Julie Hrstková: Nevěřte očkování, vzkázal Čechům stát

pondělí 1. května 2017 ·

"Stát nebude vyplácet odškodnění dětem, kterým povinné očkování způsobilo vážné zdravotní problémy. Přestože se poslanci v zásadě shodují na tom, že by něco podobného měl dělat, návrh, o němž jednala sněmovna, nakonec neprošel. Což je velká škoda − nejen pro ty, kterým už očkování ublížilo, ale vlastně pro všechny. Tím, že se stát přihlásí k náhradám, totiž současně říká, že je jeho očkovací program důvěryhodný. A tudíž "bezpečný", protože jinak by nebyl ochotný finančně se za něj zaručit," píše Julie Hrstková v komentáři pro Hospodářské noviny.

Hrstková pokračuje:

Julie Hrstková (Repro ČT)
Odškodnění je nezbytné ve chvíli, kdy důvěra v očkování klesá − nejen v Česku, ale v řadě zemí Evropy. Nejde už "jen" o klasické odpírače, jež máme stále zafixované jako vyznavače alternativního životního stylu. Jejich počet by se možná vešel do oněch pěti procent, které stále ještě zaručují 95procentní proočkovanost populace, kterou považuje Světová zdravotnická organizace za bezpečnou.

Proti očkování se staví stále více "normálních" rodičů, kteří mají čím dál silnější pocit, že očkování může jejich dětem ublížit. Výsledkem obav je pokles proočkovanosti populace v celé Evropské unii včetně Česka. Podle České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně v letech 2010−2015 klesl počet očkovaných dětí z 83 procent na 75 procent. Obdobný pokles zaznamenala Itálie, Německo a další země unie.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

krtek řekl(a)...
1. května 2017 v 6:13  

Nerozumím přítomnosti článku na tomto portálu, ale oni mi to zastánci svobod jistě vysvětlí. Ono je to možná s očkováním trochu jako se způsobem vzdělávání. Vezme se na misku vah tradice, zkušenost, inovace, svoboda a hlavně zájem dítěte (kterému nikdo nepředloží i možné varianty, jako jsou bída, nemoce, ...). A aby to posouzení bylo nestranné, přidá svou trošku na misku vah sem tam i byznys.
A namísto toho, aby věda nestranně posoudila význam, pozitivní i negativní stránky, závěry udělají komentátoři.
Pasteure, Flemingu, za co?

Unknown řekl(a)...
1. května 2017 v 7:27  

Asi by to chtělo porovnat počet mrtvých nenaočkovaných dětí na spalničky, TbC, pravé neštovice, .....s těmi, které mají negativní reakci na patřičná očkování. Díky očkování byly zachráněny miliony dětí. Také se ví, že když proočkovanost klesne pod 95%, tak je to špatně.

Unknown řekl(a)...
1. května 2017 v 9:41  

Mě se to celkem propojuje. Očkování hexavakcínami má nemalé vedlejší účinky (zdroje na internetu - encefalitický pláč) nejen na spouštění autismu a jiných psychických poruch. Tam, kde není projev tak markantního účinku i tak, v řadě případů, dochází ke zpožďování vývoje mozku, které pak už ani nejde dohnat. Učitel se pak diví, že dítě neudrží pozornost, že je težké dítě namotivovat, není schopno složitejších myšlenkových operací. Lidí ve vědě nejen v tomto případě nejsou nestranní, neslouží dětem, ale docela jiným zájmům. Očkování a očkování je rozdíl. Za záchranu životů děkuji, ale za otravu národa děkovat nechci.

RP řekl(a)...
1. května 2017 v 9:44  

Jako učitel nevím, jestli je žák očkován nebo ne, jen předpokládám, že všichni ano.

Unknown řekl(a)...
1. května 2017 v 11:17  

1. května 2017 9:41

A nebude to náhodou množstvím zachráněných dětí při předčasných porodech, které by dříve nepřežily. Zrovna tohle je často zmiňováno v souvislosti s PAS. Paradoxně tak za to můžou pokroky v medicíně. Malthusiánské teorie a podobné myšlenky snižování světové populace i díky hromadným smrtelným nemocem (viz. likvidace pravých neštovic) děsí snad všechny. Konspirační teorie také nelze úplně ignorovat, přesto tuto variantu "redukce" pomocí očkování nepředpokládám.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.