Učit přestal kvůli nízkému platu. Teď ale bojuje proti kariérnímu řádu, který slibuje učitelům přidat

pondělí 19. června 2017 ·

Když se letos na jaře začal řešit případný vznik Pedagogické komory, zapojil se Radek Sárközi do diskuse, vytvořil webovou stránku a facebookovou skupinu. Ta už má tři a půl tisíce diskutujících. Vzápětí přišel mnohem větší úspěch. Pod hlavičkou vznikající Pedagogické komory se pustil do kritiky kariérního řádu pro učitele, který před třemi týdny projednával Senát. Informují Hospodářské noviny.


Radek Sárközi (facebook.com)
Napsal všem senátorům, s deseti se osobně sešel... Výzvu k zamítnutí zákona šířil po školách, na webu ji podepsalo 7300 učitelů. Senátoři nakonec zákon odmítli schválit a poslali ho zpátky do Poslanecké sněmovny s pozměňovacími návrhy, které Sárközi navrhl.

Sám Sárközi už ale také zhruba pět let neučí. Jako češtinář a dějepisář působil na gymnáziích v Praze, na základní škole učil informatiku. Práce za katedrou se vzdal právě kvůli nízkému platu.

Jak bude Pedagogická komora fungovat, není zatím jasné. Učitelé se o tom stále dohadují v již zmiňované facebokové skupině. Přestože se Sárközi ohání podporou 7300 učitelů, kteří podepsali výzvu k zamítnutí kariérního řádu, formulář pro zájemce o členství v komoře zatím vyplnilo jen 800 učitelů.


Celý text naleznete zde

12 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
19. června 2017 v 7:48  

Ale ale. Vždyť původní článek tak nevyznívá.

Já kolegovi Sarközimu fandím. Už před lety bojoval za vyšší platy navzdory neschopným odborům a byl ze školství vyštván.
Teď zakládá pedagogickou komoru. Kéž by se mu to podařilo. Sice nevěřím v zázraky a v univerzální lék na lidskou blbost (školských úřednímků zvlášť), ale bojovat se musí. Trochu mám obavy z prospěchářů, kteří se slétají jak vosy na cukr.
Nebude to mít lehké, jak dokazuje i tento příspěvek.

Eva Adamová řekl(a)...
19. června 2017 v 10:00  

"Učit přestal kvůli nízkému platu. Teď ale bojuje proti kariérnímu řádu, který slibuje učitelům přidat"

Naprosto nechutný výpad proti panu Radkovi, protože o tom, zda přestal učit jen kvůli nízkému platu, můžou pan Komárek a autor výchozího článku jen spekulovat. A navíc, kariérní řád s přidáváním učitelům nemá zase až tak moc společného, vždyť začínajícím právě naopak ubere. V kariérním řádu jde spíš o jisté přerozdělení peněz. Přidat by se mělo učitelům napřed hlavně do tarifů, to určitě žádný kariérní řád nevyřeší, natožpak, aby to vyřešila tato v současnosti navrhovaná a doslova zprzněná podoba.

Ygrain řekl(a)...
19. června 2017 v 11:14  

Ten titulek je vážně dost nechutný, pane Komárku. Proč pan Sárközy opustil školství, je jeho věc, a s bojem proti kariérnímu paskvilu nemá nic společného - nemluvě o tom, že ten paskvil naprosté většině učitelů nepřidá vůbec nic.

Michal Komárek řekl(a)...
19. června 2017 v 11:27  

Ten titulek je původní z HN, Ygrain a paní Adamová. Někdy titulky upravuji, pravda, tento jsem nechal, přes jeho snad zbytečnou dramatičnost a spekulativnost, protože Radek Sárközi se v posledních týdnech stal viditelnou veřejnou osobou a jako takový musí počítat i s kritikou médií a musí se s tím nějak vyrovnat. Navíc celý článek ve stejné míře jako na problémy, upozorňuje na jeho úspěchy. Děkuji! Hezký den!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. června 2017 v 11:29  

Komárkovi listy. Když to není potřeba, titulek se upraví. Když to vyznívá negativně, nechejme ho.

Ygrain řekl(a)...
19. června 2017 v 11:30  

V tom případě doporučuji, abyste přidal noticku, že titulek je původní - když kydají špínu ostatní, neznamená, že to máte dělat taky.

Michal Komárek řekl(a)...
19. června 2017 v 11:52  

Ygrain, většina titulků je původní, nedávám k nim "noticky". Navíc předpokládám, že Radek Sárközi to redakci HN řekl, nebo neřekl a ozve se. Hezký den!

Radek Sárközi řekl(a)...
19. června 2017 v 12:38  

Já respektuji, že novináři musejí psát "vyváženě". Nemohou stát 100% na jedné straně barikády. I když v případě paní ministryně Valachové dlouhou dobu stáli... Nám obyčejným smrtelníkům se nic neodpouští a je to tak dobře. Proto bych se rád zastal především pana Michala Komárka, který článek nepsal, jen převzal. Naopak tady na České škole zveřejnil řadu informací o iniciativě Pedagogická komora i podivných praktikách MŠMT. A zastal bych se i novinářky z Hospodářek. Titulky většinou vymýšlí editor, aby byly co nejkontroverznější a nejčtivější. Za sebe se stále cítím být učitelem, i když nejsem momentálně zaměstnancem žádné konkrétní školy. Školy objíždím a dělám kurzy pro učitele a workshopy pro žáky. Rád bych, aby měli všichni kolegové důstojné podmínky pro svou práci - platové, materiální, časové... Je to především ve prospěch dětí a budoucnosti této země. Na webu Pedagogická komora mám stručný medailonek: http://www.pedagogicka-komora.cz/p/kontakty-odkazy.html

Unknown řekl(a)...
19. června 2017 v 12:44  

KŘ není o přidávání peněz učitelům. Jde pouze o to, že 2-3 učitelům ze školy se podaří dostat do trojky. Ostatní ostrouhají, protože na ně žádné finance nezbudou. Půjde vesměs o kariéristy, kamarády a přátele pana ředitele a starosty a známé známých. Vždyť jsme přece Češi.

Eva Adamová řekl(a)...
19. června 2017 v 14:33  

No nevím, pane Komárku. Já mám bohužel pocit, že jste převzetím tohoto titulku klesl na úroveň bulvárních novinářů.

Radek Sárközi řekl(a)...
19. června 2017 v 15:25  

K titulku: Řekl jsem, že by mě plat učitele neuživil, proto jsem začal dělat už první rok, kdy jsem nastoupil do školy, kromě učení souběžně další věci - učebnice, cédéčka, on-line kurzy, weby, lektorovat školení, psát články - ale vždy šlo o materiály pro učitele nebo žáky. :-)

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. června 2017 v 17:51  

"protože Radek Sárközi se v posledních týdnech stal viditelnou veřejnou osobou a jako takový musí počítat i s kritikou médií a musí se s tím nějak vyrovnat."

A třeba paní Valíková? Ta už byla i v televizi, publikuje veřejně na blogu idnes, takže ona už se taky vyrovná a můžeme jí napsat, že plácá nesmysly?

Máš Michale stanovenou stupnici veřejné známosti, od kdy požívá osoba tvé ochrany a odkdy se "musí" vyrovnat?

Ty jsi takový malý bůh (ne ten robot - Kruanův kamarád)...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.