Připomenutím „brněnského pochodu smrti“ začal festival Meeting Brno

neděle 21. května 2017 ·

Za poslední květnové noci roku 1945 bylo na dvacet tisíc Brňanů německého jazyka – starců, žen a dětí – vyhnáno ze svého domova. Více než 1700 jich náročnou cestu k rakouským hranicím nepřežilo, proto tento poválečný exces vstoupil do dějin jako tzv. brněnský pochod smrti. Připomněla ho Pouť smíření, kterou včera začal druhý ročník festivalu Meeting Brno. Jeho tématem je jednota Evropy, ohrožená populismem a společenskou radikalizací.


„První ročník festivalu proběhl v květnu 2016 a navazoval na projekt Rok smíření, kterým si Brno v roce 2015 připomnělo konec druhé světové války v nejširším kontextu, tedy i oběti nacistické diktatury a poválečného násilí. Ohlas celoročního pásma kulturních akcí nás přiměl dále se zabývat otázkami vyplývajícími z naší multikulturní historie, které jsme se však rozhodli aktualizovat o současná témata. V roce 2016 jsme se tedy soustředili na migraci, na ztrátu a nalézání domova, a námětem aktuálního ročníku je jednota Evropy, ohrožená populismem a společenskou radikalizací.

MEETING BRNO se koná každoročně na konci května a nabízí platformu pro setkání zástupců různých názorů, kultur a náboženství. Jeho program sestává z diskusních fór s inspirativními hosty a množství uměleckých vystoupení, která rozvíjejí hlavní festivalové téma,“ píšou organizátoři na webových stránkách festivalu.


Web festivalu s podrobným programem naleznete zde
Článek o festivalu na Aktuálně.cz naleznete zde

5 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. května 2017 v 7:24  

Nezaznamenala jsem na ČŠ připomínku pochodu smrti ke konci války, která má nedaleko od nás pomník. Tam pochodovali Češi.Zapomínáme a obracíme.
Nedávno jsem viděla dva válečné filmy a i když to dnes není populární mohu říci, že se vůbec nedivím lidem, kteří se )bohužel) vyřádili na německém obyvatelstvu. Kdybyste tu dobu zažili........ Zlo se nemá odplácet zlem, ale jsme jen lidi a odsuzovat dnes něco, co už mnozí vůbec nejsou schopní pojmout rozumově a pocitově.....Nesmíme zapomínat na základní zákon - akce a reakce. Můžeme si donekonečna hrát na humanisty, přesto kdyby dnes došlo k válce, koukali byste,kolik lidí by se chovalo jinak, než když by už neměli plný talíř, střechu nad hlavou a klid.

Unknown řekl(a)...
21. května 2017 v 12:57  

Pochod by měl dále směřovat k pomníku obětem druhé světové války z řad Čechů a německých antifašistů. Položit tam věnec je základ slušnosti. Tak to vypadá vysoce ideologicky. Jako potomek sudetských Němců se za tuto vyváženost přimlouvám. Co tím organizátoři sledují? A že mají tak vysokou podporu přímo z politických míst? Je všeobecně známo, že Němci z Brna byli opravdu vřelými příznivci zrůdné ideologie nacismu. Také je třeba připomenout, že běsnění "revolučních gard" bylo hluboce protiprávní a fakticky se jednalo také o vraždy.

aknelka řekl(a)...
21. května 2017 v 14:57  

Chodím pomáhat své tetě (86 let) a naslouchám jejím vzpomínkám... Kamarádka Hana, bydlela hned vedle, židovka. Vrátil se pouze Hanin otec, Hana i její matka ne. Učitelská rodina na útěku z pohraničí, prosila o přístřeší u nich doma (moji prarodiče měli 8 dětí, ale vzali je). A mohla bych pokračovat.
Paní Karvaiová, máte naprostou pravdu.

jir řekl(a)...
21. května 2017 v 23:05  

Minulost nelze posuzovat podle měřítek dnešní doby.

Unknown řekl(a)...
22. května 2017 v 14:35  

všechny zločiny jsou odsouzeníhodné ať je páchá kdokoli,jenže při těchto akcích se jedná o navození pocity viny za tyto válečné zločiny na čechy,potažmo srovnat,dostat je na stejnou úroveň a relativizovat historickou událost,vždyť jsme vlastně byli styjní ,my češi i my němci,obojí můžeme za válku,za její rotzpoutání,oba jsme páchali zločiny,válka neměla vítězů a poražených......

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.