Do školy dvakrát za rok. Stovky dětí se učí doma

pondělí 19. června 2017 ·

Dětí, které se vzdělávají doma, je v tomto školním roce už 2067, letos jich přibyly čtyři stovky. Už zdaleka neplatí, že se pro domácí výuku rozhodují hlavně rodiny, které si zvolily alternativní životní styl. K prudkému zvýšení počtu dětí, které se vzdělávají individuálně doma, určitě přispělo, že od právě končícího školního roku je tato forma povolena i na druhém stupni základní školy. Doposud probíhala jen v rámci pokusného ověřování. Nové příležitosti okamžitě využilo 449 dětí šestých až devátých tříd. Reportáž přinášejí Lidové noviny.


Veronika Vieweghová (Repro: Prima TV)
Z nedávného vyšetřování České školní inspekce vyplývá, že rodiče se nejčastěji rozhodnou pro individuální výuku proto, že chtějí jiné vzdělávací metody, než uplatňuje škola. Letos kvůli tomu bylo podáno 73 procent přihlášek o individuální vzdělávání. Zdravotní postižení hrálo roli jen ve 12 procentech případů.

Největší počet individuálně vzdělávaných dětí, a to 404, jsou prvňáčci. Pokud chtějí rodiče učit doma je nebo děti z prvního stupně, stačí jim středoškolské vzdělání. U druhého stupně už je třeba mít vysokoškolský diplom.

„Holky hodně bavily projekty. Když jsme třeba probíraly podnebná pásma, velmi je bavil severní pól. Hrály jsme divadlo, Dobytí severního pólu, pouštěly jsme si videa, kdy a jak byl dobytý. Děti pak o tom musely napsat příběh, takže si i zkoušely různé útvary,“ popisuje domácí vzdělávání svých dcer Veronika Vieweghová.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
19. června 2017 v 10:38  

Děti, které nepřekročí stín svých rodičů.

Eva Adamová řekl(a)...
19. června 2017 v 10:47  

Asi máte svým způsobem pravdu. Ostatní děti se totiž při své cestě vzděláváním setkávají s celou řadou dospělých s různými pohledy na svět a s celou řadou spolužáků s různými zájmy, názory a vzorci chování. Naučí se při tom orientovat a přizpůsobovat. Dítě vzdělávané doma se v podstatě setkává jen se svou rodinou, případně úzkou komunitou, v níž všichni smýšlejí podobně. Těžce se jim bude z této ulity vylézat, ale o to pravděpodobně jde jejich rodičům především.

Unknown řekl(a)...
19. června 2017 v 13:04  

Evidentně jim bude scházet sociální kontakt. Většina těchto rodičů to má však nalajnováno tak, aby jejich ratolesti nepřišly do styku s žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky ze sociálně vyloučeného prostředí. Zajímavé by bylo udělat si průzkum v oblasti movitosti těchto rodičů. Na řadu pak přijde studium mimo území ČR. Zvláště ceněna je VB a Švýcarsko. Kde jsou peníze, tam jsou i různé možnosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.