Bořivoj Brdička: Technologie podporující myšlení

pondělí 5. června 2017 ·

Vývoj v oblasti podpory schopnosti soustředit se a myslet je nezadržitelný. Od dob, kdy bylo celkem snadno možné různé pokusy o prodej zázračných technologických pomůcek, které mají pomocí stimulace mozku usnadnit učení (např. psychowalkman), označit za šarlatánství, se mnohé změnilo. I tak stále platí, že je třeba při aplikaci podobných přístrojů být velmi obezřetní.


Bořivoj Brdička (youtube.com)
Realitou dneška je, že neurověda již dokáže myšlenkové procesy vysledovat nad úroveň mozkových center až k jednotlivým neuronům. Technologie se přitom stále zmenšují a jsou schopné se pomalu přibližovat k takové úrovni rozlišení, která bude dovolovat snímat stav či aktivovat jednotlivé neurony. To je ale budoucnost pořád ještě dost vzdálená. Tento obor má potenciál ovlivnit nejen život zdravotně hendikepovaných jedinců (což se již děje), ale též rozšířit schopnosti všech lidí. Pravděpodobně bude mít vliv i na budoucí formy poznávání. Proto musíme jeho vývoj sledovat.

Podívejme se nejprve, jak tuto problematiku vidí Alvaro Fernandez, ředitel výzkumné agentury Sharp­Brains, který je uznávaným expertem na podporu fungování mozku. Napsal knihu na toto téma a cituje ho mnoho seriózních médií včetně blogu World Economic Forum, kde nedávno vyšel jeho článek předkládající 5 důvodů, proč je budoucnost posilování mozku digitální, všudypřítomná a (snad i) nadějná Zde jsou:

1. Na Zemi je 7,5 miliard mozků a všechny potřebují pomoc.

Problémů způsobených nedokonalou funkcí mozku přibývá. U dětí se zvětšuje počet různých disfunkcí – od poruch pozornosti až po autismus. U seniorů rychle roste riziko demence. Tradiční postupy léčby mnohdy selhávají. To je stav, v němž se může podpora ve formě počítačem řízené stimulace mozku stát významnou složkou nápravných opatření.

2. Celoživotní vývoj mozku umožňuje pracovat na jeho zdokonalování.

Vědci poměrně nedávno zjistili, že se mozek po celý život vyvíjí nejen v oblasti software (poznání), ale též hardware. Tedy že buňky (a s nimi synapse) nejen mizí, ale též nové stále přibývají (neuroplasticita). Trénink dovoluje tento proces ovlivnit. Existuje mnoho různých metod, které s využitím technologií významně zlepšují schopnost myslet. Zatím jsou používány hlavně u osob (dětí) hendikepovaných. Prostor pro podporu rozvoje mozku (učení) zdravých jedinců je nepochybně obrovský. Komerčně dostupných zařízení podobných psychowalkmanu, která se odvolávají na vědecký přístup, je ve světě mnoho. Alvaro odkazuje např. na Headspace, Lumosity, Thync, PEAK, Happify a Halo Neuroscience.

3. Mobilní technologie se senzory mozkové aktivity vybavené umělou inteligencí jsou novou platformou umožňující ovlivňovat neuroplasticitu.

4. Velký zájem investorů akceleruje vývoj.

5. Odborníci se snaží zákazníkům a pacientům pomáhat.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.