Pětadvacetiletá Vietnamka z Mostu uspěla v OSN. Mladí Češi jsou frustrovaní a mají strach, varuje

neděle 18. června 2017 ·

Vyrostla v Mostě, ale učit se na gymnáziu třikrát dokola ty samé věci už ji nebavilo, tak odjela studovat do Ameriky. V pětadvaceti letech se Zuzaně Vuové podařilo uspět v náročném výběrovém řízení a stát se českou mládežnickou delegátkou v OSN. V rekordně krátkém čase také získala práci v OSN, stará se o sociální záležitosti v Libanonu. V Česku jezdila po školách a snažila se, aby se studenti více zapojili do veřejného dění. "Mladí lidé jsou částečně frustrovaní. Nejvíce se bojí, že po absolvování školy neseženou práci. Nelíbí se jim, že nikdo nebere vážně jejich názory," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.


Zuzana Vuová (twitter.com)
Zuzana Vuová zažila mnoho debat na středních školách. "Dá se říct, že mladí lidé jsou částečně frustrovaní. Nejvíce se bojí, že po absolvování školy neseženou práci. Nelíbí se jim, že nikdo nebere vážně jejich názory. Nepohodnou se s učiteli, vadí jim memorování, které po nich ve školách chtějí," vyjmenovává největší bolístky středoškoláků Vuová.

Sama na svá léta na gymnáziu vzpomíná rozporuplně. Pochvaluje si, že se naučila systematické práci, chyběly jí ale výzvy, diskuse a kritické myšlení. Proto na poslední rok střední školy odjela do Ameriky. "Začala jsem cítit, že opakovat tu samou látku potřetí jen více do hloubky už není pro mě," popisuje důvody, proč se za oceán vydala.

V Americe si studenti vybírají kurzy podle svého zájmu a obtížnosti, kterou zvládají. Když se hodně zajímají o španělštinu, mohou za rok přeskočit tři různé úrovně. "Nemusíte být pořád ve třídě se stejnými lidmi," upozorňuje.

Ve Spojených státech se jí poprvé někdo zeptal na její názor. "Bylo to pro mě neuvěřitelné. Na seminářích jste ve skupince s deseti lidmi a ti říkají tak zajímavé věci, že jsem o nich přemýšlela třeba další týden," vysvětluje své nadšení.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
18. června 2017 v 10:46  

Prosím nezaměňovat pojem gymnazista a středoškolák! Když si to plete i tato studentka, čemu se diví. A když myslí, že gymnazista = mladý čech.
Nechci shazovat mládí, ale pochopím, že politika zajímá názor mladých, protože s tím pracuje a určitě to využije. Také pochopím, proč mistra ve fabrice či doktora v nemocnici nezajímá názor absolventa gymnázia.


Vera řekl(a)...
18. června 2017 v 19:15  

Je škoda, že ta slečna věnuje svoji energii oné zcela zbytečné organizaci.
A s tou frustrací bych to neviděla tak černě. Jestli má někdo na ni "nárok", pak je to generace dneších -sátníků.
Někdy mi připadá, že někteří / mnozí (?) mladí se tváří, jako by bylo něčí povinností vyslechnout jejich názory, potažmo se jimi řídit, i když jsou s prominutím blbé. Kromě toho, jak už bylo řečeno, jsou případy, kdy jsou názory člověka bez patřičného vzdělání a praxe irelevantní a obojí předokládá jiný věk, než -náct. Není to nic proti náctiletým, ale některé věci se musí odžít.

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. června 2017 v 6:10  

Já to beru tak, že i my jsme v tom věku měli hodně ideálů. Spíš idealistických myšlenek. Ale hezké to bylo. probuzeni jsme byli všichni při střetu s realitou. Ale to snění bylo hezké. Opravdu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.