol jde. Neumějí definice, ale umějí poznatky použít v praxi,” uvedl Rýdl v rozhovoru před dvěma lety.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
1. srpna 2017 v 8:52  

Tak výzkum říkáte. Pěstitel konopí bude taky tvrdit, že nic zdravějšího neexistuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.