Radek Sárközi: Kariérní řád od Valachové přinese výrazné snížení platů zejména začínajícím učitelkám mateřských škol

pondělí 29. května 2017 ·

Cílem kariérního řádu měla být podle ministryně školství Valachové větší motivace učitelů k práci, vyšší platové ohodnocení a kvalitnější výuka. Novela Zákona o pedagogických pracovnících, kterou bude ve středu 31. května projednávat Senát, ale bude mít zcela opačný efekt.


Radek Sárközi (facebook.com)
Odradí absolventy pedagogických fakult a nejmladší učitele od práce ve školství. Zahrne všechny učitele a především ředitele škol zbytečnou administrativou, takže budou místo přípravy na kvalitnější výuku trávit čas tvorbou nesmyslných papírů. A slibovaný příplatek 3.000 Kč za třetí kariérní stupeň najdou nejdéle sloužící učitelé na výplatních páskách poprvé až v roce 2022. Co si za tuto částku koupíte kvůli inflaci za 5 let?

Zatímco pozitivní dopady kariérního systému se začnou projevovat až od roku 2022, negativní dopady nastanou hned od 1. září 2017. Nejvíc to odnesou mladé učitelky v mateřských školách. Kvůli zavedení kariérního řádu se jim sníží plat o 103.440 Kč. Ano, čtete správně!

Dnes může učitelka mateřské školy dostat nástupní plat 21.570 Kč hrubého měsíčně (9. platová třída tarifní tabulky). Po zavedení kariérního systému bude zařazena do prvního kariérního stupně a po dobu dvou let tzv. adaptačního období bude mít nárok pouze na 8. platovou třídu. V ní je ale tarifní plat mnohem nižší – pouze 17.260 Kč hrubého měsíčně. Do vyšší platové třídy bude moci tato učitelka postoupit až po úspěšném složení atestace pro druhý kariérní stupeň. Kvůli tomu přijde o 4.310 Kč měsíčně, což je 103.440 Kč za dva roky. Stejně dopadnou i všechny mladé kvalifikované učitelky, které k 1. září neučily alespoň dva roky, nebo učitelky s méně než polovičním úvazkem.

Protože v mateřských školách neexistují třídní učitelé, nebudou mít jejich zaměstnanci nárok ani na nový příplatek za třídnictví, který má činit 1.000 až 1.500 Kč měsíčně. Třídní učitelé na základních i středních školách sice na tento příplatek dosáhnou, ale vzhledem k tomu, že třídnictví obnáší měsíčně 20 hodin práce navíc, hodinová sazba vyjde na 50 až 75 korun. To je spíše mzda nekvalifikované pracovní síly než člověka s vysokoškolským vzděláním. Iniciativa Pedagogická komora navrhla, aby příplatek pro třídní učitele činil minimálně 3.000 Kč měsíčně (stejně jako u uvádějícího učitele), ale ministryně Valachová, školské odbory i asociace ředitelů CZESHA tento návrh odmítly a hlasovali pro něj jen 3 z 8 senátorů školského výboru Senátu, takže nebyl přijat.

Učitelé základních a středních škol na tom budou o něco lépe než učitelky v mateřinkách. S výjimkou čerstvých absolventů pedagogických fakult. Dnes může začínající učitel dostat nástupní plat 22.620 Kč hrubého měsíčně (12. platová třída). Po zavedení nového kariérního systému 1. září 2017 bude zařazen do prvního kariérního stupně a po dobu dvou let bude mít nárok pouze na 11. platovou třídu. V ní je ale tarifní plat nižší o 480 korun. Jestliže se mu po dvou letech podaří složit atestaci, postoupí do druhého kariérního stupně a s ním i do 12. platové třídy. Mezitím ale přijde o celkem 11.520 korun oproti dnešku.

To se týká i učitelů, kteří učí méně než dva roky, dlouho neučili a chtěli by se do školství vrátit, nebo učili na méně než poloviční úvazek. Všechny tyto učitele kariérní řád od práce ve škole odradí. Na pracovním trhu je v současné době obrovská nabídka mnohem méně náročných zaměstnání s mnohem vyššími výdělky, kde se vysokoškolsky vzdělaný člověk snadno uplatní.

