Předsudky vyvrátí romské či nevidomé panenky. Používají je desítky kantorů

úterý 18. dubna 2017 ·

Některé z nich vyrůstají s dvěma tatínky, jiné mají tmavě hnědou pleť. Některé se pohybují na vozíčku, jiné mají nadváhu. Každá má nějaké znevýhodnění. Panenky Persona Dolls v Česku používá téměř šest desítek učitelů ve školkách a na prvních stupních základních škol. Metoda, při níž si děti s panenkami povídají, má podporovat kritické myšlení vůči rozličným předsudkům. Reportáž přináší server iDNES.cz.


Alena Felcmanová (varianty.cz)
„Tohle je Tonda. Ale říká, že je nejraději, když se mu říká Tony, protože mu tak říká starší brácha. Takže vás prosí, abyste mu kdyžtak říkali Tony,“ představuje Alena Felcmanová z Člověka v tísni panenku, kterou chová na klíně. Látkový kluk má snědou kůži, černé vlasy a postupně se o něm dozvídáme, že je mu pět let, má dva bratrance, rád skáče z palandy a mluví česky a romsky. Svůj příběh nevypráví sám – učitelka k jeho ústům přikládá ucho a následně ostatním „tlumočí“, co panenka říká.

„Každá panenka nese nějaký znak, který ve společnosti vede k diskriminaci. Cílem je dosáhnout toho, aby se děti uměly vcítit do příběhu někoho jiného. Proto panenka nejdřív sdílí svůj příběh a pak se ptá dětí, jak to mají ony – co zažily, co je baví, co je trápí. Předchází se tak diskriminaci a vyčleňování některých dětí z kolektivu,“ vysvětluje Felcmanová. Jde podle ní o to ukázat, že každý má svůj životní příběh, který by ostatní měli respektovat. Například, že rodiny jsou různé – pokud někdo žije „jen“ s maminkou nebo ve střídavé péči, neznamená to, že má horší rodinu než děti, které žijí s oběma rodiči. Cílem výuky s panenkami je naopak podporovat všechny děti v uvědomění si hodnoty sebe samých a svých blízkých.


Celý text naleznete zde

232 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 8:01  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 8:45  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:24  

To je opravdu sranda. Tak se bavme o předsudcích, ale jenom "odsaď pocaď". A co je jinak, smažeme.

I to, že se zeptám, jestli Felcmanová je povědomé jméno? A odkud? Z "inkluzivní společnosti", ale pssst, to se sem nesmí napsat.

JOJO, cenzurou za lepší zítřky.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:25  

Jinak ještě jedno tajemství k předsudkům:

Smazáním informace o problému, problém nezmizí...

Michal Komárek řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:36  

ke jménu Felcmanová

Otázka zní jinak: Jaký má smysl to sem psát? V této podobě žádný... Hezký den!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:40  

" Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů."

Můžete vysvětlit, v čem je problém, když odkážu na článek
https://www.novinky.cz/krimi/435261-mladik-na-kladensku-svihl-pomlazkou-moc-pri-nasledne-rvacce-doslo-na-noze-pet-zranenych.html

s poukazem, že se dá poměrně bezpečně poznat, kdo se to "porval" a tedy "potírání předsudků" je evidentně složitější, než bulíkovat občany, že jsou předpojatí úplně zbytečně? A stačí barevné panenky do škol?

Chcete diskusi o předpojatosti? Nebo Vás někdo platí od smazanýho příspěvku?

To co děláte, je, že napomáháte "neřešení" rasových předsudků - Vy osobně Komárku.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:42  

Jo smysl? Tak Váš úkol je posuzovat smysl příspěvků? Fakt?

" Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů."

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:46  

Ano, i my si doma už děláme srandu, jak se bude v Americe (možná i u nás) obsazovat třeba pohádka o Červené karkulce. není to dehonestace rudých indiánů? Kam se nám vejde povinný tmavší občan? Bude myslivec homosexuál?
Nezblbla nám naše společnost úplně. Co takhle zákaz vycházení? Jsou děti hrající si s bílými panenkami xenofobní?

Michal Komárek řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:46  

Problém je v tom, že sugerujete, že jde o "zkušenost", nikoli o "předsudek". A právě: úroveň internetových diskusí, kdy se "bezpečně" pozná, kdo je útočník, a pak se podle toho diskutuje o "hnědočeších", není úrovní přijatelnou pro Českou školu! Hezký den!

Michal Komárek řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:50  

Paní Karvaiová, máte nepochybně pravdu v tom, že mnozí to přehánějí a že přehánění je kontraproduktivní, může být i komické nebo trapné. To ale přece neznamená, že předsudky a rasismus neexistují a že není dobré hledat způsoby, jak děti učit toleranci a empatii. Děkuji! hezký den!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 10:55  

", máte nepochybně pravdu v tom, že mnozí to přehánějí a že přehánění je kontraproduktivní, může být i komické nebo trapné." - Ano a přesně to děláte.

poste.restante řekl(a)...
18. dubna 2017 v 11:11  

To ale přece neznamená, že předsudky a rasismus neexistují a že není dobré hledat způsoby, jak děti učit toleranci a empatii.

Měl jsem dojem, že jsme tady dospělí a není nutno nás "učit", co je to rasismus a předsudek.

Problém je v tom, že sugerujete, že jde o "zkušenost", nikoli o "předsudek".
Když napíšu, že má zkušenost s Romy je veskrze pozitivní, jsem "vzor objektivity".
Když napíšu, že má zkušenost s Romy je veskrze negativní, jsem rasista a xenofob, trpící předsudky.
Kolik procent pozitivního textu musí být obsaženo v příspěvku o Romech, aby to ještě nebyl předsudek?

Michal Komárek řekl(a)...
18. dubna 2017 v 11:22  

poste.restante

Vy jste přece zcela nepochybně schopen rozlišovat mezi osobní zkušeností a obecným závěrem :-). Děkuji! hezký den!

poste.restante řekl(a)...
18. dubna 2017 v 12:29  

Vy jste přece zcela nepochybně schopen rozlišovat mezi osobní zkušeností a obecným závěrem.
To doufám.
Právě proto nechápu, proč se má kdokoliv "starat" o to, abych byl této nutnosti rozlišovat "ušetřen".

Cituji:
Můžete vysvětlit, v čem je problém, když odkážu na článek
https://www.novinky.cz/krimi/435261-mladik-na-kladensku-svihl-pomlazkou-moc-pri-nasledne-rvacce-doslo-na-noze-pet-zranenych.html
s poukazem, že se dá poměrně bezpečně poznat, kdo se to "porval" a tedy "potírání předsudků" je evidentně složitější, než bulíkovat občany, že jsou předpojatí úplně zbytečně?


Podle toho, že příspěvek ještě smazána nebyl, usuzuji, že je "před hranou".
Ale nikdy se už nedozvím, co bylo "za hranou" v prvních dvou příspěvcích.

Takhle se opravdu věcně diskutovat nedá.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 12:46  

Za hranou nebylo nic.

Ve druhém příspěvky byla pouze otázka, jestli jméno Felcmanová není odněkud povědomé (možná se necituju 100%), ale bylo to asi šest slov v takové nějaké větě (bez jakékoli nadávky, urážky, nebo jiné poznámky). Ovšem otázka se zdála cenzorovi nesmyslná, tak ji smazal.

V prvním byl odkaz na citovaný článek s poznámkou, že aniž bych znal okolí Kladna, poznám, "kdo" útočil a že to s předsudky, respektive jejich odstraňováním bude složité. A bude složité s ohledem na zkušenosti, které jsou.

Budu si muset příspěvky kopírovat někam bokem, ať to můžu v případě potřeby zase použít.

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. dubna 2017 v 14:11  

.....Každá panenka nese nějaký znak, který ve společnosti vede k diskriminaci. Cílem je dosáhnout toho, aby se děti uměly vcítit do příběhu někoho jiného. ....

K diskriminaci, či obyčejnému posmívání se, může vést skoro všechno. I tvar uší, velikost nosu nebo chlupaté nohy. Tolik panenek nikdo nevytvoří. Jak jen to dělali naši předkové, nemajíc podobné paňáci? Jak učili empatii své děti? Je emaptie něco, co lze učit ve škole? Je možné, že výchova školní se bude diametrálně míjet s výchovou domácí? Co bude mít přednost - školní nebo domácí? Mohu rodičům katolicky zaměřeným vnucovat pozitivní názor na homosexualitu? Nemáte pocit, že čím víc "vychovávají" tím větší odpor vyvolávají? Víte, kolik ještě otázek mě napadá?

Michal Komárek řekl(a)...
18. dubna 2017 v 14:46  

Paní Karvaiová, které předky máte na mysli? Kteří byli tak dobří v toleranci a empatii a odbourávání předsudků? Najdeme je třeba někde ve 20. století?

A myslím, že určitě můžete katolicky zaměřeným lidem nabízet k pochopení tolerantní postoj vůči homosexuálům. No, dokonce jim ho naše společnost skutečně "vnucuje", protože homosexuálové mají stejná základní práva jako heterosexuálové... Názor na homosexualitu, ať si klidně ponechají v souladu s katolickou tradicí. Když nebudou nikoho diskriminovat a urážet... Děkuji! Hezký den!

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
18. dubna 2017 v 15:07  

Smazat dotaz na jméno paní Felcmanové bylo už za hranou. Z tohoto cenzorského sklepení odcházím.

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. dubna 2017 v 15:13  

Všechny naše předky až do padesátého kolena.

A vás se nezdá, že čím více se společnost snaží odbourávat cosi, že to většinou vyvolává vlny odporu a je to kontraproduktivní? Společnost může něco přednést. A to je vše. Na nic dalšího nemá nárok. Jestliže chci změnit myšlení, musím to dělat tak, abych nikomu nic nevnucoval. A to se neděje!! Tady se vehementně vnucuje. Nevím, jestli dobře popisuji to,co mám na mysli.V podstatě hovořím o tom, o čem mí předřečníci. O takzvané politické korektnosti, kterou tady provozujete i vy.Je správné nebo špatné tu popsat vlastní prožitky např. s našim menšinovým etnikem? Nebudu za rasistu? protože jsem se s tím už taky setkala. A myslíte si, že když tu budete mazat, že docílíte nějakého "napravení" zdejších diskutujících? Máte vůbec na to právo, když v podmínkách diskusí je - zde se necenzuruje? Zatím mám dojem, že veškerá úporná snaha o nápravu pomocí tlačení, hrnutí tzv. pozitivních příběhů vyvolává negativní nálady.
A ještě jedna otázka. Mohu si tedy já i kdokoli další (včetně dětí ve škole) ponechat své názory, třeba i dle vás špatné, hlavně, když nikoho nediskriminuji?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 15:30  

Oni si někteří myslí, že donutí ty ostatní, aby zahodili svoje ZKUŠENOSTI a zavřeli oči. To bohužel NIKDY nebude fungovat a jediné, čeho se násilným "odzkušenostňováním" dosáhne, bude ještě větší "opatrnost" a hlavně rasově korektním hlasatelům nikdo normální nebude věřit!

Na lámání přesvědčení skončili i komunisti, trvalo to sice 40 let, ale stejně nepřesvědčili většinu, že to myslí "dobře a upřímně" a hlavně většina viděla, kam to vede.

Akorát "sluníčkovské přesvědčování o vzájemné lásce" jednou dobře neskončí. Bohužel.

Michal Komárek řekl(a)...
18. dubna 2017 v 15:42  

Paní Karvaiová, shodneme se v tom, že postoje, hodnoty názory... lze těžko skutečně změnit pouhým tlakem shora, to tady ostatně dobře známe z nedávné doby. Nefunguje to tak, že nějaký - byť i třeba osvícený - vládce řekne lidem, co si mají myslet a jak se mají chovat... Souhlasím opět s Vámi v tom, že když se příliš "tlačí na pilu" může to být kontraproduktivní... Nicméně asi není od věci se v nějakém společenském dialogu a nějakými normami snažit držet předsudky a z nich případně plynoucí agresivitu na uzdě. U těch našich předků, třeba v době holocaustu, tolerance zrovna příliš nezafungovala... A není to tak dávno. A daleko...

