Zakladatelé alternativních školských konceptů v Česku

pondělí 19. června 2017 ·

V rámci reportáže o slovenské alternativní LEAF Academy přinášejí Hospodářské noviny i stručnou informaci o „zakladatelích alternativních konceptů v Česku.

Ondřej Šteffl

Průkopník nových přístupů v českém školství. Už v roce 1990 založil soukromé gymnázium PORG. Přes dvacet let šéfuje společnosti Scio, jejíž srovnávací testování je zřejmě nejrespektovanějším měřítkem výsledků tuzemských žáků a studentů. Neuznává známkování a kritizuje třeba debatu o státních maturitách. Je to podle něj jen marginálie. V posledních letech se pustil do zakládání škol se značkou Scio.

Ondřej Kania

Nedávno vyzval ke zrušení předmětů podle vzoru nové finské vzdělávací koncepce.

Břetislav Svozil

Muž, který dříve vedl základní školu v moravském Deblíně. Všeobecné vzdělání doplňuje etnografií a ekologií. V současnosti je manažerem projektu Open School Space. Jeho součástí je škola Labyrinth.

Ivana Janečková

Spolu se svým manželem Tomášem vybudovala v Česku alternativní vzdělávací instituce Duhovka, které fungují podle konceptu Montessori.

Martin Roman

V roce 2007 ovládl PORG a postaral se o jeho rozšíření. Později spustil projekt Čtení pomáhá, jenž má vést děti k četbě. Propaguje tzv. formativní metodu vzdělávání, která hledá co nejefektivnější postupy výuky.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
19. června 2017 v 10:13  

No a co jako. Obyčejným smrtelným učitelům můžou být tito lidé vcelku ukradení. Až tedy na pana Šteffla, který značnou měrou přispěl k prznění našeho školství přebujelým testováním a teď se snaží vykoupit si dušičku SCIO školami.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.