Zůstávají u vyčerpaných rodičů nebo končí na psychiatrii. Domovů pro autisty je v Česku málo

středa 3. května 2017 ·

„Jsme sdružení rodičů, kteří si pro své nemocné děti přejí důstojný a kvalitní život. A rádi bychom ho žili i my sami, jenže sociální podpora lidí s autismem a mentálním hendikepem je u nás v současné době velmi nízká. Rozhodli jsme se to změnit, píšou na svém webu iniciátoři kampaně Naděje pro děti úplňku. Nejviditelnějším článkem iniciativy je zatím dokumentární film Děti úplňku, který v úterý uvedla Česká televize.

Natočení dokumentu režisérky Veroniky Stehlíkové inicioval novinář z týdeníku Respekt Petr Třešňák a jeho žena Petra. Na základě zkušeností s jedenáctiletou dcerou Dorotkou sami dobře vědí, jak náročná je péče o autistické dítě. Dorotka nemluví, nespolupracuje a mívá stavy, při nichž si ubližuje. Reportáž přináší server Aktuálně.cz.

Několikrát už byla situace pro její rodinu natolik nezvladatelná, že Dorotka musela být hospitalizovaná v dětské psychiatrické léčebně. Teprve tehdy si Třešňákovi plně uvědomili, že míst, kde by jim a jejich dceři pomohli, je velmi málo.

"Nechceme se svých dětí zbavit. Chceme pomoc, abychom je mohli mít doma, a až to nepůjde, tak potřebujeme vědět, že je můžeme dát někam, kde to pro ně bude dobré," vysvětluje i za další rodiče v podobné situaci Petr Třešňák.

Specializovaných domovů pro lidi s poruchou autistického spektra, jako je ten v Libčicích, je ale v Česku jen hrstka. Většina zařízení sociální služby klienty s problémovým chováním nepřijímá. Jejich budoucnost je tak velmi nejistá. "Buď se vmáčknou do nějaké služby, která tu je, nebo zůstanou 'viset' v rodině. Úplně nejhorší možnost je oddělení na psychiatrii," popisuje Třešňák.

Film Děti úplňku ukazuje také příběhy vyčerpaných a společensky izolovaných rodičů již dospělých autistů. Podle odhadu terapeuta Hynka Jůna z Nautisu žije v Česku asi 4500 lidí, jejichž psychickou poruchu doprovází takzvané problémové chování. Společné mají všechny podoby to, že vyžadují neustálý dohled pečovatele, ať už rodiče, nebo odborníka.

"Když necháme Dorotku samotnou v kuchyni, tak vezme třeba med a vylije ho na sebe, jak se ho snaží sníst. Nebo už třeba vylezla na střechu," dodává Petr Třešňák.


Celý text na Aktuálně.cz naleznete zde
Dokumentární film Děti úplňku je ke stažení na webových stránkách iniciativy zde

8 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
3. května 2017 v 9:14  

Ano a zatímco na sponzoring motozávodů a jiných kokotin létají miliony, na autisty, ale i další děti (např. psychiatricky nemocné) sbíráme víčka, somrujeme na koncertech, děláme benefice atd.
Hrubší tón mého příspěvku koresponduje s mou naštvaností na priority této společnosti.

Ygrain řekl(a)...
3. května 2017 v 10:05  

Já bych řekla, že jste ještě příliš slušná. Ty miliony na závody mě nadzvedly taky.

poste.restante řekl(a)...
3. května 2017 v 10:23  

Kde jsou teď bojovníci za inkluzi a práva dětí?
Zajímá se o tyto problémy například Člověk v tísni?

S těmi miliony na závody je to potíž.
Údajně existuje studie, která dokazuje, že pořádání Velké ceny se ekonomice a státu na daních vrátí. Bohužel asi dost záleží na počasí a na tom, kolik lidí skutečně přijede.
Absurdní jsou tyhle částky v kontextu jiných výdajů MŠMT. Kdyby šly třeba z kapsy Ministerstva pro místní rozvoj, nebo Průmyslu a obchodu, asi by to nás kantory bolelo míň.

Na druhou stranu, když si vzpomenu na miliony, které tuším Dobeš vyházel za televizní "reklamu na státní maturitu", tak se ježím ještě teď.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
3. května 2017 v 10:52  

"Údajně existuje studie, která dokazuje, že pořádání Velké ceny se ekonomice a státu na daních vrátí. Bohužel asi dost záleží na počasí a na tom, kolik lidí skutečně přijede."

Ano, na tom něco je.

vstek řekl(a)...
4. května 2017 v 13:23  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
vstek řekl(a)...
4. května 2017 v 13:27  

Mám obavu, jestli našim ministerským úředníkům nesplývají pojmy autismus a motorismus do jedné kategorie. Vše tomu nasvědčuje. Prostě místo domů pro autisty podpořili závody motoristů. Snaha se cení.

poste.restante řekl(a)...
4. května 2017 v 14:20  

Inu auto a autismus znějí podobně. A od auta k motorce je to jen kousek.
:-)
Buďme rádi, že si nepletou autismus s automatem na kafe, nebo s automatem - samopalem. To teprve mohl být "masakr".

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. května 2017 v 17:39  

Tak jsem jim dala čas.
Komu?
No přece těm urputným zastáncům lidských práv,co se tu vždy vyrojí, když začneme diskutovat třeba o Romech. Kde je pan Klempár, Černý , kde jsou pánové z neziskových organizací? Oni necítí tu Tíseň rodičů ????? Já na sto kilometrů. Ale na to asi netečou dotace.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.