Pokud jde o moje zásahy do diskuse, opakovaně jsem to tady vysvětloval. A odvolával se mimo jiné na pravidla diskuse, vytvořená ostatně panem Wagnerem...

A pokud jde o názory... Předpokládám, že se shodneme, že je rozdíl nějaký názor "mít" nebo ho šířit, respektive se ho snažit prosadit - to může narazit na nějaké interní normy nebo dokonce na trestní právo. Pokud si někdo třeba myslí, že Romové jsou hloupější a nepracovití a v některých dalších ohledech méněcenní - ani v nejmenším nepodkládám ten názor Vám!, je to příklad - pak je rozdíl v tom, jestli si to prostě myslí, nebo se to snaží uplatnit například v diskusi na České škole, nebo jestli to hlásá na veřejném, třeba politickém shromáždění. To třetí může být trestný čin. Ve druhém případě jeho příspěvek smažu.

Děkuji! hezký den!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 16:10  

Tak co nám dovolíte si o Romech myslet?

Pavel Doležel řekl(a)...
18. dubna 2017 v 16:16  

"Tak co nám dovolíte si o Romech myslet?"

Ta sedla. Jak prdel na hrnec.

Pavel Doležel řekl(a)...
18. dubna 2017 v 16:20  

"Nicméně asi není od věci se v nějakém společenském dialogu a nějakými normami snažit držet předsudky a z nich případně plynoucí agresivitu na uzdě."

Pane Komárku, jak přesně definujete předsudek? Nebo jinak, abyste nevyklouzl s poukazem na nepozitivistický charakter jsoucna - jak přesně vy si sám pro sebe určujete, co je předsudek a co ne?

Když budu tvrdit, že každý nacista byl sadistické prase, je to předsudek? Když budu tvrdit, že každý nebyl, je to předsudek? A když budu tvrdit, že Romové mají nižší průměrný intelekt, je to předsudek? A pokud ano, jak to víte? Kde je hranice mezi racionálním očekáváním a předsudkem?

Pavel Doležel řekl(a)...
18. dubna 2017 v 16:28  

"Pokud si někdo třeba myslí, že Romové jsou hloupější a nepracovití a v některých dalších ohledech méněcenní - ani v nejmenším nepodkládám ten názor Vám!, je to příklad - pak je rozdíl v tom, jestli si to prostě myslí, nebo se to snaží uplatnit například v diskusi na České škole, nebo jestli to hlásá na veřejném, třeba politickém shromáždění. To třetí může být trestný čin. Ve druhém případě jeho příspěvek smažu."

To, že je někdo hloupější, neznamená, že je méněcenný a že má jiná práva, než ostatní. Nevím, co to přesně znamená "uplatnit názor", nicméně skutečnost, že dvě různé etnické skupiny mají jiné vlastnosti, není otázkou názoru, ale objektivně existující skutečnosti. Pro testování statistických hypotéz máme vybudován poměrně robustní aparát, kterým jsme schopni hypotézu zamítnout na nějaké hladině významnosti - tedy s nějakou řekněme pravděpodboností chyby. Je trestné tyto rozdíly zkoumat, nebo na ně jen pomyslet? Nemohl byste sepsat Komárkův kánon povolených myšlenek a vyvěsit jej? Já jen, abychom se oba vyhnuli zbytečné práci. Vy mi řeknete, co si všechno nesmím myslet, já si to myslet nebudu, pak to nebudu v diskusi uplatňovat a vy to nebude muset mazat. A je to. Pat a Mat.

Ivana řekl(a)...
18. dubna 2017 v 16:32  

Myslím, že je vhodný čas dotázat se na Albatrosu, jaké je zde vlastně poslání pana Komárka. Mám na mysli opravdové poslání, ne oficiální pozici administrátora. Nemohu se zbavit dojmu, že je placen od počtu diskuzních příspěvků a záměrně rozdmýchává emoce právě zas tímto účelem. Pokud porovnáte konstruktivní a věcné diskuze na pedagogickém infu s tím, co se tady záměrně vytváří, tak je to pořádný rozdíl. I bez těch jeho opakujících se frází - přání. Nechci být z ničeho podezírána, ale myslím si to už pěkně dlouho.

Veronika Valíková řekl(a)...
18. dubna 2017 v 16:45  

Poněkud tuto debatu nechápu...

Ve všech velkých mytologických příbězích, v Bibli, v pohádkách ... tam všude pracují příběhy s handicapovanými jedinci. A velmi často právě ti handicapovaní dokážou více než ostatní... Božský kovář Héfaistos byl nejšikovnější z bohů. Mojžíš byl odložené dítě. Antigona se narodila z incestního vztahu. Homér byl slepý a Sókratés snad kulhal. Josefa ze SZ těžce vyšikanovali jeho bratři. A Josefa z NZ musel umravnit Gabriel, aby nevyhnal těhotnou Marii - Ježíš se mohl snadno narodit jako nemanželské dítě a Maria mohla být samoživitelka. A mohu pokračovat přes hloupé Honzy, líné Ivany a Jakuby až k poslednímu z rytířů, Percevalovi, který našel Grál... Tolik odpověď na otázku: jak vychovávali bez handicapovaných panenek své děti naši předkové.

V druhé části budu stručná. Mám od porodu slepé oko a šikany jsem si kvůli tomuto handicapu užila celkem dost. V dětství i v dospělosti, od hlupáků i vysokoškoláků. Šikana bují v každé společnosti, i v internetových diskusích. Je to zlo. A cokoli před tímto zlem varuje a vede lidi k TOLEROVÁNÍ JINOSTI (včetně "jiných panenek") si zaslouží podporu. Howgh.

Veronika Valíková řekl(a)...
18. dubna 2017 v 17:06  

A k panu Doleželovi, protože jeho příspěvky jsou za hranou téměř

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 17:10  

Tady se nebavíme o tolerování jinosti a to Vy ani Komárek ani Vám podobní asi v životě nepochopí.

Veronika Valíková řekl(a)...
18. dubna 2017 v 17:11  

A k panu Doleželovi:

Každý nacista nebyl prase. Každý komunista nebyl prase. Totéž platí o národech a lidech obecně. Křesťanství (k jehož kořenům se zastánci staré Evropy tak často hlásí) nás učí, že máme soudit zlo, které je obsažené v ismech a špatných ideologiích - komunismu, nacismu, byrokratismu. Lidi bychom soudit neměli. Samozřejmě - občas si nemůžeme pomoct :)

Pavel Doležel řekl(a)...
18. dubna 2017 v 18:55  

"A cokoli před tímto zlem varuje a vede lidi k TOLEROVÁNÍ JINOSTI (včetně "jiných panenek") si zaslouží podporu."

Ach kéž by to bylo tak jednoduché. Podívejte. Třeba já nejsem nacista. Nevěřím ani v to, že by nějaká rasa byla podřadná a nějaká nadřazená, ani v to, že národ je důležitější, než člověk. Plyne z toho tedy logicky, že nacista je jiný, než já. Když ho budu tolerovat, zasloužím si podporu? To je totiž tak nějak to, co tvrdíte.

Pavel Doležel řekl(a)...
18. dubna 2017 v 19:02  

"Každý nacista nebyl prase. Každý komunista nebyl prase. Totéž platí o národech a lidech obecně. Křesťanství (k jehož kořenům se zastánci staré Evropy tak často hlásí) nás učí, že máme soudit zlo, které je obsažené v ismech a špatných ideologiích - komunismu, nacismu, byrokratismu. Lidi bychom soudit neměli. Samozřejmě - občas si nemůžeme pomoct :)"

Tuto diskusi jsme spolu kdysi dávno již vedli. Ideologie nemůže nést odpovědnost. Odpovědnost může nést pouze ten, kdo má svobodnou vůli se rozhodovat. A proto já budu bez ohledu na vaše pojetí křesťanství soudit lidi, kteří páchají zlo, nebo jinak škodí (t5eba z blbosti) a nebudu se schovávat za prázdné odsuzování nějakých -ismů.

Jak víte, že víra v to, že každý nacista nebyl prase, není předsudkem? Stačí mi jen nějaká metoda ověření, ne nutně obecně aplikovatelná. Musím se totiž přiznat, že vám opět nerozumím. Zatím to vnímám tak, že přesudkem je to, co za předsudek někdo prohlásí.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
18. dubna 2017 v 20:09  

Zpět k článku. Aktivita s panenkami je samozřejmě super. Ona schopnost empatie dělá člověka člověkem, že? Jinak můžeme posílat do plynu kohokoliv, kdo sa nám jakkoliv nebude líbit. Třeba proto, že budeme přesvědčeni, že je hloupý, jiný, neužitečný, nebo se nám prostě nelíbí, jak žije a co dělá, protože soudit podle sebe můžeme kohokoliv, jak zde v některých příspěvcích zaznívá. Prostě proto, že si nebudeme umět představit, že bychom na jeho místě byli my.

Ke zdejší debatě lze jen říct asi toto: Jak typické pro malý národ, který byl desítky let zavřený za železnou zdí, bez kontaktu s vnějším světem, a který tak hbitě ohýbal záda!
Howgh.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 21:01  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 21:12  

a je to tady, ona kydá a příspěvek jí zůstane. Můj se smaže.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 21:13  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 22:45  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 22:46  

Můžete cenzore vysvětlit, co je závadného na mazaném příspěvku?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. dubna 2017 v 22:48  

Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů.

Apríl.

Jiri Janecek řekl(a)...
18. dubna 2017 v 23:07  

Budou i panenky reprezentující lidi se sníženou mírou tolerance k odlišnostem? Ti jsou celkem často vystaveni obecnému opovržení... Obávám se, že zejména lickoprávníci a městští liberální intelektuálové vůči nim mají celkem dost předsudků. Ostatně, podobně jako vůči lidem z venkova či s nižším vzděláním.


---
"Během devítidenního kurzu vyrábí učitel z polotovaru novou panenku a vymýšlí její příběh v závislosti na specifické situaci v dané třídě. Pokud je v kolektivu například neslyšící chlapec, může učitel zvolit panenku s jiným, ale zároveň v jistých ohledech podobným typem handicapu. Poté se kantoři učí s panenkou pracovat. Cena kurzu je šestnáct tisíc korun. Zájemcům je hrazen buď z různých projektů nebo má spoluúčast škola, kde učí."
Mám to nějak komentovat? Za šestnáct litrů jsem byl loni se sestrou a dvěma neteřema týden v Itálii... Včetně mýta a nafty...

Jiri Janecek řekl(a)...
18. dubna 2017 v 23:15  

Nebo o chlup méně buranské přirovnání - zhruba 16000 Kč dostane pedagogická fakulta na studenta a semestr... Cca 260 hodin výuky...

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. dubna 2017 v 6:38  

http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/39567970/nike-to-investigate-misuse-of-logo-in-race-hate-merchandise
Politicka korektnost
Cekam , kdy se zakaze treba cerna kava.

