Martin Prošek: Jazyk se sice hodně mění, ale nemyslím si, že by už nastal čas na zásadní revizi pravopisného systému.

pondělí 1. května 2017 ·

„Já o jazyce a informování o něm už příliš nepřemýšlím v tradičních intencích typu: Za rok vydáme nový slovník nebo nová pravidla pravopisu. Považuji za lepší průběžně informovat o tom, co je nové a žádané,“ říká ředitel Ústavu pro jazyk český Martin Prošek v rozhovoru pro server iDNES.cz.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Martin Prošek (ujc.cas.cz)
S tím, jak se zrychluje doba, se poměrně rychle vyvíjí slovní zásoba. Mohou jazykovědci tyto změny nějak reflektovat?

Já osobně, nebudu mluvit za ústav, si myslím, že s internetovou dobou můžeme o vývoji jazyka a novinkách informovat okamžitě. Naše internetová jazyková poradna a příručka zachycuje skutečně i leccos z toho nejnovějšího. V momentě, kdy je třeba zvolen nový předseda Evropské rady a není jasné, jak jeho jméno vyslovovat nebo skloňovat, první se s tím začne potýkat naše jazyková poradna. Stejně tak v okamžiku, kdy se objeví nějaký novotvar a začne se rozšiřovat. Takovým příkladem je „selfie“ a „selfíčko“. Jsem přesvědčen o tom, že v době elektronických zdrojů může na internetu existovat centrální zdroj poučení, ve kterém je možné průběžně informovat o novinkách. Já o jazyce a informování o něm už příliš nepřemýšlím v tradičních intencích typu: Za rok vydáme nový slovník nebo nová pravidla pravopisu. Považuji za lepší průběžně informovat o tom, co je nové a žádané.

Změna pravidel se v dohledné době, předpokládám, nechystá. K té poslední došlo v roce 1993 a vy říkáte, že optimální je, když k úpravám dochází jednou za několik generací.

S pravidly pravopisu je spojená určitá systematika a s tím i určitá tradice. Měnit systém pravidel pravopisu je ožehavá věc. Vyžaduje celospolečenskou diskusi i diskusi mezi odborníky. Je třeba veřejnost na změny připravit a vysvětlit, do jakých konkrétních pravidel se bude zasahovat a proč. Jazyk se sice hodně mění, ale nemyslím si, že by už nastal čas na zásadní revizi pravopisného systému. Jediné, co by si možná revizi zasloužilo, by byl systém psaní velkých písmen. Obecně ale v jazykovém společenství panuje konzervatismus, snáze si člověk zvykne na nějaké konkrétní nové slovo a naučí se s ním zacházet, než by byl ochoten přeučit se pravopisný systém.

Knižní pravidla českého pravopisu čím dál více nahrazuje vaše Internetová jazyková příručka. Vy jste jedním ze členů autorského kolektivu, lidé ji mohou využívat od roku 2008. Pozorujete, že přibývá návštěvníků?

Internetová příručka byla první vlaštovkou svého druhu. Řekl bych, že ten nápad ve správnou dobu vystihl potřebu jazykového společenství. Klesá ochota se do tištěných pravidel pravopisu, ostatně jako do všech tištěných zdrojů, dívat. Příručka si díky tomu poměrně rychle získala oblibu a dnes je hojně navštěvovaná. Tím se nám ukázala i cesta do budoucna.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.