Jiří Zíka a Bohumil Kartous diskutovali o maturitě

čtvrtek 18. května 2017 ·

V diskusním pořadu Rozstřel se na serveru iDNES.cz na téma „maturita“ střetli ředitel Cermatu Jiří Zíka a mluvčí společnosti EDUin Bohumil Kartous. Diskutovali o výslecích maturity, o výuce češtiny i o smyslu maturitní zkoušky.


Diskutující se zásadně rozcházeli v odpovědích na otázku, zda by maturitu měla skládat většina populace. „Já si myslím, že určitě ne. To, že je taková tendence vyvolaná živnostenským zákonem a dalšími kvalifikačními zákony, je myslím na škodu. Podle mého názoru se snažíme někomu přidělit jakousi kvalifikaci, na kterou inteligencí není schopný dosáhnout. Je to pro ty konkrétní žáky stresující,“ řekl Zíka s tím, že zhruba osm procent maturantů obvykle nesloží maturitní zkoušku ani po třech pokusech.

„Model by měl být prostupný a měl by umožňovat těm, kdo na to mají potenciál, vstupovat na vysoké školy. A pro ty, kteří k tomu nemají dispozice by měl umožňovat prostupnost v odborné sféře,“ uvedl Zíka.

S tím nesouhlasil Kartous. „Celosvětový trend je, že doba, kterou člověk tráví ve vzdělávacím systému, se prodlužuje. A my nemůžeme říct, že to je špatně,“ uvedl. Zdůraznil, že celá společnost se v souvislosti s technologickými inovacemi neustále proměňuje. „Je pravděpodobné, že delší doba, kterou člověk stráví ve vzdělávacím systému, mu pomůže do budoucna v životě,“ řekl Kartous. Nedá se podle něho tedy jasně říct, jaké procento dětí by mělo získávat maturitu. „Hranice počtu maturantů se mění s podmínkami společnosti,“ uvedl.


Celý text a záznam diskuse naleznete zde

3 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
18. května 2017 v 22:06  

Pěkný komentář z PI:
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=9043871272554960992&postID=6092978664191594094

mirek vaněk řekl(a)...
19. května 2017 v 7:22  

Jako obvykle teoretik a snílek Kartous proti realistovi Zikovi. Každý může fandit tomu svému pohledu na svět.

Jiri Janecek řekl(a)...
20. května 2017 v 11:58  

Vypadá to, že teorie opravdového vzdělání má rozšíření - vedle opravdu vzdělaných a fachidiotů s odborností tu jsou ještě lidi, kteří (s)tráví dlouhou dobu ve vzdělávacím systému... Třeba Kartous.
Jen by to ještě chtělo nějakou slohovku a vysvětlit, co a proč je na tom celosvětovém trendu dobré... Celosvětový trend byly kdysi třeba i boty na vysokých podpadcích nebo piercing do obočí...


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.