Obavam se, ze podobna skoleni jsou jen tahani penez z lidi. Me by nikdo takove skoleni nezaplatil. Nechapu, co se tam tak draheho uci. A taky to beru jako podcenovani prace ucitelu. Ucim docela dlouho. A dokazu si sama sestavit program, povidani s detmi , hodinu, ve ktere se rozviji cokoli je v te chvilimpotreba. A ucitel take musi umet dobre improvizovat.
A jeste vzkaz vyse diskutujici pani: jak dlouho se budeme ohanet socialismem? A ja si nejak nevsimla, ze by se v urcitych vecech situace zmenila. Drive jsme se klaneli Sovetskemu svazu. Dnes se klanime USA a EU a lezeme jim do zadku naprosto stejne. Myslim svou politikou. Ohybani zad u mnoha lidi neskoncilo. A je super, kdyz zde nesmime hazet Romy, Italy nebo Rusy do jednoho pytle, tedy zobecnovat chyby jednotlivcu. Zato nekteri diskutujici mohou zcela beztrestne zobecnovat a hazet do pytle vsechny s narodnosti Cech.
Dekuji pane Komarku za vasi nezmernou objektivitu.
A jestli budete jeste mazat, uz vam brzy nezbude skoro nikdo koho byste smazal. Diskutovat na CS neni povinne a jsou i jine, demokratictejsi portaly.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 6:46  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 6:47  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 6:47  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 6:48  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 7:43  

Tak dobrý, on už smaže všechno.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 7:51  

"A právě: úroveň internetových diskusí, kdy se "bezpečně" pozná, kdo je útočník, a pak se podle toho diskutuje o "hnědočeších", není úrovní přijatelnou pro Českou školu! Hezký den!"

že mnozí to přehánějí a že přehánění je kontraproduktivní, může být i komické nebo trapné.

Takže dvojí metr: Dohnalová napíše o celém národě nějakou špínu a projde jí to? Mě smažeš cenzore, když na to poukážu?

Jsi normální křivák, který neustojí jiný názor a to zakecávání o úrovni je akorát lhaní. Prostě to nedáváš.

Michal Komárek řekl(a)...
19. dubna 2017 v 8:07  

Pro čtenáře, kteří diskusi nesledují pravidelně a připadalo by jim, že jsem Anonymnímu z 21:30 smazal příliš mnoho příspěvků:

Anonymní publikoval svůj smazaný urážlivý diskusní příspěvek znovu a pak ho rozepsal do tří částí.

O slovníku a stylu, který používá ostatně svědčí i jeho poslední příspěvek. Ten nechávám, protože uráží především mě. Sobě, podobně jako veřejným činitelům a některým zkušeným diskutérům, kteří se tu vzájemně pronásledují už roky, uděluji menší ochranu...

Děkuji! hezký den!

Pavel Doležel řekl(a)...
19. dubna 2017 v 8:34  

Pane Komárku,

vy jste, narozdíl od některých zdejších notorických přispěvatelů, inteligentní člověk. Rád bych s vámi někdy vedl věcnou diskusi, protože nás oba může posunout. Žel, vy se místo diskuse a odpovědí na otázky položené vám přímo na základě vašich příspěvků, soustřeďujete na provádění cenzury. Já s cenzurou bytostně nesouhlasím. A i kdybych měl tu možnost, mazat příspěvky, nikdy bych žádný nesmazal, ani zdejšímu tajnému intelektuálovi. Nevidím v tom žádný smysl. Připadá mi to stejné, jako bych házel složenky rovnou do koše a tvářil se, že neexistují. Ničíte jednu z největších hodnot, kterou tyto diskuse mají.

A opakuji otázku: Jak si sám pro sebe určujete, co je předsudek a co nikoliv? Jaká kritéria pro to používáte?

Tajný Učitel řekl(a)...
19. dubna 2017 v 8:42  

Diskusní pravidla
pondělí 1. ledna 2001 ·

Účelem diskusního fóra je seriózní výměna informací a názorů. Vyvarujte se ve svých příspěvcích, prosím, vulgarismů, znevažování osob i celé diskuse a respektujte stanovené téma diskuse.

Diskusní fóra pod články jsou určena pouze pro diskusi o tématu, který je předmětem daného článku.

Pro jakoukoli jinou školskou tématiku jsou vyhrazena samostatná diskusní fóra, kde si můžete založit vlastní téma; pro témata, která nelze zařadit do žádné z připravených kategorií, je určena volná kategorie Bez omezení.

Je běžné, že některé příspěvky mají sklon k odchýlení od stanoveného tématu. Ale má-li být udržena prospěšnost pro všechny zúčastněné, držte se jej, prosím. Především pak nezahlcujte diskusi informačně nehodnotnými příspěvky.

Důrazně též žádáme všechny účastníky, aby nezneužívali identit jiných osob k zveřejňování matoucích podvrhů, které tyto osoby poškozují.

Nevkládejte komerční inzeráty.

Česká škola si vyhrazuje právo na editaci nebo úplné smazání diskusních příspěvků, které tato pravidla porušují.

Děkujeme za pochopení.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 8:46  

" Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů."
" Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů."
" Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů."
" Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů."
" Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů."
" Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů."
" Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů."

Děkujeme za pochopení.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 8:48  

Komárku lžete.

Příspěvek jsem rozepsal do tří částí a o slovníku nic, co jsem napsal Vám nesvědčí, proto si teď můžete vymýšlet až už tady ten příspěvek NENÍ.

Odkazujete se před ostatními čtenáři na smazaný příspěvek a vymýšlíte si.

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. dubna 2017 v 8:49  

Jestli mám učit kritické myšlení, musím ho mít taky. Jak mám kriticky poznat, že anonymní napsal něco nepěkného, když nevím do napsal? Jak ho mám kriticky zhodnotit?
Jestliže tu někdo napíše něco špatného, musím to určit já sama, nebo kdokoli z vás. A často se stává, že pokud většina diskutujících uzná za vhodné, že příspěvky některého diskutéra jsou mimo slušnost či realitu, prostě ho začnou ignorovat nebo ho sami vyzvou,aby už nediskutoval. Zprostředkované určování správnosti a nesprávnosti nikam nevede. Mazal bych asi jen vyložené vulgarismy.Je právo každého mít názor a prezentovat ho. jestli ze sebe tím názorem udělá hňupa je jeho věc.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 8:51  

Čím porušuje tento příspěvek pravidla?

"Typické pro malý národ" - Vztahujte si to laskavě na sebe, jestli máte nějaký totalitní komplex, ale nehažte to na ostatní!

Buď to zase zbabělě smažeš nebo odpovíš.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 8:53  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 8:54  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 9:01  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
19. dubna 2017 v 9:05  

Paní Karvaiová, Váš přístup respektuji, je to nepochybně jedna z možností, jak k problému přistupovat. Druhý přístup je dán povinností "administrátora", moderátora..., dbát na dodržování určitých norem diskuse, která se odehrává ve veřejném prostoru. Některé z těch norem jsou dané zákonem, některé interními kodexy, některé jsou více subjektivní - vycházejí z představy o charakteru věcné, kultivované diskuse, o slušnosti apod.

Nicméně mám nadále pocit, že není tak velký problém oba přístupy víceméně sladit - na "učitelském" webu naprostá většina diskutujících přirozeně diskutuje věcně, kultivovaně a slušně. Bylo by přece překvapením, kdyby to bylo jinak...

Děkuji! Hezký den!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 9:07  

Ptám se, jsou výrazy "plná huba" a "Jděte se vycpat i s předsudky." vulgární?

Jsou horší než když někdo napíše, že " malý český národ ohýbá hřbet" kvůli životu za totality?

Vy jste cenzore žil za totality a pracoval? Vám to asi nevadí, možná jste opravdu ohýbal hřbet. Autorka možná taky, nevím jak je stará. Já jsem chodil do školy a nemyslím, že jsem ohýbal hřbet. tak když Vy dva se cítíte jako ohýbači hřbetů, nesnažte se to namluvit i jiným veřejně v diskusi. Nepsal jste cenzore něco podobného, že to nemáte rád a je to trestné?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 9:10  

"dbát na dodržování určitých norem diskuse, která se odehrává ve veřejném prostoru. Některé z těch norem jsou dané zákonem, některé interními kodexy, některé jsou více subjektivní - vycházejí z představy o charakteru věcné, kultivované diskuse, o slušnosti apod."

Smazané příspěvky žádný zákon neporušovaly. Pouze se Vám nelíbily" a mažete je tak rychle, aby si je nikdo nemohl přečíst, protože by viděl, že lžete.

Michal Komárek řekl(a)...
19. dubna 2017 v 9:13  

Pane Doležele, proč zasahuji do diskuse, jsem tu opakovaně vysvětloval, před chvílí i v této diskusi v odpovědi paní Karvaiové. Stejně jako přístup paní Karvaiové, respektuji i Vaši nechuť k cenzuře a věřím, že jste ochoten nahlédnout logiku pravidel veřejné diskuse. Vaší nabídky na věcnou diskusi si vážím, i já si myslím, že s Vámi takovou diskusi vést lze. Téma "předsudek" je samo o sobě velmi zajímavé a pokusím se Vám alespoň stručně odpovědět. Domnívám se, že rozumím Vaší výhradě k tomu, jak se termín běžně používá...

Děkuji! hezký den!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 9:17  

Cenzore, proč pořád jeden ze smazaných "dílů" mého příspěvku visí a není smazán? Předtím byl. Změnila se pravidla?

Tajný Učitel řekl(a)...
19. dubna 2017 v 9:55  

Pane Komárku, nechte je prskat. Ačkoliv je toto web pro učitele, bohužel to v České republice nezaručuje kulturu ničeho. Je škoda, když se sem vetřou lidé s obsedantním nutkáním oponenty ponižovat, ale nejde s tím téměř nic dělat. Jaká je společnost, tací jsou politici, učitelé, prezidenti apod.

Anonymní Vás schválně provokuje a pak napadá, když mu něco smažete, čímž odvádí pozornost od předmětu debat k sobě. Zřejmě to potřebuje. Někteří zdejší věrní, vědí, že mají publikum pro své krypto-eugenické otírky, které zde mají delší životnost než na FB. Proto kontroverze přiživují. Nenechte se vyprovokovat. Mnoho zdaru.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
19. dubna 2017 v 10:07  

Vážení,
myslím si, že právě učitelé by měli být schopni tolerance a empatie, k čemuž by také měli vychovávat své žáky.
Jinak ke smysluplnosti reflexe našich dějin snad jen to, že každý národ má ve své historii etapy, na které asi není moc hrdý. Otázkou je, jak se s nimi vyrovná.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
19. dubna 2017 v 10:26  

Ještě jeden pozdrav i od kolegů.

V dokumentu RVP MŠMT stojí:
Učitel rozvíjí citlivost vůči předsudkům a zjednodušujícím soudům o společnosti (zejména o menšinách) i jednotlivci, napomáhá k uvědomění si možnosti svobodného vyjádření vlastních postojů a uvědomění si odpovědnosti...

Tlumočník řekl(a)...
19. dubna 2017 v 10:33  

Anonymní z 21:30
Prosím vás, nechtěl byste se přesunout např. na novinky.cz? Tam byste byl mezi svými, co se vašeho slovníku i úrovně vyjadřování týče, a já bych si opět rád pročítal diskusi na ČŠ. Děkuji vám.

Jiri Janecek řekl(a)...
19. dubna 2017 v 10:35  

No, mně furt v žaludku leží hlavně těch 16 tisíc...

Ale čekal bych, že v diskuzi s 66 příspěvky (z toho asi 12 smazaných), se nějak vyjádříte k té příčině smazání té druhé poloviny z nich:

"Ke zdejší debatě lze jen říct asi toto: Jak typické pro malý národ, který byl desítky let zavřený za železnou zdí, bez kontaktu s vnějším světem, a který tak hbitě ohýbal záda!"

To je opravdu empatie jako kráva...

krtek řekl(a)...
19. dubna 2017 v 10:37  

Já si také šťournu, ať je to cítit - malé národy - malé průšvihy, velké národy - velké průšvihy.
---
Citlivost, tolerance a empatie musí mít své meze - vyslechnout, pochopit, předložit protinávrhy. Ideální stav je, když přestaneme paušalizovat, ale zkušenost často velí jednat jinak. Zkrátka učitel mít předsudky může, ale nesmí dovolit, aby mu zastřely racionální pohled na dítě jako osobnost. Jak je to ve Třech veteránech, musíme to s lidstvem zkoušet znovu a znovu a doufat, že se jednou polepší ;-)

krtek řekl(a)...
19. dubna 2017 v 10:39  

Těch 16 tisíc degraduje celý článek - dát takřka jeden plat za dvoutýdenní školení ... Tomu se říká "odvaha".

