Kateřina Valachová: Mnohem obratněji bych komunikovala s veřejností a učiteli o společném vzdělávání

pondělí 29. května 2017 ·

„Vůbec nejsem spokojená s tím, jak pan Babiš rozpočet sestavil. Není tam to, co jsem žádala. Také to neodpovídá žádným předchozím dohodám a jednáním ani schválené rozpočtové strategii státu. Dokonce ani usnesení Sněmovny a zadání od vlády. Jak potom přiblížíme učitelské platy nějakému normálu? Budu žádat asi o tři miliardy víc, než teď v návrhu je. To ještě stihnu,“ říká Kateřina Valachová v rozhovoru pro deník Právo.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Kateřina Valachová (twitter.com)
Marcel Chládek vám zanechal i naplnění zákona o inkluzi. Jste spokojená s tím, jak nová pravidla nabíhají?

Rozhodně jsem v době svého nástupu nebyla spokojena s tím, v jaké fázi příprav nová pravidla jsou a jak jsou probrána s učiteli. Nejméně od roku 2005 si děti, ať už nadané, nebo postižené, zaslouží větší míru pozornosti. A učitelé taky, včetně finančního ohodnocení. Od toho jsem nechtěla odstoupit, byť by to bylo politicky velmi pohodlné a spousta politických matadorů mě k tomu nabádala. Jsem ráda, že jsem to neudělala. Dnes je to rozhodně lepší, než bylo dříve.

Na jaká vlastní opatření jste hrdá?

Pokud přesvědčím senátory a prosadí se kariérní řád učitelů, tak zavolám Jardovi Jágrovi, že se mi podařil stanovený hattrick. Chtěla jsem silný školský rozpočet. Letos je nejsilnější školský rozpočet od roku 1989. Změny financování škol jsou schváleny. O kariérní řád musím ještě bojovat. Rozhodně se mi ale podařily dvě věci. Jednak se přestalo, diplomaticky řečeno, nedovoleně půjčovat z kapes učitelů. Jednak bylo dítě v čele rozpočtového stolu. To bych byla ráda, kdyby se udrželo.

Udělala jste chybu, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat?

Udělala jsem určitě řadu chyb. Mnohem obratněji bych teď komunikovala s veřejností a učiteli o společném vzdělávání. Měla bych možná víc porozumění pro to, jak moc je náročné učit dítě, ať už nadané, nebo zdravotně postižené. A pak s ohledem na sportovní skandál jsem mohla ještě více… Ale mám i velmi pochvalné reakce ze strany sportovní reprezentace, že tak, jak má financování nastavené letos, tak ho neměla nikdy. Těším se, že to do budoucna uvidíme na výsledcích našich reprezentantů.


Celý rozhovor naleznete v dnešním vydání deníku Právo, zkrácenou verzi naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
29. května 2017 v 8:31  

"mnohem obratněji bych komunikovala,..."

Pozdě bycha honiti, to už preference socialistům nevrátí. Zpackaná inkluze, paskvil KŘ, pochybný nový systém financování škol ve finančně podhodnoceném školství,....A nikdo "ty dole" neposlouchal a potom chce, aby je učitelé volili.

tyrjir řekl(a)...
29. května 2017 v 18:10  

Prvotní kvalitou je odborná a věcná správnost slov a činů. Pokud tyto věci chybí, žádná "obratnost v komunikaci" to nenahradí. Platí to i pro paní ministryni a pana premiéra, pro současné vedení ČSSD i ostatních parlamentních stran, pro členy Parlamentu, pro školské odbory atd. atd. J.Týř

Unknown řekl(a)...
30. května 2017 v 14:30  

komunikace-----1
administrativa------3
řízení--------5

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.