Finanční gramotnost patnáctiletých

pondělí 5. června 2017 ·

Jak moc rozumí patnáctiletí žáci penězům? Některé odpovědi nabízí nově publikované výsledky mezinárodních PISA testů z roku 2015 zaměřené na finanční gramotnost, na které navazuje shrnující zpráva, upozorňuje blog OECD Education Today. Informujr server scio.cz.


Jeden ze tří patnáctiletých studentů vydělává vlastní činností peníze a více než polovina jich má svůj bankovní účet. A čím jsou děti starší, tím komplexnější finanční úkoly musí řešit: v roce 2013 si 79 % australských studentů vzalo veřejnou půjčku, v Nizozemí studenti ukončují vzdělání s průměrným dluhem ve výši 18 000 USD. Ani třetina patnáctiletých, kteří se účastnili PISA testů v roce 2015, však nedosáhla úrovně 4, která má prokazovat znalosti a dovednosti nezbytné k ovládání bankovního účtu nebo zvládnutí podobně složitých finančních operací. Od roku 2012 udělali nějaký pokrok jen studenti z Itálie a Ruska.

Všude na světě jsou přitom lidé nuceni činit stále náročnější finanční rozhodnutí. Nelze očekávat od patnáctiletých studentů, že již budou umět čelit všem hrozbám. Měli by si ale umět stanovit priority, za které utratí peníze, vědět, že některé nákupy znamenají další náklady, rozumět účelu pojištění nebo si uvědomovat, že se mohou stát obětí podvodu.


Celý text naleznete zde
Výsledky PISA testů naleznete zde, shrnující zprávu zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.