Jiri Janecek řekl(a)...
19. dubna 2017 v 10:43  

Pro srovnání:

"Pro národ žijící po staletí v sociální izolaci je typické snížení kvality genofondu v důsledku imbredního křížení..."

"U lidí žijící po staletí kočovně bez pevného vztahu k půdě je dnes příživa očekávaným a logickým způsobem obživy..."

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 10:55  

Tlumočníku a co se Vám nelíbí na vyjadřování? Vyhovuje Vám, když pokrytecky paní Dohnalová odsoudí celý národ a zároveň jedním dechem bojuje proti předsudkům?

Diskusi znepřehledňuje cenzor svými nelogickými a absurdně obhajovanými zásahy.

poste.restante řekl(a)...
19. dubna 2017 v 11:10  

Prosím vás, nechtěl byste se přesunout např. na novinky.cz?

Tlumočníku, jak to víte, že příspěvky Anonymního z 21:30 jsou "závadné" "co se slovníku i úrovně vyjadřování týče"?

Pokud jste je, na rozdíl ode mne, četl, můžete jejich obsah "přetlumočit" jazykově korektním způsobem?
Já je nečetl a tak nevím.
Nevím, jestli se Anonymní vyjadřuje vulgárně, nebo jen "politicky nekorektně".
Nevím a podle administrátora ani nesmím vědět.

Mohu soudit pouze na základě dosavadní zkušenosti.
A ta pro mne vyznívá v neprospěch cenzora.

A mimochodem. Anonymní z 21:30 je aktivním diskutérem tohoto webu poněkud déle, nežli Vy. (Ledaže byste přispíval pod jiným nickem.)
Výzva k jeho odchodu na novinky.cz mi proto nepřijde úplně fér.
Jistě, možná se zbláznil, zvulgárněl a zaslouží si ji.
Já to ale nevím a nemám podle čeho posoudit.
:-(

poste.restante řekl(a)...
19. dubna 2017 v 11:15  

Jak typické pro malý národ, který byl desítky let zavřený za železnou zdí, bez kontaktu s vnějším světem, a který tak hbitě ohýbal záda!

Mne osobně taková generalizace uráží.
Především kvůli mnoha mým dobrým přátelům i příbuzným, kteří si takovéto označení rozhodně nezaslouží.

Michal Komárek řekl(a)...
19. dubna 2017 v 11:19  

poste.restante

Z příspěvků Anonymního z 21:30 zůstalo v diskusi dost na to, aby si kdokoli mohl vytvořit názor na úroveň jeho vyjadřování, nebo si prostě odnést alespoň nějaký dojem na toto téma. Když diskusi projdete, naleznete je také. Ne, netvrdím, že dospějete ke stejnému závěru jako Tlumočník, jen podotýkám, že tam ty příspěvky - nikoli všechny, ale většina - jsou. Děkuji! Hezký den!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 11:20  

Příspěvek 8:51 (19.4.) ukazuje mou "vulgaritu". Tento příspěvek byl už totiž jednou smazán a byl jednou třetinou celého smazaného příspěvku.

Další dvě části jsou mazány opakovaně. Jedna pro přílišnou vulgaritu slov "plná huba" a "vycpat", ve druhé bylo upozornění pro paní Dohnalovou, že její příspěvek cenzor smaže (vyjadřuje předsudek k českému národu) bez jakýchkoliv vulgarit.

Toť vše :-).

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 11:21  

Zase lžete cenzore.

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. dubna 2017 v 11:37  

Tak si také trochu šťouchnu. Jsme vyzýváni k tomu, abychom se zamysleli jako národ nad tím, jak jsme se v té které dějinné etapě stavěli k tomu,co se právě dělo. Asi tušíme, že někdo se stavěl lépe, jiný hůře. Nechme to být, nejsme jediní na světě, každý národ má své horší období a vzpomínky ,každý má lepší . V tom se navzájem vyrovnáme. Jen mi vadí ta sebereflexe vyžadovaná pouze u naší majority. Což takhle sebereflexe minorit? Není to vulgární? Není to xenofobní? Není to rasistické? Lze dohledat sebereflexní články? Ráda bych si je přečetla. Děkuji.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
19. dubna 2017 v 11:49  

Ad PR (k urážce slavného českého národa):
"Mne osobně taková generalizace uráží.
Především kvůli mnoha mým dobrým přátelům i příbuzným, kteří si takovéto označení rozhodně nezaslouží."
Víte, nevím, proč jste si vztáhl mou poznámku na sebe osobně. O české historii, státnosti, o "české povaze" psalo mnoho významných filozofů - například Rádl,Patočka, Hejdánek, ale třeba i Čapek. Jejich práce inspirují k hlubokému zamyšlení...

krtek řekl(a)...
19. dubna 2017 v 11:52  

Ad Jana Karvaiová: Jen tak namátkou - Patrik Banga. Na někoho možná až příliš sebekritický k vlastní menšině.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
19. dubna 2017 v 12:03  

A propos, vážení kolegové,
rozumím tomu dobře, že se považujete za malé Čechy? Tak jsem to nemyslela :-)

Tajný Učitel řekl(a)...
19. dubna 2017 v 12:16  

poste restante,
vytváříte hlavu 22. Pokud redaktor smaže vulgarismy, Vy nemůžeme posoudit zda to vulgarismy byly či nikoliv, proto by je mazat neměl.

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. dubna 2017 v 12:36  

Děkuji Krtku.Ale na České škole jsme si zatím moc takových článků nepočetli.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 12:40  

Tam ale vulgarismy nebyly :-)

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 12:48  

"Z příspěvků Anonymního z 21:30 zůstalo v diskusi dost na to, aby si kdokoli mohl vytvořit názor na úroveň jeho vyjadřování, nebo si prostě odnést alespoň nějaký dojem na toto téma. Když diskusi projdete, naleznete je také. "

Ještě mne napadá, není to náhodou předsudek? Jak mají čtenáři poznat, co jste smazal? Znamená to, že "anonymní" píše jen vulgární texty?

Nevystupujete cenzore sám proti předsudkům? A teď nutíte jiné, aby posoudili mé texty, které tu nejsou na základě jiných, které tu většinou taky nejsou?

To jsou věci.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 12:55  

Paní Karvaiová, toto jste asi četla:

http://www.romea.cz/cz/publicistika/komentare/roman-cina-cervenak-musime-zacit-sami-u-sebe-my-romove-jsme-ti-kteri-se-musi-zmenit-a-ne-vsichni-kolem-nas

Jenom nevím, jak dlouho to vydrží, než to smaže cenzor, i když to naprosto jasně souvisí s předsudky uváděnými v článku. Mu se takové odkazy nelíbí.

Jana Karvaiová řekl(a)...
19. dubna 2017 v 13:09  

Tak to jsem četla.
Vrátím se k podstatě - vzdělávat pedagogy za 16000 je zhůvěřilost. A docela by mě zajímalo, která škola na to posvětila prostředky. Každý kantor totiž musí umět vyprávět příběhy od začátku své kariéry. Tedy, dosud jsem si myslela, že ano, že je to samozřejmost. Jde to i bez panenek. Použití panenek jsem zatím zažila pouze jako psychiatrickou a psychologickou terapeutickou metodu- měla jsem to štěstí, že jsem základy psychiatrie studovala u docentky Malé na klinice Ke Karlovu. Ta mi to několikrát předvedla. Jako terapeutická a vyšetřovací metoda se to studuje poměrně dost dlouho.
K tématu odlišnosti - znovu se vracím t tomu, že ve společnosti, ale nejen naší, se začalo přehánět. Strašně přehánět. K čemu vede např. permanentní kverulantství rodičů? K odporu, k chování typu "já to just udělám". Tohle zná každý dobrý učitel i rodič. Když se na vás ze všech stran hrnou permanentně informace, jak máte být tolerantní, hodní ,empatičtí, musí to u části lidí zákonitě vyvolat odpor. Alespoň odpor k tomu věčnému poučování, kárání a mentorování.Člověk prostě musí mít pocit určité vyváženosti. A toho se mi prostě nedostává. Podobně je to s posuzováním škol a učitelů. Velká většina článků je o tom, jak to školy a učitelé dělají špatně. To se pak jednomu opravdu chce jít zase do práce, že? Já necítím příliš empatií stran společnosti vůči mému povolání. Budeme rozdávat panenky Teachers? Stačilo by to? A ještě víc mě štve, že zatímco profesně jsem ohodnoceni jako "pod" lidi, chce se po nás, abychom se chovali a jednali pouze a jenom jako "nad" lidi. Očekává se, že vlastně možná ani nejsme lidi, jen učitelé! Protože proč se někdo diví tomu, že i učitel má právou vybouchnout, naštvat se, urazit se, vykřiknout nějaký ten šrapnel? Já vždy říkám, že nejdřív jsem člověk a teprve potom učitel.

Ygrain řekl(a)...
19. dubna 2017 v 13:17  

Doufám, že učitelské panenky se vyrábět nebudou, nechci, aby do nich žáci píchali špendlíky nebo prováděli jiné zhůvěřilosti.

Co se týká té kultivovanosti diskuse: tak si vzpomínám na seriál Zoufalé manželky, kteréžto dámy dělaly a říkaly mnohdy příšerné věci formou, které by pan Komárek nemohl vytknout ani ň. Seriál mne sice bavil, ale osobně dávám přednost hubě nevymáchané, leč rovné.

Tajný Učitel řekl(a)...
19. dubna 2017 v 18:59  

O české historii, státnosti, o "české povaze" psalo mnoho významných filozofů - například Rádl,Patočka, Hejdánek, ale třeba i Čapek. Jejich práce inspirují k hlubokému zamyšlení...

Myslíte to o servilitě nebo nabubřelosti, čecháčkovství, rasizmu, závisti, skuhrání a smějících se bestiích, jejichž "státnost, dějiny a identita" byly napůl vycucány s prstu?

Není možné, to nás uráží. Ani sousedce se to nelíbí.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. dubna 2017 v 19:39  

Měl bys si udělat panenku...

poste.restante řekl(a)...
19. dubna 2017 v 20:58  

vytváříte hlavu 22
Já? JÁ?
Já vytvářím hlavu 22?
Anebo jsem se snažil "nenápadně" naznačit, že nám tady díky cenzorským zásahům hlava 22 vzniká?

Souhlasím s názorem kolegyně Karvaiové, jak ho vyjádřila 19. dubna 2017 8:49.

poste.restante řekl(a)...
19. dubna 2017 v 21:33  

(k urážce slavného českého národa):

Víte, nevím, proč jste si vztáhl mou poznámku na sebe osobně. O české historii, státnosti, o "české povaze" psalo mnoho významných filozofů ...


Původní věta zněla:
Jak typické pro malý národ, který byl desítky let zavřený za železnou zdí, bez kontaktu s vnějším světem, a který tak hbitě ohýbal záda!

Můj otec i matka za války pomáhali s odbojem. Otec "neprošel" prověrkami v 70. letech. Můj bratr byl na hodinu vyhozen z práce ve školství jako pravicový živel a oportunista. Znám desítky jiných, kteří se chovali "desítky let" vždy slušně a čestně.
A rozhodně "neohýbali hbitě záda". Bez vykřičníku na konci.
Proto jsem si tuto poznámku vztáhnul osobně. A činím tak vždy, když bude někdo má podobné hloupě zevšeobecňující výroky.
Pokud tedy někdo píše o lidech v minulosti, kteří "hbitě ohýbali záda", nechť laskavě mluví sám za sebe.

