Za 10 let se školáci zlepšili. Lépe zvládají angličtinu i složité úlohy. Velké rozdíly jsou ale mezi školami

sobota 6. května 2017 ·

Společnost Kalibro, která už od 90. let pro školy připravuje srovnávací testy, které jim umožňují porovnávat navzájem výsledky jejich žáků, nechala na sto základních školách v Česku páťáky zopakovat baterii testů z doby před deseti lety. Výrazně lépe jsou na tom v angličtině a při práci s grafem nebo tabulkami, hůř si ale poradí s otázkami z přírodních věd. Informuje server iDNES.cz.

David Souček (linkedin.com)
Celkově letošní páťáci ze srovnání s těmi před 10 lety vyšli vítězně. Zlepšili se ve všech oblastech s jedinou výjimkou, a tou byl test z přírodních věd.
Ještě zajímavější je podívat se blíže na to, které typy otázek jim šly lépe než jejich předchůdcům a které jim šly hůře.

Že se nejvíce zlepšili v angličtině, žádné velké překvapení není. „Přispěli k tomu o něco více chlapci než dívky. Zdá se, že vliv internetu nebo on-line her a dalších moderních médií, která na děti mluví anglicky, škole pomáhá,“ říká David Souček, ředitel společnosti Kalibro. Lepší výsledek u chlapců přitom přikládá jejich pozitivnějšímu vztahu k počítačovým hrám. „V českém jazyce i v matematice lze vysledovat obecně zlepšení v komplexnějších úlohách,“ říká David Souček.

Zlepšení v těchto úlohách je natolik výrazné, že vyrovná horší průměrné výsledky v úlohách zaměřujících se například v matematice na jednoduché počítání. I v matematice přitom podle Součka letošním páťákům v testech pomohlo lepší porozumění textům.

Jeden velký problém ale přetrvává: „Velmi hrubě řečeno, na některých školách toho umějí děti v páté třídě dvakrát tolik než na jiných. A to se za posledních deset let nezměnilo,“ dodává Souček s tím, že všechny školy, které se srovnání zúčastnily, jsou školy veřejné.

Že jsou rozdíly v úrovni jednotlivých základních škol velké i v mezinárodním srovnání a že navíc postupem času dále narůstají, ukazují i velká mezinárodní šetření. „Jednou z příčin je nedostatečná finanční, metodická i personální podpora školám při vzdělávání dětí se sociálním nebo jiným znevýhodněním,“ myslí si David Greger z Pedagogické fakulty UK.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES, zkrácenou verzi zde

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
6. května 2017 v 9:38  

„V českém jazyce i v matematice lze vysledovat obecně zlepšení v komplexnějších úlohách,“ říká David Souček."
"Jeden velký problém ale přetrvává: „Velmi hrubě řečeno, na některých školách toho umějí děti v páté třídě dvakrát tolik než na jiných."

Vysvětlení může být jednodušší, než by se mohlo zdát. Letos poprvé páťáci dělali jednotné přijímací zkoušky, na které se mnozí z nich intenzivně připravovali. A můžeme proti Cermat testům namítat cokoliv, ale jednu věc jim nemůžeme upřít, a to že pokud se na ně žák připravuje určitě to podpoří komplexní pohled na učivo.
Totéž pak určitě přispívá k rozevírání nůžek mezi jednotlivými školami. Najdou se totiž školy, kde se na přijímačky připravovala dobrá polovina páťáků, a v určitých oblastech školy, kde se nenašel ani jeden.

Jiri Janecek řekl(a)...
6. května 2017 v 12:16  

Možná je to taky dík nácviku na ty testy Kalibro... Deformace výuky a tak, vždyť to denně čteme... Přirozeně je to na úkor toho opradového vzdělání...

Eva Adamová řekl(a)...
6. května 2017 v 16:10  

Teď jsem na to zírala v novinách. Pouze v angličtině je ten rozdíl statisticky významný, a to 6,9 %. U ostatních testů se rozdíly mezi současnými páťáky a páťáky z před deseti let pohybují od -2,1 % po +2,9 %, což jsou rozdíly tak malé, že to vůbec nelze brát za bernou minci a nelze z toho vyvozovat vůbec nic. Že to neví novinářka Hrdinová, bych ještě chápala, ale že to neví Kalibro, je zarážející.

Unknown řekl(a)...
7. května 2017 v 18:30  

Maturita 2017 - didaktický test z češtiny

Unknown řekl(a)...
7. května 2017 v 20:24  

Rozdíly mezi školami evidentně souvisí s polohou školy. Školy blízko sociálně vyloučeným lokalitám mají prostě smůlu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.