Vysoké školy se mají rozdělit do čtyř kategorií. Peníze by dostaly i podle atraktivity nebo potřebnosti

středa 19. dubna 2017 ·

Financování podle počtu žáků příští rok skončí v základních a středních školách. Vysoké školy má potkat podobná změna – peníze od státu už by si nerozdělovaly hlavně podle počtu studentů, ale nově i na základě vědeckých výstupů a podle společenské poptávky po oborech. Roli by hrála také atraktivita školy mezi studenty a délka studia. Informují Hospodářské noviny.


Mikuláš Bek (facebook.com)
O nutnosti změnit financování vysokých škol se mluví už od dob ministryně školství Petry Buzkové. Zatím se ale žádný z návrhů nepodařilo schválit. Ministerstvo teď vysokým školám představilo první návrh změny institucionálního financování 2018. HN mají návrh k dispozici, slibuje navýšit 21miliardový rozpočet o 4,5 miliardy korun. Vysoké školy by se měly podle chystané změny rozdělit na ty zaměřující se na výzkum s největším počtem studentů, na zbývající vysoké školy s vědeckou činností, na neuniverzitní a na umělecké. V každé kategorii se bude výkon, tedy vědecké výstupy, hodnotit jinak.

To se rektorům škol, které budou spadat do druhé kategorie, nelíbí. „Ministerstvo neumí zdůvodnit rozdělení na školy v první a druhé kategorii,“ míní děkan fakulty Agrobiologie a potravinových zdrojů Pavel Tlustoš z České zemědělské univerzity.

Podle rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka je nesmysl měnit systém financování tak, aby jeho základem bylo hodnocení vědy, které v současnosti není hotové. To za největší slabinu považuje také Daniel Münich z CERGE-EI, který se zabývá ekonomií vzdělávání.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.