A mimochodem, můžete mi objasnit smysl slůvka "slavného" v úvodu: "k urážce slavného českého národa"?
Mně to zní v kontextu předchozí diskuse jako ironizující přívlastek. Pletu se?

poste.restante řekl(a)...
19. dubna 2017 v 21:35  

Pardon:
A činím tak vždy, když někdo má podobné hloupě zevšeobecňující výroky.

Ygrain řekl(a)...
19. dubna 2017 v 22:17  

"Pokud tedy někdo píše o lidech v minulosti, kteří "hbitě ohýbali záda", nechť laskavě mluví sám za sebe."

Poste.restante, pokud někdo činí takovou zevšeobecňující poznámku o svém národě atd., nikdy, nikdy, tím nemyslí sám sebe. Protože on je přece ten moudrý a povznesený. I velcí spisovatelé mají své mouchy.
A jinak mě tyhlety pitomé flagelantské závěry vytáčejí úplně stejně.

Pavel Doležel řekl(a)...
19. dubna 2017 v 22:32  

"Pane Komárku, nechte je prskat. Ačkoliv je toto web pro učitele, bohužel to v České republice nezaručuje kulturu ničeho. Je škoda, když se sem vetřou lidé s obsedantním nutkáním oponenty ponižovat, ale nejde s tím téměř nic dělat. Jaká je společnost, tací jsou politici, učitelé, prezidenti apod."

Tajnej, ve vašem případě se nejedná z mé strany o ponižování. Na tom trvám. Spíše mám často pocit, že vás přeceňuju.

Pavel Doležel řekl(a)...
19. dubna 2017 v 22:37  

Nemám úplně potřebu hodnotit český národ jako takový a nějak jej obecně charakterizovat. Vím jediné - žádný jiný národ mi není tak blízký. Nikde jinde se necítím doma. Jestli mi něco vadí, tak je to to nekritické zbožňování všeho zahraničního. Je to trapné u zbožňovatelů Svazu sovětských socialistických republik úplně stejně, jako u zbožňovatelů tibetských mnichů, nebo amerických kovbojů. Z tajného mám pocit, že místo pravdivosti tvrzení posuzuje pouze v jakém jazyce bylo napsáno, či vysloveno. Jak je to anglicky, tak to musí být pravda. Takový novodobý západní svazák.

poste.restante řekl(a)...
19. dubna 2017 v 23:12  

"Pane Komárku, nechte je prskat. Ačkoliv je toto web pro učitele, bohužel to v České republice nezaručuje kulturu ničeho. Je škoda, když se sem vetřou lidé s obsedantním nutkáním oponenty ponižovat, ale nejde s tím téměř nic dělat. Jaká je společnost, tací jsou politici, učitelé, prezidenti apod."

Na Vás, TU, bych býval zapomněl. :-)
nechte je prskat
Podstatná část místních debat je o tom, že pan Komárek "nenechává někoho prskat", anóbrž "kultivuje" úroveň našich diskusí. Dle mého soudu kontraproduktivně.

Ačkoliv je toto web pro učitele, bohužel to v České republice nezaručuje kulturu ničeho.
Jste toho důkazem. Ona kultura není jen o formě vyjadřování...

Je škoda, když se sem vetřou lidé s obsedantním nutkáním oponenty ponižovat, ale nejde s tím téměř nic dělat.
1. Nikdo se sem "nevtírá". Lidé sem píší své příspěvky a názory.
2. Nazvat někoho hlupákem a zdůvodnit proč - to není "nutkání ponižovat oponenty".
To je buďto objektivní hodnocení, nebo subjektivní názor.
Čímž samozřejmě netvrdím, že lidé vyžívající se v ponižování jiných nejsou. Jen je potřeba to rozlišovat.

Jaká je společnost, tací jsou politici, učitelé, prezidenti apod.
Vida. Já myslel, že je to obráceně.
Že jací jsou politici, prezidenti, učitelé i řidiči autobusů, konzultanti, zdravotní sestry, atd. - tak taková je společnost, kterou ti lidé tvoří.

Veronika Valíková řekl(a)...
19. dubna 2017 v 23:20  

Jistě, měli jsme disidenty. A Jirouse s undergroundem, kteří odmítali s komunisty vést dialog. Také jsem neříkala učitelům "soudruhu", jen při hlášení v tělocviku to bylo povinné, a poctivě ohnula hřbet na Národní pod obuchem :)

Neodsuzujeme já ani Lenka náš národ. Ani jiné národy. Soudíme (a právě o tom je projekt s panenkami) způsob stádního uvažování, který je vlastní nejen lidskému druhu, ale většině živočichů (bílé vrány, černé labutě). Takový způsob uvažování je základem šikany, tedy ZLA.

Panenky v projektu nenesou jen příznak jiného etnika - zastupují i slepé, hluché, děti samoživitelek. Ve Spartě je házeli ze skály. V nacistickém Německu je dříve posílali do plynu. Chceme být stejní?

Je správné chránit vlastní rodinu i vlastní národ.

Ale není správné štvát každého, kdo má jiný názor než smečka.

Možná bychom zase mohli diskutovat o něčem podstatném. Třeba o genocidě moderní světové literatury, jíž se Cermat dopouští svým kánonem směrů a autorů k DT či povinnou unifikovanou školní četbou, která seznamy literatury spolehlivě zprůměruje a zakončí Ecem a prasečími ocásky (Marquez, sorry). Dobrou noc.

Josef Soukal řekl(a)...
19. dubna 2017 v 23:27  

Paní kolegyně, chystal jsem se právě odpovědět na komentáře k jednomu z Vašich zdejších příspěvků, ale závěr Vašeho příspěvku je tak účelový a - s prominutím - urážlivě stupidní - že mi to bere jakoukoli chuť k diskusi.

Veronika Valíková řekl(a)...
19. dubna 2017 v 23:37  

Pane kolego, spojenou školní četbu jste sám kritizoval a Váš kánon se liší od cermatího. Mimo jiné tím, že obsahuje Cyrana z Bergeracu. Tu nádhernou hru o nosatém, příznakovém básníkovi, který kvůli lásce dvakrát denně probíhal skrze španělské hlídky. Proto stále doufám, že mou účelovost pochopíte :) Dobrou noc, přijel mi manžel (Roxana by řekla milenec, "protože když řekneš muže, nikdo ti nepomůže" (Vrchlický nebo Pokorný?). :)

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. dubna 2017 v 0:24  

Odkaz k předsudkům:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-brnox-0zm-/p_spolecnost.aspx?c=A170418_215427_p_spolecnost_wag

- Autor je člen stejné strany jako ministryně - tak snad nejde o předvolební agitaci, která by vadila - její texty se zde na webu zveřejňují.
- Autor je zástupce ombudsmanky.
- Odkaz se týká článku a předsudků.
- V příspěvku se nevyskytují žádná vulgární slova.

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2017 v 0:42  

Ale není správné štvát každého, kdo má jiný názor než smečka.
To, jak moc myslí někdo podobné myšlenky vážně, se pozná vcelku snadno podle toho, jak moc je ochoten se postavit za podporovatele názoru, se kterým vnitřně nesouhlasí.
(Existují samozřejmě hranice. Například právo hlásat ideologii nacismu už máme ošetřeno.)

Občas mám pocit, že hlasatelé "politické korektnosti" přímo vynikají ve schopnosti "štvát každého, kdo má jiný názor" a sami sebe rádi pasují do role toho, kdo má předepisovat ostatním, jaký názor je pro "smečku" ten správný.

A opět. Je potřebné rozlišovat mezi oponentním názorem a štvavou kampaní.
Vyslovit se kriticky o něčím názoru, to ještě není štvanice.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. dubna 2017 v 0:50  

"Občas mám pocit, že hlasatelé "politické korektnosti" přímo vynikají ve schopnosti "štvát každého, kdo má jiný názor" a sami sebe rádi pasují do role toho, kdo má předepisovat ostatním, jaký názor je pro "smečku" ten správný."

Tak o tom Křeček zrovna píše v odkazovaném článku.

A proto jsem vložil i odkaz, který byl smazán jako první. Není to o panenkách. Ty mohou pomoci u postižených (jakkoliv). U Romů je to složitější.

krtek řekl(a)...
20. dubna 2017 v 5:15  

Paní Valíková, to bolí, to bolí. Kánon je pro didaktický test a obsahuje to, co by měl znát každý maturant. Mně taky vadí, že tam nejsou detektivky a kovbojky, ale respektuji to.
Povinnou četbu určuje každá škola sama.
A mluvit v souvislosti s maturitou o genocidě, je urážka mrtvých Židů, Romů, Arménů i dalších vyvražďovaných národů.

Josef Soukal řekl(a)...
20. dubna 2017 v 7:05  

Ano, slovo genocida mi v komentáři kolegyně češtinářky vadí mnohem víc než to ostatní.

Tajný Učitel řekl(a)...
20. dubna 2017 v 7:48  

poste.restante,
proto říkám, nechte je prskat. Otázkou je, kdy je prskání ještě prskání a kdy už je to prskání na úrovni příspěvků na Konvičkově fb. Je zřejmě nutné nějakým způsobem předejít tomu, aby se diskuze zcela zvrhla, přičemž fakt, že česká škola je učitelský web, zdá se, není garancí ničeho. Jak byste moderoval vy? Nebo vůbec? Kdo má posuzovat, co je za hranou a co ne? Redaktor, nebo diskutéři hlasováním?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. dubna 2017 v 8:31  

Ani jeden ze smazaných příspěvků nebyl za hranou. Cenzorovi se pouze nehodí do jeho názorového krámu a to je celý problém současné "České školy".

Promítání osobních extremistických postojů cenzora nevhodným zásahem do diskusí.

Čtenáře manipuluje.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. dubna 2017 v 8:34  

Mimochodem, o lidech jako je cenzor, píše pan Křeček na Neviditelném psu. To jsou lidé, kteří mohou za prohlubování problému, nikoliv jeho řešení.

Veronika Valíková řekl(a)...
20. dubna 2017 v 8:39  

Politickou korektnost nijak nepodporuji. Panenky, které dětem připomenou, že nejsme všichni stejní, považuji za dobrý nápad.

A co se týče likvidace výuky moderní literatury, na níž se podílí seznam k DT i zprůměrovaná školní četba- trvám na svém tvrzení. Pokud pana krtka a pana Soukala pobouřilo slovo genocida,
můžeme tomu říkat třeba pogrom. Na výraznou absenci židovských autorů v DT jsem upozorňovala mnohokrát. Pěkný den.

vstek řekl(a)...
20. dubna 2017 v 8:51  

Já bych si prosím objednal také jednu panenku. Měla by zobrazovat TU. Nevím sice, jak Tajný učitel vypadá, ale vím, že když si do něj budu píchat jehly, tak se mi uleví. Děkuji.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
20. dubna 2017 v 9:04  

Nemám v úmyslu ze svého výroku couvat ani se omlouvat.Tou aluzí na české dějiny a českou povahu jsem pouze chtěla sdělit, že se mi průběh diskuze nelíbil a že každé prostředí, v němž kdokoliv žije, je determinováno dějinami a zkušenostmi lidí daného prostoru.
Jsem citlivá na intoleranci a nesnášenlivost. To, že jste si můj výrok vztáhli na
sebe,je Vaše volba.
Jen mě udivuje, že od naprosto přímých osobních urážek, které často v diskuzích padají, se téměř nikdo nedistancuje.
Co se týče mé osoby - nemám potřebu obhajovat či jakkoliv vysvětlovat své životní zkušenosti komukoliv, jehož jméno a identitu neznám.

