Respekt: Případ Fabianová přinesl do Česka otázku, zda nezakázat dotyky ve školách. Západní zkušenosti velí k opatrnosti.

úterý 18. dubna 2017 ·

„Z hlediska práva je kantorka nevinná, mezi odborníky ale zdaleka nepanuje shoda na tom, zda její starost o intimní hygienu svěřených školáků byla přiměřená. Případ je evidentně hraniční a přináší poprvé do Česka diskusi, kterou si západní země procházejí už nejméně dvacet let. Oblast intimity dětí, jejich vzájemných dotyků s pedagogy a ochrany před zneužitím podléhá v mnoha školách světa přísným pravidlům, zákazům a kodexům. A zatím není zdaleka jasné, co je vlastně pro děti nejlepší,“ píšou Ivana Svobodová a Petr Třešňák v textu, který se vrací k případu učitelky Vandy Fabianové, kterou ředitel školy propustil a obvinil ze „zneužívání dětí se sexuálním podtextem“.

Přestože má Vanda Fabianová čerstvě k dispozici rozsudek o své nevině, pohled odborníků na její „téma“ není zdaleka jednotný. Známý dětský psycholog Václav Mertin se kantorky před časem zastal článkem v Učitelských novinách a názor nemění ani po soudním přelíčení, kdy o případu víme víc detailů.

„Ta předkožka je trochu na hraně,“ připouští Mertin. „Jako chlap bych asi situaci řešil jinak, myslím, že se vůbec nic nestane, když si kluci pár dní neumyjí pinďoura. Ale jinak mi dohlížení na hygienu sedmiletých dětí přijde úplně v pořádku.“

Školní psycholog a dětský psychoterapeut Martin Hofman vidí jesenické sprchování problematičtěji. „Genitálie jsou intimní zóna a tenhle druh péče ji podle mě významně narušuje,“ vysvětluje. „Aniž by to tak paní učitelka zamýšlela, dítě si může odnést pocit zneužití, když se mu někdo z pozice autority vlamuje do určitých míst. Kdyby to byl učitel a dívka, ta nepřijatelnost nám přijde jasnější, ale ve výsledku je to úplně stejné.“

V českém prostředí kontakt pedagogů s dětmi v tomhle smyslu nic neupravuje. Ministerstvo školství nemá žádný podobný předpis, ani jej nechystá a neví, zda téma nějak řeší školní řády jednotlivých škol.

Česká ležérnost v tématu přiměřenosti dotyků a intimity je ve srovnání se západním přístupem docela výrazná. Zejména v anglosaských zemích se téma intenzivně probírá, vznikají školní kodexy, profesní i vládní doporučení. Hlavní dilema přitom zní nejen, jak děti nejlépe chránit, ale také zda se to s ochranou trochu nepřehnalo.


Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Respekt

11 komentářů:

krtek řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:04  

No jasně, zakázat. A v případě zásahu učitele do fyzického konfliktu mezi žáky dotyčného žalovat, ať už zasáhne nebo ne.
A zakázat i verbální dotyky.
A přejít na Khanovu školu, učitele nahradit roboty.
---
To už není ironie, to je zoufalý sarkasmus.

Unknown řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:05  

To jsou zbytečné patálie .. a vznikly tím, že společnost byla navedena na cestu ateismu a liberalismu. Nejen, že to člověku nepomáhá, doslova ho to poškozuje, a "řešitelé zákonů" navíc onemocní bludem, že člověk potřebuje vnější regulaci, když se předtím vykašlali na podmínky pro jeho vnitřní kultivaci. Ono jim ani nic jiného nezbývá. Přestali být citliví k tomu, co člověka umravňuje a ošáleni falešnými hodnotami hedónismu si teď myslí, že to zpraví prováděcí vyhlášky a trestní zákony. Západní zkušenosti byly vyprodukovány v jiných podmínkách, nelze je plně srovnávat s těmi našimi. Navíc, hodnoty západu průběžně už řadu sesetiletí erodují a jsou nahrazovány multikulturalismem, který je má už zcela knokautovat. Jejich vpašování do české kotliny a současně zoufalé hledání toho, jak by se měli lidé dotýkat je koktejlová obluda nad přirozený rámec státu.
Děti se běžně sprchují na koupalištích společně s dospělými. Kdyby tam paní učitelka z nějakého dobře myšleného důvodu nebyla a dítě by ve sprše spadlo na bradičku, stejně tak by byla popotahována. Možná by někdo chtěl, aby ve sprše byl místo učitelky nějaký školský inspektor, jak mentor sprchování .. s příslušnou akreditací by pak nebyl u zblblé společnosti, navyklá na certifikáty, žádný problém. Nebo by měli učitelé absolvovat kurzy dotykání a přidat si je do kariérního portfolia. Nebo směřuje společnost k zákazu školního dotýkání, zamozřejmě mimo dveřních klik a tabletů?

krtek řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:10  

A co s tím má společného ateismus? Liberalismus? Multikulturalismus?

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:41  

Tímto tempem budeme tak za pět let sankcionováni za to, že jsme na dítě upřeli svůj zrak!
IDIOTI!!!!!!!

tyrjir řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:59  

Tělesné doteky ve školách bych taktéž zvažoval zakázat:

"Židká metla dobrých dítek činí" psal už Komenský.

Když už fyzický dotek, tak standardizovanou metličkou podle závazné jednotné metodiky.

:)))

mirek vaněk řekl(a)...
18. dubna 2017 v 12:37  

Nerozčilujme se. K tomu přeci spějeme. To je ten pokrok. V USA nesměl být učitel se studentem sám za zavřenými dveřmi v kabinetě. Tam museli být dveře dokořán. Preventivně proti obvinění. U nás zatím soudy s učiteli nejsou na denním pořádku, ale to přijde.
Když se budou dva studenti rvát, tak mezi ně skočit stejně nemůžete. Hrozí, že něco schytáte a případně vás zažalují. Doteky jsou za hranou. Jenže od jakého věku. Co Jesle? Co MŠ? To je další téma pro debaty chytrých odborníků.

Unknown řekl(a)...
18. dubna 2017 v 13:17  

ta ženská není normální,nedovedu si představit že bych kontroloval pindíky a frndy

Unknown řekl(a)...
18. dubna 2017 v 13:24  

před 89 se blahé paměti občas objevovaly vši,kolegyně kontrolovaly hlavy ,já nadiktoval do žákovských: tatínku,maminko,tetičko, zkontroluj mi hlavu, jestli nemám vši!

Unknown řekl(a)...
18. dubna 2017 v 13:30  

a nejlepší bylo,jak se mi doneslo, když v pramenu jedna matka říkala druhé: " ten novej kantor je divnej,no starýmu jsem poslala kluka do hospody ale proč jsem s ním musela jít k ségře až na druhý konec dědiny!"

mirek vaněk řekl(a)...
19. dubna 2017 v 7:58  

Laimesi máš bod. To je kouzlo života, které někteří mimo normální školství nepochopí.

Jirka řekl(a)...
19. dubna 2017 v 14:21  

Vším a jiným parazitům ve školství ku prospěchu! Tohle nevyřeší ani brácha na třetím konci dědiny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.