Posunuté zápisy nepomohly. Odkladů prvňáků někde přibylo až dvojnásobně

úterý 27. června 2017 ·

Odkladů školní docházky přibylo, někde je jich až o polovinu víc. Česká televize to zjistila z průzkumu mezi největšími českými městy. Ministerstvo školství si přitom od posunutí zápisů až na duben slibovalo, že odkladů bude méně. Nárůst je překvapující i proto, že k zápisům letos mělo přijít méně dětí než loni – podle odhadů ministerstva to mělo být 138 tisíc dětí. Poprvé za deset let se tak očekával meziroční pokles.


Letos poprvé šli budoucí prvňáci k zápisu až na jaře. Posunutí mělo podle ministerstva školství umožnit některým dětem „dozrát“, a snížit tak počet odkladů. „Ukazuje se, že Česká republika má velké množství odkladů nástupu do 1. třídy,“ řekl loni náměstek ministryně školství Jaroslav Fidrmuc.

Loni se do prvních tříd základních škol hlásilo přes 152 tisíc dětí, odkladů bylo téměř 11 procent. I když ministerstvo školství chtělo, aby jich letos bylo méně, výsledky zápisů v některých městech ukazují opak – žádostí o odklad ještě přibylo.

V Pardubicích je jich takřka o třetinu víc. O odklad požádalo 225 dětí, to je o 65 víc než loni. „Po několika letech se jedná o výrazný nárůst,“ uvedla Olga Havlíková, vedoucí oddělení školství pardubického magistrátu. A skoro dvojnásobný počet odkladů hlásí Hradec Králové – letos 190, loni jich bylo 104. Žádostí o odklad přibylo také na školách v Plzni a Olomouci. V Brně je situace obdobná jako loni.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
27. června 2017 v 8:44  

Problému nerozumím, ale myslím, že tu bylo pár lidí, kteří to tvrdili už v únoru...
---
Možná by stálo za to, až budeme mít tu společnost 4.0 a všude budou ty počítače, zaznamenávat co kdo řekl a jak se to naplnilo/nenaplnilo a podle toho počítat nějaký skór, nakolik je osoba/instituce v obraze či mimo mísu...

I když občas to jde celkem snadno poznat předem...

Eva Adamová řekl(a)...
27. června 2017 v 15:04  

Tak přibylo jich dvojnásobně či o polovinu?

Pokud si dobře vzpomínám, tak za neznalost těchto základních početních věcí byli na ČŠ kritizováni přijímačkoví deváťáci a jejich učitelé.

Michal Komárek řekl(a)...
27. června 2017 v 15:16  

Ten titulek i první odstavec jsou původní, z ČT, paní Adamová, nicméně děkuji za upozornění... Z textu se zdá, že jich někde přibylo až dvojnásobně, takže titulek je více méně v pořádku, první věta je naopak velmi podivná. Hezký den!

Eva Adamová řekl(a)...
27. června 2017 v 16:36  

"takže titulek je více méně v pořádku, první věta je naopak velmi podivná"

Nezlobte se na mne, ale více méně v pořádku je tak kulové. V uvedených městech bylo celkem loni 13,4 % odkladů, v letošním roce to bylo 15,8 %. Nárůst je tedy o 2,4 %, což má hodně daleko do "o polovinu" natožpak do bájného dvojnásobku.

Ba si myslím, že myšlení novinářů je zcela v nepořádku. Vyvozovat nějaký závěr z jednoho města, v tomto případě z Hradce Králové, kde pravděpodobně působí v PP poradně někdo vysoce nekompetentní, nelze. Možná by bylo dobré počkat na celostání statistiku, než lovit senzaci za každou cenu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.