Tomáš Feřtek: Úkoly pro Štecha: peníze a noví učitelé

čtvrtek 22. června 2017 ·

„Stanislav Štech má před sebou (ve funkci ministra školství) pouze čtyři měsíce. Je tedy jasné, že si musí stanovit priority velmi přesně a přísně. Tou, o níž není pochyb, je rozpočet. Tady hrozí vážná kolize. Stát zvýšil platy učitelů o osm procent, ale pokud se máme dostat v dohledné době na těch tak často slibovaných 130 procent průměrného platu, je třeba přinejmenším v tomto tempu pokračovat i v příštích letech. To ale ministerstvo financí odmítá. ,“ píše Tomáš Feřtek v komentáři pro Hospodářské noviny.

Feřtek pokračuje:

Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Spuštění kariérního řádu, o nějž usilovala Valachová a hlásí se k němu i Štech, se také bez peněz neobejde. A nejvážnější situace panuje okolo inkluze. Školy konečně dostávají peníze na práci s dětmi, které vyžadují speciální péči. Poradny ale přiznávají žákům více podpůrných opatření, než se předpokládalo. A jde o nároky plynoucí ze zákona. Peníze se přitom musí sehnat, není možné, aby se stát jeden rok rozhodl, že se vydá nějakou cestou, a po Silvestru nám sdělil, že si to zase rozmyslel.

Druhý vážný problém je nedostatek učitelů. Pokud nechceme, aby se z učitelské profese stalo ghetto, v němž zůstali jen ti, které jinde nechtějí, je nutné ji otevřít vysokoškolsky vzdělaným lidem z jiných oborů a hledat, jak z nich v praxi udělat kvalifikované a kvalitní pedagogy.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
22. června 2017 v 9:50  

Bájných 130 % průměrného platu pro učitele? Co to je za cifru?
Myslím, že by bylo vhodné, aby vysokoškolsky vzdělaní učitelé měli stejný plat jako vysokoškolsky vzdělaní policisté, vojáci, hasiči...

Unknown řekl(a)...
22. června 2017 v 12:09  

V roce 2020 proklamuje ČSSD průměrný plat v ČR 40 000,- Kč. Z toho plyne, že průměrný plat učitele musí být 52 000,- Kč. Jinak pan ministr je pokračováním politiky paní Kateřiny a žádnou změnu nelze očekávat. "Zdárný rozvrat českého školství" bude pokračovat i nadále. Po mediální masáži v médiích o prospěšnosti KŘ pro učitele už nevěřím nikomu.

Unknown řekl(a)...
24. června 2017 v 14:42  

"Druhý vážný problém je nedostatek učitelů. Pokud nechceme, aby se z učitelské profese stalo ghetto, v němž zůstali jen ti, které jinde nechtějí, je nutné ji otevřít vysokoškolsky vzdělaným lidem z jiných oborů a hledat, jak z nich v praxi udělat kvalifikované a kvalitní pedagogy."
učitelů je nadbytek,fakulty chrlí stovky mladých a kreativních profesionálních pedagogů,když se však tento ze studií vrátí do rodné vísky či maloměsta a obchází školy,zjistí že volná místa nejsou a nebudou,v důsledku úbytku žáků tam dokonce desítky starších učitelů sedí na úp,i naberou směr prahy,tam je dětí spousty a učitelé chybí,jenže když dorazí do prahy zjistí,že v té škole mu dají 20 000, ve státním úřadě 30 000 a v soukromé firmě 40 000....kam asi tak půjde pracovat?

Unknown řekl(a)...
24. června 2017 v 14:49  

bylo by zajímavé sledovat jak v praze ten vš pracující za 40-60 litrů měsíčně využitě té skvělé příležitosti jít učit za 20-25 000

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.