Veronika Valíková řekl(a)...
20. dubna 2017 v 9:32  

... a také v kánonu k DT absentují autoři, kteří prošli komunistickými a nacistickými koncentračními tábory a věznicemi, autoři křesťanského vyznání, ženské autorky (v kánonu je pouze Austenová a Němcová)... a není tam Saroyan, když jsme u těch Arménů :) Ti všichni v kánonu k DT výrazně chybí. Proč? Nejsou zástupci žádného výrazného směru či ismu.

Tvrdím, že kánon k DT je diskriminační. Pěkný den.

Jana Karvaiová řekl(a)...
20. dubna 2017 v 9:46  

Nemyslím si, že dokud děti panenky neměly, byly ta pitomé, že by nepochopily rozdíly mezi lidmi. Pokud panenky někde zakoupili, byla to jejich volba, třeba to i k něčemu pomůže. Mě přijde zcela za hranou chtít za podobně hloupé školení takovou sumu peněz. Vyprávět příběhy mohu i bez panenek.
Křeček řekl to, co my zde. Má pravdu.

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2017 v 9:58  

Jak byste moderoval vy?
Upřímně? Snažil bych se do diskusí zasahovat co nejméně. Při jejich standardním průběhu, to většinou vychází sotva párkrát do roka. Výjimkou může být občasný výskyt agresivního a vulgárního blbce, trola, nebo "tapetáře". Ale k tomu tady, chválabohu, dochází sotva párkrát za několik let.
Jinak řečeno, snažil bych se moderovat přesně v tom stylu, jak to prováděl bývalý redaktor, pan Wagner. Myslím, že jím nastavený standard byl ten správný.
Pokud si dobře vzpomínám, občas i smazání příspěvku zdůvodňoval ve stylu: "Smazal jsem příspěvek obsahující slovo ku***,protože porušuje pravidla diskuse..."
Tím pádem bylo i pozdějšímu čtenáři jasné, že tohle bylo opravdu "za hranou".

Kdo má posuzovat, co je za hranou a co ne? Redaktor, nebo diskutéři hlasováním?
Obecně samozřejmě obojí. Některé systémy přímo umožňují dávat "palce dolů", nebo nahlásit nevhodný příspěvek.
Tady jsme to řešili tak, že když měl někdo pocit, že některý příspěvek šel "přes čáru", tak vyzval redaktora a jiní se i přidali.
Ale většinou to nebylo potřeba. Redaktor Wagner sám měl vnitřně velice dobře nastavený senzor na to, co je jen emotivně vedená diskuse, ve které padají i poněkud expresívní výrazy a co už přesahuje pravidla vyjadřování ve slušné společnosti.

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2017 v 10:09  

Panenky mi nevadí.
Nevadí mi ani jiné názorné pomůcky. Třeba dataprojektor, nebo sada na fyzikální pokusy.
Vadí mi to, že někdo organizuje kurzy za 16 000,- na účastníka, což je víc než polovina učitelského platu a cena čtyř až osmi jiných učitelských kurzů.
Když budeme mít na vzdělávací akce cca 100 - 300 000,- na učitele a rok, nebudu řešit ani takovéto částky.

Obecně souhlasím s kolegyní Karvaiovou.
Tam kde někdo potřebuje panenku, stačí mi sada fixů.

krtek řekl(a)...
20. dubna 2017 v 10:59  

Znovu a znovu a znovu se ptám paní Valíkové:
1) Považujete znalost jména Saroyan za nutnou podmínku pro všechny maturanty?
2) To už pro Vás ani Arnošt Lustig nebo Ota Pavel nejsou židovští spisovatelé?
---
Slovo pogrom/genocida v souvislosti s knihami... Fakt nevím. To už raději řekněte, že jsme Koniášové.

Josef Soukal řekl(a)...
20. dubna 2017 v 11:48  

1) Nevím, proč se kánon tahá sem.
2) Kánon "diskriminuje" několik set autorů, kteří by v něm klidně mohli být.
3) Vančura, Lustig, Pavel, Havel; Durych; Solženicyn...

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2017 v 11:56  

Genocida, pogrom,...
Jedním z průvodních jevů úpadku veřejného diskursu a vzdělání obecně je trestuhodné nadužívání podobných pojmů, které mají přitom svůj velmi konkrétní význam.
Je to stejná výrazová impotence jako nadměrné používání superlativů.

Když slyším slovo genocida, vybaví se mi události jako Rwanda a podobně.
Novinářsky je možná zajímavé psát o pogromu na romské občany na Ostravsku, ale je velmi trapné, když pak vyjde najevo, že tři rodiny neplatičů vystěhovali z obecních bytů. (Příklad jsem si vymyslel.)
Podle mého názoru je třeba používání výrazů s tímto emotivním nábojem zvažovat na lékárnických vahách. Už z úcty ke skutečným obětem skutečných pogromů. Jaksi to od vzdělaných a intelektuálně založených lidí, tím spíše češtinářů, očekávám.

Pokud se literárního kánonu týče, připadá mi už trapné opakovat neustále stokrát vyřčené a napsané.
Celá záležitost vypukla od nafouklé "aféry" s Jidášem Iškariotským v didaktickém testu.
Nafouklé proto, že i v totalitním a ateistickém Československu by každému uchazeči o maturitní certifikát přišlo nanejvýš nesmyslné sám sebe ztrapnit debatou o tom, zda znalost základních pojmů a postav z Bible patří, či nepatří ke všeobecnému vzdělání. (Lidově řečeno, "aby nebyl za blbce".)
Aby skončily diskuse o tom, co patří do základů všeobecného přehledu literatury pro všechny maturanty, byl vydán tento seznam.
Je to to nejnutnější a nejmenší minimum, které se předpokládá.
Na všech školách a u všech češtinářů hodných tohoto označení samo sebou platí, že kromě tohoto seznamu, který by tak jako tak odučen být měl, jsou probíráni i mnozí další spisovatelé.
Tento seznam nikoho neomezuje a nikoho ani omezovat nemůže. Nechápu tedy dost dobře, jak může výuku degenerovat, průměrovat, nebo unifikovat.
O použití expresivních výrazů ani nemluvě.

Ygrain řekl(a)...
20. dubna 2017 v 12:00  

"Vadí mi to, že někdo organizuje kurzy za 16 000,- na účastníka, což je víc než polovina učitelského platu a cena čtyř až osmi jiných učitelských kurzů."

Přesně tak. 16 000,- za to, abyste mohli ušít panenku? Naprostá nehoráznost.

"Jsem citlivá na intoleranci a nesnášenlivost. To, že jste si můj výrok vztáhli na
sebe,je Vaše volba."
Národnost není záležitost volby, takže pokud dáte nálepku celému národu, nutně urazíte ty, jichž se vaše zobecnění netýká.

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2017 v 12:04  

Tou aluzí na české dějiny a českou povahu jsem pouze chtěla sdělit, že se mi průběh diskuze nelíbil a že každé prostředí, v němž kdokoliv žije, je determinováno dějinami a zkušenostmi lidí daného prostoru.
Tomu se u nás říká "plete koše s baňama". Český ekvivalent "míchat jablka a hrušky" není tak výstižný.
Pokud existuje něco jako "česká povaha", pak s průběhem a kvalitou místních diskusí souvisí jen zprostředkovaně a velmi, velmi okrajově.
Ale je to častý "argument" pseudointelektuálů, když chtějí svému okolí naznačit, že oni jsou dál a výš, protože se dokázali povznést nad úroveň ostatních "provinciálních a zaprděných čecháčků".

Jsem citlivá na intoleranci a nesnášenlivost.
To možná jste. Ale jen v určité části názorového spektra.

To, že jste si můj výrok vztáhli na sebe, je Vaše volba.
To je přece samosebou jasné, že je to naše volba.
Ale pochybuji, že když jste svůj výrok psala, myslela jste ho jen jako "zcela obecné a s debatou nijak nesouvisející povzdechnutí".
Svůj výrok jste směřovala k určité části diskutujících.
Kromě toho, cítím se být cca jednou desetimiliontinou českého národa. Minimálně do této míry si tedy veškeré obecné výroky o současných Češích na sebe vztahovat logicky musím.

Jen mě udivuje, že od naprosto přímých osobních urážek, které často v diskuzích padají, se téměř nikdo nedistancuje.
Osobní urážky jsou osobní. Od osoby k osobě. Proč se mám distancovat např. od toho co napíše TU o panu Doleželovi a naopak?
Když budu mít pocit, že to některý z nich přehnal, napíšu to sám a za sebe opět o konkrétním výroku. Jinak bychom se tady udistancovali. :-)

Co se týče mé osoby - nemám potřebu obhajovat či jakkoliv vysvětlovat své životní zkušenosti komukoliv, jehož jméno a identitu neznám.
Nevšiml jsem si a ani nemyslím, že by to kdokoliv chtěl.

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2017 v 12:07  

Ygrain, Vy jste téměř moje ženské alter ego. :-)
Už jen ten Nico Pytlík tady chybí.

Tajný Učitel řekl(a)...
20. dubna 2017 v 12:22  

Je pozoruhodné, že jakmile je v nadpisu slovo Rom, byť v souvislosti s panenkami, strhne se mela.

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2017 v 12:36  

To je vcelku logické, Tajný učiteli.
Právě na této problematice se totiž nejlíp odhalují pseudopřístupy různých pseudoobránců pseudokorektnosti apod.
Kdybychom byli v USA, byli by to dříve černoši, dneska spíše latinos, v Austrálii aboriginci, ...

Ale ve skutečnosti jde jen o špičku ledovce, pod kterou jsou i další témata, jako třeba "inkluze", podfinancování školství, atd.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. dubna 2017 v 14:20  

Tak mela? Kdyby se cenzor choval jako inteligentní člověk, tak by se asi nestrhla.

A když už jsme u toho, diskusní mela vypadá úúúúúplně jinak. Toto je chaos způsobený amatérskými zásahy, které způsobují, že jedna strana si píše co chce a reakce z druhé strany se prostě smaže bez vysvětlení a důvodu.

Veronika Valíková řekl(a)...
20. dubna 2017 v 14:24  

http://valikova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=568935

Jsem v procesu, tedy do diskuse posílám blog. A trvám na svých tvrzeních. Pěkný den.

Veronika Valíková řekl(a)...
20. dubna 2017 v 14:33  

A ještě věta k částce 16 000 za kurz - spočítal někdo, kolik už stála státní maturita? A kolik papíru se "vyplácá " na jednoho studenta?

Také PROJEKT... Navíc prosazený proevropskými stranami. Pěkný den.

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2017 v 15:27  

Jak to proboha souvisí?
Co má co soukromý projekt s panenkami společného se státní maturitou?
Já patřím spíše mezi kritiky současné formy státní maturity. Určitě by šla organizovat lépe, levněji, smysluplněji...
Ale tady je řeč o předraženém takyprojektu, jehož cílem je zase vycucnout nějaký ten peníz ze školských rozpočtů a evropských fondů na mediálně líbivé téma. S vcelku logickým kalkulem, že proti tak lidskému a empatickému záměru se přece nikdo slušný nemůže odvážit protestovat.

Víte co?
Za 16 000,- nakoupíme kolem dvou set panenek v běžném hračkářství.
"Zhendikepujeme" je úplně zadarmo.
Za dalších 16 000,- vymyslíme s žáky a kolegy několik různých scénářů a prodáme je MŠMT k dispozici pro výukové účely. Ani nebudeme chtít další autorské poplatky.

Ale houbelec. Nebudeme troškaři. V článku se píše o desítkách učitelů. Tak mně bude stačit jen jedna desítka, tedy 160 000,-. Pořád to vyjde levněji.

Veronika Valíková řekl(a)...
20. dubna 2017 v 15:52  

Souvislost je jasná, pokud se tolik píše o cenách "panenkového projektu".

