Neurolog Martin Stránský: Počítače mají devastující vliv na mozek a inteligenci dětí

pátek 9. června 2017 ·

„Mládež komunikuje stejně, jako textuje, tj. dají dohromady větu, ale ta má čtyři slova. Není schopna diskutovat a porovnávat. Ví, kde všechno najít, ale neví, co s tím dělat. Je to deevoluce,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas neurolog Martin Stránský.


Martin Stránský (wikipedia.org)
Lidi tak podle něj začínají být jako mravenci nebo včely. „Fungujeme mezi sebou na obrovské vzdálenosti stejně jako mravenci v mraveništi.“ A taková bude i naše budoucnost. „Bude tady kastovní systém, ve kterém nadnárodní firmy budou vlastnit a vymýšlet technologie. Pod nimi budou ti, kteří to budou prodávat. A pak budeme my všichni ostatní.“

Stránský v rozhovoru také říká:

„Mozek se učí převážně přes porovnání a učí se líp prostřednictvím diskuse. Obrazovka nic takového nenabízí.“

„Studenti, kteří píšou a učí se z knih, mají o třetinu lepší výsledky, než ti, kteří se učí přes obrazovku.“ Těm druhým podle stránského dokonce klesá IQ.

A podobné je to podle něj se sociálními sítěmi: „Na sociálních sítích si každý režíruje své umělé divadlo, do kterého pouští jen ty, kteří s nimi souhlasí. A to je nebezpečné, protože tam žádný dialog není. Tam buď něco lajkujete nebo ne. To mění celý princip pravdy. Protože pravda záleží na verifikaci ostatních a ne na skutečných faktech.“



Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
9. června 2017 v 8:47  

No jo, ale to pokazí vize průmyslu 4.0, školy 3.12 a žáka 9.06.

Co s tím vizionáři jako pan Brdička?

Tajný Učitel řekl(a)...
9. června 2017 v 11:07  

Bude hůř.

mirek vaněk řekl(a)...
9. června 2017 v 13:59  

Bude. Bude. Divím se, že se na něj už nevrhli.
Však uvidíme odkud přijdou Vandalové aby rozvrátili Řím. Ze Singapuru, Japonska nebo z Afriky?

Lenka Dohnalová řekl(a)...
10. června 2017 v 18:30  

Výborný článek.
Místo hádek bychom měli studovat a pochopit příčiny toho, proč máme jako učitelé ve výuce s dětmi často problémy a co přinesla doba zahlcená technologiemi. Jsme to my, kteří dětem takovýto život připravili.Věřím, že když odhlédneme od nářků a obviňování, dohlédneme naopak třeba nějakých řešení...

Mintaka řekl(a)...
13. června 2017 v 4:03  

Než začnete hromadně stahovat kalhoty, možná by bylo vhodné zajímat se o podklady studie, která přichází s tak závažnými tvrzeními, nevidím brod na dohled.

Z odkazovaného článku jsem se dozvěděl, že má jít o studii "Americká Akademie Pediatrie" a když jsem pátral dál, narazil články, kde jsou některé závěry a doporučení této organizace rozporovány jinými organizacemi. např. zde https://www.tribune.cz/clanek/27730-americka-pediatricka-akademie-doporucuje-obrizku-chlapcu

Asi se shodneme, že v případě mládeží oblíbených elektronických hraček záleží především na: míře používání, výběru vhodných aktivit, poučenosti o možných rizicích (fyzických, duševních, majetkových) a ochotě tyto poznatky používat v praxi. V případě malých dětí tato zodpovědnost do značné míry padá na rodiče.

Zajímalo by mě, zda by podobně vedená studie odsoudila např. hru šachů, skládání všemožných hlavolamů (Rubikovy kostky) a další příbuzné (převážně stereotypní) aktivity.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.