Na učitelských blozích lze najít inspiraci a návody, jak zapojit technologie do výuky

úterý 27. června 2017 ·

Velmi aktivní skupinu tvoří učitelé sdružení v GEG ČR, kteří se navzájem potkávají, sepisují své zkušenosti a zveřejňují je na svých blozích. Pomáhají tak všem učitelům, kteří chtějí učinit výuku zajímavější.

GEG ČR je zkratkou pro Google EDU Group ČR, kde se potkávají učitelé, kteří do svých předmětů integrují moderní technologie. V názvu skupiny je sice jméno významné technologické společnosti, zapojení učitelé však zkoušejí všechny možné aplikace napříč všemi platformami. Gegaři, jak se učitelé z GEG ČR sami nazývají, mají své aktivní buňky na devatenácti místech po celé České republice. Jejich členové pořádají online i offline setkání s dalšími učiteli, které seznamují s využíváním on-line prostředí, mobilů a tabletů pro potřeby výuky a řada z nich se se také věnuje blogování. Patří mezi ně i GEG Učte s námi, GEG Plzeň a GEG Strakonicko.

Na západě Čech působí v nýřanské základní škole Jitka Rambousková, která zde vyučuje matematiku. Na jejím webu www.cojsemvyzkousela.cz lze najít například návod, jak vytvořit hádanku pomocí prezentace Prezi, či tipy na zábavné úvody do matematiky. Pozoruhodný je i její občasný souhrn Co nového na síti (weekly), kde jsou uváděny technologické novinky v oblasti vzdělávání. “Objevování nových aplikací a zjišťování jejich možností ve výuce zabírá spoustu času a může řadu kolegů odrazovat. Proto se ráda podělím o své zkušenosti s ostatními. Je to jedna z cest, jak moderní technologie dostat do škol,” vysvětluje Jitka Rambousková.

Od učitele hudební výchovy a informatiky ze základní školy Staňkov Miloslava Khase se lze dozvědět, jak lze vylepšit on-line formulář, či využít sepsaná typografická pravidla pro školáky. Miloslav Khas taktéž organizuje setkání učitelů EDU Staňkov, kde si učitelé vyměňují zkušenosti s využíváním moderních technologií ve výuce.

Učitelka matematiky, zeměpisu a informatiky z plzeňské 10. základní školy Pavla Sýkorová s Filipem Jelínkem, který učí informatiku a tělesnou výchovu na Gymnáziu v Prachaticích, sdílejí své zkušenosti na webu www.guruveskole.cz. Na něm učitelé najdou informace o zajímavých on-line aplikacích a praktické návody, jak je ve výuce využít. Nechybí zde nástroje vhodné pro tvorbu infografiky, počítačové grafiky nebo netradiční prezentace.

“Vzájemná spolupráce mezi učiteli a sdílení zkušeností jsou předpokladem, aby se vzdělávání mladých lidí vyvíjelo lepším směrem. Mnozí gegaři publikují pod některou z otevřených variant veřejné licence Creative Commons, což přináší ostatním kolegům právní jistotu, že případné adaptace pro potřeby třídy a další sdílení bude bez jakéhokoliv rizika. To je jeden z hlavních principů otevřeného vzdělávání,” říká Tamara Kováčová z EDUin, kde vede projekt Otevřené vzdělávání.


Zdroj: Tisková zpráva Aliance pro otevřené vzdělávání

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.