Kódované vysvědčení. Známky budou dostávat studenti i v zašifrované formě. Ale v technologii, která je na ústupu

čtvrtek 29. června 2017 ·

Zítra si děti ze škol ponesou naposledy domů „staré“ vysvědčení. V zimním pololetí už budou ale školy povinně používat formuláře nové. Budou o 17 milimetrů kratší, ale hlavně budou obsahovat navíc takzvaný QR kód. Ten umožňuje převést informace do grafické podoby podobně jako čárový kód, který se používá k označování zboží v obchodech. Jenže... Tato technologie je dne mírně řečeno na okraji zájmu. Informuje MF DNES.


V době, kdy se na ministerstvu diskutovalo o nové podobě vysvědčení, technologii QR nadšenci věštili velkou budoucnost. Představovali si, že si lidé budou kódy skenovat jako o život za pomoci fotoaparátů, které se v té době staly běžnou součástí mobilů. Měla to být rychlá cesta z plakátu, který člověka zaujal na ulici, na web firmy nebo hudebního festivalu. To se nestalo a technologie je nyní mírně řečeno na okraji zájmu.

Letos si po dvouletém přechodném období školy mohly naposledy vybrat, jestli rozdají vysvědčení s, nebo bez QR kódu. Ty bez zatím převládají. „My budeme mít nové prvky jen na vysvědčení 9. tříd, zkoušíme, jak to náš systém zvládne,“ říká Ivana Melicharová, ředitelka základní školy na Horáckém náměstí v Brně. Na nové kolonky na formuláři se musí nastavit školní softwary, ze kterých se vyplněná vysvědčení posílají do tiskáren.

Od QR kódu si ministerstvo školství slibuje zjednodušení administrativy při přijímacím řízení. „Umožní školám rychlý přenos dat do informačního systému školy,“ říká mluvčí ministerstva Klára Bílá. Školy zatím řeší, jak QR kódy na vysvědčení dostat, k úvahám o tom, jak je využít, se ještě nedostaly.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

11 komentářů:

Jan Hučín řekl(a)...
29. června 2017 v 18:38  

Myslím, že plocha na vysvědčení je využita nehospodárně. Kolik reklamy by se tam vešlo, a ten náklad v porovnání s nákladem nějakého celostátního deníku...

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. června 2017 v 19:08  

Jé a já se radovala, že se budou známky šifrovat a žáci pak budou mít celé prázdniny na to, aby je rozšifrovali.
Škoda, taková to mohla být legrace.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
29. června 2017 v 19:18  

Tatínku, potřebuji nový výkonný počítač za vysvědčení. A zasloužíš si ho Pepíčku? Nevím tatínku, musíme to napřed rozšifrovat...

RP řekl(a)...
29. června 2017 v 20:02  

my ve škole to teda neřešíme, máme Bakaláře, ti jsou už připraveni dávno, my 1. takové vysvědčení vydáme deváťákům příští rok v červnu...

RP řekl(a)...
29. června 2017 v 20:03  

takže - převzatý článek o ničem....

Jiri Janecek řekl(a)...
29. června 2017 v 20:14  

No nevím... Já bych QR kódy jako takové úplně neodepisoval... Máte-li nacpat 180 lidí do letadla za 15 minut nebo 20000 diváků na koncert přes pět bran během hodiny, je to lepší než porovnávat se seznamem cestujících.

Akorát jestli to chápu dobře, tak je to jen klíč, ke kterému se vztahuje nějaký záznam v databázi. Prodejce lístků dá tu databázi prodaných kódů organizátorovi koncertu a ten podle toho pouští diváky. Bez přístupu do té databáze je to celkem k ničemu. Z těch čtverečků samotných nejde vyčíst ani jméno žáka, ani počet zameškaných hodin, ani známka z matiky... Pokud původní škola neumožní přístup do svých dat.

Úplně stejně by ten přenos dat mezi školami by zvládla centrální databáze žáků s rodným číslem jako primárním klíčem. Akorát by měla být rozumně zabezpečená, což by bylo to drahé... A je otázka, jestli kvůli projití vysvědčení 100 uchazečů o studium během týdne se to vyplatí...


PS: "Ty vysvědčení" a "softwary" je práce patlala z Mladé Fronty, nebo chyba při přepisu?

RP řekl(a)...
29. června 2017 v 20:44  

A navíc - vysvědčení žáci dostanou po přijímačkách... takže význam nulový...

Unknown řekl(a)...
29. června 2017 v 21:27  

QR kód na ústupu? To psala asi nějaká "odbornice" z iDNES :-)

Q. E. D. řekl(a)...
29. června 2017 v 22:49  

Na SŠ je to dobrá věc u přijímaček, pomocí kódu se naskenují adresy, rodná čísla, známky… Kolega si to hodně pochvaloval.

Eva Adamová řekl(a)...
30. června 2017 v 7:32  

U přijímaček?

Středním školám se zasílá tzv. hnus fialový aneb přihláška, na které žádné QR kódy nejsou.

Charlie řekl(a)...
30. června 2017 v 10:43  

Opět se předvedla kvalita novináře, který ani není schopen dohledat běžně dostupná fakta.
1. Nejedná se o šifrování, ale kódování. K šifrování potřebujete heslo, kódování jen mění formu.
2. Že je QR kód na ústupu bylo zjištěno kde? Jak se to projevuje v praxi?
3. Je pravda, že QR kód není průmyslový standard. Tam se používají kódy EAN (známé "čárové"), nejčastěji EAN 13. Na rozdíl od nich, je QR kód dvojrozměrný, EAN kódy jednorozměrné. Rozdíl mezi nimi (laicky řečeno) je v počtu a struktuře znaků, které se dají kódovat.

Jinak všem přeji příjemné prožití prázdnin a nám méně šťastným neučitelům alespoň pár dní dovolené.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.