Kariérní řád pro učitele je danajským darem na rozloučenou od končící ministryně školství Kateřiny Valachové a bude posledním hřebíčkem do rakve dlouhodobě podfinancovaného českého školství. Není divu, že se proti kariérnímu řádu vzbouřili učitelé a během 10 dní už skoro 7.000 z nich podpořilo Výzvu senátorům k zamítnutí kariérnímu řádu. Pochopili totiž, jaké hrůzné důsledky by jeho přijetí přineslo.

4 komentářů:

rs řekl(a)...
29. května 2017 v 20:35  

Vážení, jsem už ve školství dost dlouho na to, abych dopředně nevěřil těmto vypočitatelně nerealizovatelným báchorkám. Na druhou stranu jsem částečně předpokládal, že aspoň navýšení o 2000 Kč je možné.
Z webu MŠMT:

Důležitým prvkem bude vyšší finanční ohodnocení pedagogů spojené s úspěšným postupem kariérním řádem. Po dosažení třetího kariérního stupně dostanou učitelé příplatek cca 5000 Kč. Nároky na příplatek budou mít také učitelé vykonávající specializované činnosti (těmi budou nově například koordinátor vlastního hodnocení školy či mentor profesního rozvoje), a to v rozmezí 1000 – 2000 Kč. Příplatek až 3000 Kč bude pro uvádějící učitele, kteří budou ve škole mít na starost začínající kolegy. Příplatek 2000 Kč pak čeká učitele při přechodu do druhého kariérního stupně.

„Naším cílem je nárůst platu učitelů o 10 % po dobu tří let. Čeští učitelé si to zaslouží a my chceme, aby naše děti učili ti nejlepší,“ zdůrazňuje ministryně Valachová, která hodlá prosadit zvýšení platů učitelů na 130 % průměrného platu v ČR v následujících třech letech, to znamená v roce 2020 cca 43 tisíc korun.

Takže, kdo to dočetl až sem, tak si může přečíst můj překlad, co to znamená v praxi:
Za předpokladu , že platí text autora:

1) žádné navýšení o 2000 se nekoná, protože to proběhlo v okamžiku zařazení do 12 třídy, asi někdy za vlády ODS nebo dokonce ČSSD s premiérem Zemanem. Tedy lež jako věž.
2) žádné navýšení o 5000 se nekoná, protože od toho se odpočítává nyní už skutečně marketingové navýšení o 2000 z bodu 1.
3) Mechanismus je praštěný a možná i nedůstojný, v podstatě je to sociometrický test, kolik lidí za 3000 měsíčně podstoupí shánění podpisů, razítek a možná žertovně i prasátek. Navíc ta projekce k roku 20220, či o trošku dříve, ale jistě až v jiném volebním mandátu, je úžasná.
Samostatnou kategorií je zásluha odborů. Ony v souladu se zákonem i mě zastupují. Nikdy jsem jim žádný mandát nedal, takže jenom legálně ( protože podle zákona) ne legitimně. Důvodně se obávám, že na tomto včetně medializace spolupracovaly.
Toto není konec levných učitelů, ale začátek konce těchto odborů.

Švejcar

Unknown řekl(a)...
30. května 2017 v 8:41  

Ono se pěkně slibuje před volbami. Školství je přece "prioritou" č.1. Proč už těmto slibům nevěřím? Ono totiž platí: Kdo lže, ten krade. 130% v roce 2020. Je vidět, že to poradci na MŠMT nedávají, protože vůbec nepočítají výšku průměrného platu v roce 2020. Ten bude o mnoho vyšší než dnes. Tak se stane, že i těch slibovaných 43 000,-Kč může být v roce 2020 podprůměrný plat.

poste.restante řekl(a)...
30. května 2017 v 9:21  

Potěšilo mne, když nový ministr Pilný v OVM prohlásil, že peníze vložené do vzdělávání jsou investice a nikoliv spotřeba.
Snad bude podobně vstřícný i při přípravě rozpočtu.
Víc už toho asi nestihne.

Radek Sárközi řekl(a)...
30. května 2017 v 12:52  

TISKOVÁ ZPRÁVA: 7.200 učitelů podpořilo Výzvu senátorům k zamítnutí kariérního řádu
#valachovaucitelum #kariernirad #valachova #msmt #senat
http://www.pedagogicka-komora.cz/2017/05/vyzva-senatorum-ma-uz-650-podpisu.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.