SM platí daňoví poplatníci, něco přispívá EU (fondy). Opravte mě, pokud se mýlím. Projekt je to předražený, každý rok Cermat přidá další dílek, aby vycucl další finance (školení, hodnotitelé, ostraha testů, formuláře, externí spolupracovníci, k tomu přidružená nakladatelství, která chrlí publikace k SM.....)

Poplatníkům to bere peníze, studentům a učitelům čas i svobodu.

Panenky jsou hrazeny z projektů, někdy přispívá škola. Povinné to není. Pěkný den.

Ygrain řekl(a)...
20. dubna 2017 v 16:12  

"Víte co?
Za 16 000,- nakoupíme kolem dvou set panenek v běžném hračkářství.
"Zhendikepujeme" je úplně zadarmo.
Za dalších 16 000,- vymyslíme s žáky a kolegy několik různých scénářů a prodáme je MŠMT k dispozici pro výukové účely. Ani nebudeme chtít další autorské poplatky."


ROFLMAO, na tom alter egu něco opravdu bude, napadlo mě přesně totéž, jen jsem to nepřepočítávala.

Ygrain řekl(a)...
20. dubna 2017 v 16:15  

Paní Valíková, SM je naprosto nepochybně molochoidní tunel, to ale nic nemění na faktu, že šestnáct litrů na kurs výroby panenek je nehoráznost.

Tajný Učitel řekl(a)...
20. dubna 2017 v 16:36  

Ad. "pseudoochránci pseudokorektnosti".
Romové, stejně jako jiné minority, potřebují, aby se jich někdo zastal. Pokud se jich nikdo nezastane, zůstanou ve většině slyšet hlasy většiny a ty hlasy, ač "to říkají jak to je", jsou bohužel v ČR převážně rasistické, xenofobní, netolerantní a mnohdy extremistické. Temné stránky moderní historie Československa nezmizely, pouze čekají na vhodné podhoubí.

Komunita aktivistů a organizací zabývajících se lidskými právy je nedílnou, potřebnou a nenahraditelnou součástí veřejného diskurzu, zejména pokud se nálady ve společnosti, díky mediální rétorice strachu, vyostřují směrem k extrémům. Její opodstatnění je patrné už jen i díky tomu, že největší zdejší populisté občanské aktivisty nenávidí. Jak praví Pratchett ústy Gythy Ogg, " Jed jde tam, kde jed je vítán." Proti jedu je potřeba bojovat. Tím, že aktivisty označíte kolektivními dehonestujícími nálepkami typu pseudo toto a pseudo tamto, nechtě nechtě pomáháte extremistům. Věřím, že to není váš záměr.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
20. dubna 2017 v 16:51  

Zkuste google. Jedná se o devítidenní psychologický kurz, zaměřený na metodologii vědomé práce s předsudky. Cena 7 5OO Kč (částka 16 000 Kč je zmíněna jako reálná cena kurzu, projekt je však finančně podporován Člověkem v tísni a Nadací Zdeňka Bakaly).Kurz má akreditaci MŠMT. Tolik informace dostupné jedním kliknutím.

Jana Karvaiová řekl(a)...
20. dubna 2017 v 17:13  

TU - ale jo, potřebují ,aby se jich někdo zastal. Nechápu, jak se jich zastanou panenkami natřenými na hnědo.Vy nemáte pocit, že by se dalo pomáhat ale úplně jinak a pořádně?
A propos - je to placené z projektů... A ty peníze se do projektu dostanou jak? Vyrostou na stromě? Vyskytnou se?

Lenka Dohnalová řekl(a)...
20. dubna 2017 v 17:36  

Paní Karvaiová,
vždyť jde o svobodné rozhodnutí každého, zda ho ta panenka zajímá, nebo ne. V předchozím příspěvku jsem psala, jak je projekt - dle oficiálních stránek - financován. Každý ze zúčastněných má právo volit.
Projekt je vystavěn na budování empatie k jinakosti a na vědomé práci s předsudky (kurz jsem neabsolvovala, jen odvozuji ze zprostředkovaných informací)- tedy, pokud jsme schopni ve třídě vytvořit atmosféru a podmínky k tomu, aby děti tuto "jinakost" akceptovaly, tak je to přece super, ne? Pro mě je to alespoň naděje, že tyto děti v dospělém životě pravděpodobně nebudou xenofobní a rasistické.
Já nevidím jiné východisko, než to, které tolik propagoval Čapek - je potřeba, abychom se tu navzájem nesežrali...

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2017 v 17:39  

Souvislost je jasná, ...
...Vám.
Ještě do toho zabudujte předražené kilometry dálnic, které se také stavějí za veřejné prostředky... No nakonec přijdeme na to, že "akce panenka" je vlastně charita..

Mně tato argumentace asociuje něco jiného. Jak jen to ...?
Jo, už vím.

"A vy zase mlátíte černochy..."

Ygrain už to napsala.
Maturita je předražený moloch. V tom se shodnem.
No a co z toho plyne?
(Začneme porovnávat stavbu Burj Khalifa s AZ Tower v Brně?)

Poplatníkům to bere peníze, studentům a učitelům čas i svobodu.
Poplatníci se demokratickým procesem rozhodli, že státní maturitu chtějí.
Nejspíš nastala shoda v tom, že to víc dává, než bere.
Vám to možná Vaši "svobodu" bere. Mně, ani mým odmaturovavším dětem to nevzalo nic.
Shodneme se na tom, že i ta současná mizerná verze SM je lepší než ten binec, který byl předtím.
Jestliže se Vám to nelíbí, kandidujte s politickým programem zrušení státních maturit. Já Vás ale volit nebudu a budu veřejně vystupovat proti.
Anebo se začneme bavit o tom, jak maturitu uspořádat smysluplněji a levněji. To pak možná najdeme v něčem i shodu.

Panenky jsou hrazeny z projektů, někdy přispívá škola. Povinné to není.
Aha. A ony vlastně projektové a školní peníze jsou jiné peníze, než ty veřejné zdroje. No já hlupák, že mi to hned nedošlo.

Heleďte, za své ať si organizuje a jezdí se školit kdo chce a kam chce. Třeba nácvik levitace do Tibetského kláštera.
Ale do společné a tedy i projektové kapsy já přispívám také.
A rozhodně se mi nelíbí, když někdo "dobrovolně" čerpá tyhle prostředky na pidloviny typu "barvy života", "antipředsudkové panenky" a podobně.
(Vám se holt zase nelíbí státní maturita.)
To když za ty peníze koupí škola raději figurínu na nácvik umělého dýchání, tak budu radši.

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2017 v 18:18  

Romové, stejně jako jiné minority, potřebují, aby se jich někdo zastal.
O tom žádná.
Ještě lepší by pak bylo, kdyby se Romové zastali sami sebe.
Takhle to pořád zavání paternalistickým přístupem. Ale v principu souhlas.

Pokud se jich nikdo nezastane, zůstanou ve většině slyšet hlasy většiny a ty hlasy, ač "to říkají jak to je", jsou bohužel v ČR převážně rasistické, xenofobní, netolerantní a mnohdy extremistické.
Hlasy většiny v ČR nejsou ani rasistické ani netolerantní a už vůbec ne extrémistické. Jen jsou tak právě od "pseudoochránců" onálepkovány.
Skupinky extrémistů zde samozřejmě existují. Jako všude jinde. Je potřeba je sledovat, jejich vliv eliminovat a jedince pacifikovat. Obvykle k zásahu příčinu dodají sami.
Od dětství se pohybuji v prostředí, kde byli Romové, tehdy ("naši" Cigáni) běžnou součástí života. Vždy jsme rozlišovali mezi tím, jak se kdo choval a jestli to byl slušný člověk a nebo grázl. Jakou měl pleť, to roli nehrálo. Jak už jsem psal, mám mezi nimi i pár dobrých známých a přátel.

Problém s pseudoochránci je v tom, že nedokáží rozlišit mezi skutečným rasistou a řekněme obyčejným člověkem s negativní zkušeností.
Existují magoři, kteří označí za rasistu člověka, když napíše, že ho okradl Rom.
Takové postoje pak nahrávají body extrémistům.
Nebo jinak.
Když mí sousedé jednou za čas uspořádají "garden party" a "přetáhnou večerku", tak to neřeším. Příště zase někdy udělám totéž já. To jsou normální sousedské vztahy.
Když budou dělat sousedi kravál šestkrát do týdne a já se kvůli nim nevyspím, budu volat policii a stěžovat si. Když pak skončím s rozřezanými pneumatikami, nejspíš pojmu vůči sousedům jistou averzi. Je mi přitom jedno, jestli jsou to Češi, Moraváci, Romové či Avataři.
Když vzápětí napochoduje "ochránce práv minorit" a začne mi vysvětlovat, že dělat bugr po desáté večer je "specifickým projevem kulturního dědictví a nedílnou součástí etnika", na které má soused právo a já jsem povinen respektovat jeho jinakost, jinak že jsem rasista...

Temné stránky moderní historie Československa nezmizely, pouze čekají na vhodné podhoubí.
Temné stránky Československa jsou ve vztahu k Romům barevnou čítankou ve srovnání s jinými státy. Včetně těch vyspělých, odkud k nám dnes zaznívá káravý hlas.
A jak také, mimo jiné, vzniká ono "podhoubí", to jsem Vám právě popsal.

Komunita aktivistů a organizací zabývajících se lidskými právy je nedílnou, potřebnou a nenahraditelnou součástí veřejného diskurzu, zejména pokud se nálady ve společnosti, díky mediální rétorice strachu, vyostřují směrem k extrémům.
To Vám klidně podepíšu.

Proti jedu je potřeba bojovat.
Jenže "jed" má mnoho podob. A ty nejhorší jedy se skrývají za cedulkou "MED".
Uvědomte si, že kromě skutečných a čestných aktivistů nám tady vyrostla přímo chobotnice "parazitů" a "čerpačů" různých projektů a fondů.
Jejich cílem není problémy řešit. To by pak ztratili odůvodnění své existence.
Jejich primárním účelem je čerpat, sát. - Tudíž potřebují nepřítele a někoho, koho mohou před nepřítelem "chránit".

Rozlišit tyto skupiny od sebe není jednoduché.
Ti skutečně chytří občas něco prospěšného opravdu vykonají. Líp to pak vypadá.
Ale dá se to. Většinou podle reálných činů.

Tím, že aktivisty označíte kolektivními dehonestujícími nálepkami typu pseudo toto a pseudo tamto, nechtě nechtě pomáháte extremistům. Věřím, že to není váš záměr.
Tak to pozor. Nikde jsem nepsal obecně o aktivistech.
Naopak. Jak jste mohl z předchozího pochopit, mezi těmito skupinami striktně rozlišuji.
Ve skutečnosti je to tak, že nejvíce extrémistům pomáhají ti, kteří nerozlišují. A to na obou stranách.

Veronika Valíková řekl(a)...
20. dubna 2017 v 22:05  

Hm... mohu se zeptat, proč tolik povyku kvůli panenkám, poste.restante a ostatní? Není to zástupná záležitost?

Nejsem velký fanda neziskovek, souhlasím s tím, že peníze by měly jít především školám a učitelům. Vlezla jsem sem proto, že to smečkovité bušení do různých jedinců nemám ráda.

Učitelé obecně si mnohdy neumí poradit se šikanou a ostrakismem, nepoznají je. A pokud se pár desítek učitelů s tímto problémem hlouběji seznámí, bude to dobře. A vyplatí se to.

O tom mě přesvědčili i zdejší povykující diskutéři...

