Učit laskavost se vyplácí

sobota 17. června 2017 ·

Ohleduplnost k ostatním nevylučuje schopnost postavit se za svůj názor i proti oponentům. Bojovníci za svou pravdu mohou díky laskavému náhledu na protivníky vidět své snahy v sociálním kontextu. Být laskavý a ohleduplný, dbát na ostatní a chovat se k nim mile jsou vlastnosti, které by se podle psychologů měly učit a pěstovat na školách. Výzkumy o „učení laskavosti na školách“ připomíná server scio.cz.


Podle harvardské studie z roku 2014 je ale laskavost mezi žáky druhých stupňů a středních škol ceněna méně než úspěch a osobní štěstí. Zmiňovaný výzkum zpovídal na 10 000 dětí a jejich rodičů a ukázalo se, že zatímco 96 % rodičů chce především, aby jejich děti byly laskavé, 81 % potomků si myslí, že rodiče si více cení úspěchu a štěstí. Podobně je tomu mezi učiteli a studenty: 62 % žáků věří, že studijní výsledky jsou pro jejich pedagogy to nejdůležitější. A takovéto přesvědčení děti ovlivňuje – ty, které dávají laskavost až za úspěch a štěstí a věří, že to stejné chtějí i jejich rodiče, dosahují na škále empatie horších výsledků.

Na laskavosti přitom u dětí záleží, protože má pozitivní dopad na různé životní oblasti. Podle Ricka Weissbourda jde o základní kámen demokratické a etické společnosti. Laskaví a přátelští lidé dosahují lepších pracovních výsledků než jejich sebestřednější kolegové, navzdory přesvědčení, že v práci, obzvlášť v business odvětvích, by měl být člověk spíše sobecký. Laskavost a sdílení úspěchů partnera je základem kvalitních a dlouhodobých vztahů. Empatie, schopnost nahlédnout věc z pohledu ostatních a ovládání vlastních emocí a činů, to vše je propojeno s akademickým úspěchem. Ve školách s přátelskou atmosférou se dětem učí lépe než tam, kde je ovládá strach.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jan Hučín řekl(a)...
17. června 2017 v 11:50  

Laskavost, mírnost, ohleduplnost jsou hezké vlastnosti. Ale vyučovat ve školách? S tím se žáci musejí setkat už v rodinách.

Jiri Janecek řekl(a)...
17. června 2017 v 13:30  

Laskavosti, mírnosti i ohleduplnosti nás učili ve škole už za prezidenta Husáka...

Máme to v sobě stejně jako lomené výrazy, levostranné přítoky Berounky nebo ný, natý, ženatý... Někdo jo, někdo ne, podle předpokladů a zájmů...

PS: Vzhledem k tomu, že 30 % respondentů nemá dostatečnou čtenářskou gramotnost na to, aby správně pochopili anketní dotaz, dvaceti procentům je úplně jedno, co odpovídají, a zbytek odpovídá tak, jak se čeká, moc bych na dotaznících nestavěl...

turistao 982 řekl(a)...
18. června 2017 v 15:09  

Laskavost, mírnost, ohleduplnost ... Zní to krásně, ale až tento člověk narazí na někoho, kdo je sprostý hulvát, bez špetky empatie a bez základní slušnosti (a že takových lidí je), navíc ještě v nadřízeném postavení, tak se nebude stačit divit. Nebo je snad většina našeho národa laskavá, mírná a ohleduplná?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.