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2017 v 22:25  

Přesně tak, paní Valíková, bohužel pouze panenkami, ani diskusemi to nenapravíme. I když určitě kultivovanost svůj prospěšný účinek určitě má. Velmi ráda čtu čtrnáctideník A2, nyní si tam čtu, jak ve Finsku dokázali zapracovt i na změně přístupu léčení psychicky "nemocných". Jak to dokázali? Nevím, zda mají jinou mentalitu nebo se jim jen poštěstilo mít hodně vzdělaných a empatických lidí na rozhodujících místech. Je ale vidět, že bez změny názorů na školství, vzdělávání, vzdělanosti a hlavně svobody, příliš daleko nepokročíme. Přeji nám všem hodně štěstí. A děkuji Vám, paní Dohnalové a panu Lippmannovi za účast na těchto diskusích. Konečně se dají číst, jsou již vyváženější, pestřejší a tolerantnější. Doufám, že vydržíte. Romana Howe

Pavel Doležel řekl(a)...
20. dubna 2017 v 22:47  

"Já bych si prosím objednal také jednu panenku. Měla by zobrazovat TU. Nevím sice, jak Tajný učitel vypadá, ale vím, že když si do něj budu píchat jehly, tak se mi uleví. Děkuji."

:-)

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. dubna 2017 v 22:48  

Kvůli panenkám tady žádný povyk není, vy nějaký vidíte?

A Finsko? To je země, kde včera zrušili, co zavedeme zítra...

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2017 v 22:50  

Povyku?
Mít jiný názor znamená "povykovat"?
Tak to nás opravdu argumentací i mírou empatie převyšujete nejmíň o hlavu.

Vlezla jsem sem proto, že to smečkovité bušení do různých jedinců nemám ráda.
Tak to dozajista na jiných webech hlasitě obhajujete učitele před útoky "expertů" a veřejnosti.

Na téma šikana jsem před časem jedno školení absolvoval.
Lektor přijel do školy, bylo nás tam přes dvacet a rozhodně to stálo méně než 16 000,-. Za všechny. Bohužel bez panenek. Ale bez povyku. :-)

Pavel Doležel řekl(a)...
20. dubna 2017 v 22:51  

"Romové, stejně jako jiné minority, potřebují, aby se jich někdo zastal."

No jasně. Já pořád co voni potřebujou. A voni potřebujou, aby se jich někdo zastal. No tak já se jich tedy zastávám. Zkusím chvilku počkat, abych viděl ten efekt. Zatím teda nic.

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. dubna 2017 v 8:43  

Paní Howe. Prosím, neohánějte se tu Finskem nebo jinými státy. Sama musíte tušit, jak to ve Finsku vypadá- Většinu problémů předchází velice konstruktivní debata, a to především s hlavními aktéry. Inkluze např. s učiteli, řediteli, rodiči. V našem státě nic takového neproběhlo. Stejně jako na téma šikana nebo řešení psychicky nemocných. Dále také asi tušíte, že pokud se na něčem ve Finsku shodnou, přichází na řadu masivní zafinancování dané problematiky. V ČR se namísto rozšíření sítě ambulantních lékařů psychiatrů (které pojišťovny odmítají financovat, protože je jich údajně dost - samozřejmě že není), budou opravovat za drahé peníze budovy stávajících psychiatrických klinik.A v podobném duchu bych mohla pokračovat. V Česku se snažíme v inkluzi nahradit speciální péči vzdělanými učiteli, skoro nevzdělanými asistenty. Je to levné.Zato na projekty podobné panenkám jdou nekřesťanské peníze-

Tajný Učitel řekl(a)...
21. dubna 2017 v 8:57  

Rasista versus člověk s negativní zkušeností. Každý zná někoho, komu bylo ublíženo, komu byla vykonána nějaká nespravedlnost. Když v hospodě Pepa řekne, že mu na šichtě zmizela peněženka a že mu ji určitě vzal cigán Laco, co má vedle skříňku, je to negativní zkušenost s Romy? Hospodský i mediální diskurz o romské menšině negativní zkušenosti zobecňuje a ve svém důsledku vytváří ono podhoubí strachu, netolerance a nenávisti, které je potřeba k legalizaci, nebo alespoň většinovému přijetí násilí jako řešení. Viz rasové útoky v Británii po Brexitu a islamofobní a rasově motivované útoky v US po Trumpově zvolení.

"Hlasy většiny v ČR nejsou ani rasistické ani netolerantní a už vůbec ne extrémistické. Jen jsou tak právě od "pseudoochránců" onálepkovány."

Bohužel, zde s Vámi nemohu souhlasit. Každodenní, celoživotní negativní zkušenost Romů s bílou většinou Vaše tvrzení vyvrací. Bohužel.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. dubna 2017 v 9:39  

" Každodenní, celoživotní negativní zkušenost Romů s bílou většinou Vaše tvrzení vyvrací. Bohužel."

Pán je rasista, zřejmě, podle vlastních měřítek.

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. dubna 2017 v 9:46  

TU - tudíž díky pár křiklounům s vyholenými lebkami budeme onálepkovávat všechny, že?
Znovu opakuji: nečiň téhož, co nechceš, aby druzí činili tobě.
Přeloženo pro TU - nechceme, aby kvůli negativním zkušenostem k konkrétním Lackem někdo nálepkoval zbylé Romy. Nedělejme to ale i opačně!!!!!!

Ygrain řekl(a)...
21. dubna 2017 v 9:56  

"Když v hospodě Pepa řekne, že mu na šichtě zmizela peněženka a že mu ji určitě vzal cigán Laco, co má vedle skříňku, je to negativní zkušenost s Romy?"

Pokud Pepa Laca neviděl nebo nemá nějaký důlaz, je to pomluva.

Je negativní zkušenost s Romy být okraden a zbit s následnou hospitalizací kvůli otřesu mozku? (stalo se loni našemu studentovi)

" Každodenní, celoživotní negativní zkušenost Romů s bílou většinou Vaše tvrzení vyvrací."
Nikdy jsem Roma nehodnotila jinak než jiné studenty a chovám se k nim dle pravidel společenského chování jako ke všem ostatním, tak mě laskavě nediskriminujte.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
21. dubna 2017 v 11:26  

Ad PR: "Hlasy většiny v ČR nejsou ani rasistické ani netolerantní a už vůbec ne extrémistické. Jen jsou tak právě od "pseudoochránců" onálepkovány."
Nemyslím si to, stačí na internetu dohledat zprávy o stavu rasismu u nás či relevantní výzkumy. Anebo si prostě otevřít třeba internetové diskuze na idnes - ty jsou plné nenávisti a xenofobie.
Ad TU: "Temné stránky moderní historie Československa nezmizely, pouze čekají na vhodné podhoubí."
Ano, vnímám to stejně, jen přemýšlím nad tím, zda se kdy podařilo poučit z historie...
Ad Ygrain: " Každodenní, celoživotní negativní zkušenost Romů s bílou většinou Vaše tvrzení vyvrací."
"Nikdy jsem Roma nehodnotila jinak než jiné studenty a chovám se k nim dle pravidel společenského chování jako ke všem ostatním, tak mě laskavě nediskriminujte."
To je těžké, v momentě, kdy se zde otevře obecnější téma, se někteří diskutující vymezují tak jako právě nyní Vy. Tvrdím-li, že nějaký národ má problém třeba s rasismem, neznamená to, že všichni příslušníci tohoto národa jsou rasisti...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. dubna 2017 v 11:42  

Četla jste někdy i diskuse z druhé strany? To je rasismus na druhou.

Ygrain řekl(a)...
21. dubna 2017 v 12:25  

"Tvrdím-li, že nějaký národ má problém třeba s rasismem, neznamená to, že všichni příslušníci tohoto národa jsou rasisti"
To jsem ráda, že to říkáte, protože když někdo řekne, že Romové mají problém s kriminalitou, taky to neznamená, že jeden každý. Jenže podle některých je první vyjádření OK, ale druhé ne, přitom obě jsou negativní a zobecňující. Je rozdíl, když se někdo vyjadřuje stylem "všichni cigáni se akorát válí doma na dávkách", a když někdo bydlí poblíž sociálně vyloučené oblasti a má osobní negativní zkušenosti. To první je rasismus, to druhé fakt, který nezmizí jen proto, že hovor o něm se onálepkuje jako rasismus. To první je třeba vyvracet a postihovat, to druhé je třeba řešit, a předražený panenkový kurs tomu řešení nepomůže, když se bude tvářit, že osobní negativní zkušenost neexistuje nebo je dokonce zakázáno o ní hovořit.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
21. dubna 2017 v 12:58  

Ad Ygrain:
Já Vám samozřejmě rozumím, jen si nemyslím, že je zakázáno hovořit o osobní negativní zkušenosti, ať už se jedná o kteroukoliv ze zúčastněných stran. Příklad z druhé strany - mého kolegu, takto vystudovaného jaderného fyzika, ovšem Inda, surově ztloukli (bez příčiny) "bílí", protože si mysleli, že je Rom. V některých hospodách jej nechtěli obsloužit. Co z toho plyne?
A k těm nešťastným panenkám - je to normální nabídka školení, nechápu, proč to vzbuzuje tolik vášní. Říkáte, že "předražený panenkový kurs tomu řešení nepomůže, když se bude tvářit, že osobní negativní zkušenost neexistuje nebo je dokonce zakázáno o ní hovořit."
To je ale Vaše fabulace, ne? Ani jedna z nás na tomto kurzu nebyla, takže toto prostě tvrdit nemůžeme, ba nemůžeme tvrdit ani opak. Mně tato metoda připadá zajímavá, protože si myslím, že je založená na prožitku a emocionálním vnímání, což je v případě mezilidských vztahů důležité. Z popisu financování mi neplyne, že by někdo tyto peníze "vzal" školám a dal je na realizaci tohoto kurzu. Tak jako si můžete vypnout kanál na TV, který Vám nesedí, právě tak můžete ignorovat toto školení :-)
Ad Anonymní:
"Četla jste někdy i diskuse z druhé strany? To je rasismus na druhou."
Nečetla, ale nemám důvod Vám nevěřit.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
21. dubna 2017 v 13:03  

Ad pánové Steklý a Doležel (který mě nabádá, abych se nezdráhala soudit natvrdo:-):

Já bych si prosím objednal také jednu panenku. Měla by zobrazovat TU. Nevím sice, jak Tajný učitel vypadá, ale vím, že když si do něj budu píchat jehly, tak se mi uleví. Děkuji.

"Já bych si prosím objednal také jednu panenku. Měla by zobrazovat TU. Nevím sice, jak Tajný učitel vypadá, ale vím, že když si do něj budu píchat jehly, tak se mi uleví. Děkuji."

":-)"

To je velmi, velmi ubohé.

poste.restante řekl(a)...
21. dubna 2017 v 13:30  

stačí na internetu dohledat zprávy o stavu rasismu u nás či relevantní výzkumy.
Myslíte takové ty průzkumy, které zcela nezištně vypracovávají "neziskové" společnosti? Tak ještě jednou. Abych mohl prokázat smysl své existence, spočívající v ochraně před zlým nepřítelem, tak potřebuji zlého nepřítele. Když mne pak i vládní instituce budou poslouchat a brát můj názor v potaz, to si pište, že nepřítel bude a prokážu ho tolika výzkumy, že všem spadne brada.
Anebo jinak.
Položím Vám ve zcela nezaujatém výzkumu otázku: Seřaďte následující etnika podle toho, zda byste je chtěl(a) mít jako souseda: Vietnamec, Slovák, Rom, ...
Tušíte asi, jak takový výzkum dopadne. Dá se z toho usuzovat, že respondent je rasista? Vy a Vaši názoroví souputníci dozajista učiníte tento závěr. Nebo se pletu?

Položme otázku jinak. Chcete mít za souseda Roma? Pokud odpověď zní: "Ne", je to přece jasný důkaz rasistického smýšlení, což?

A teď z jiné strany:
Položím otázku. Měl(a) jste Vy osobně, nebo znáte osobně někoho, kdo měl v minulosti konflikt s příslušníkem Romského etnika? Schválně, jak myslíte, že dopadne výzkum na procenta?
A co je nejpikantnější?
Nepochybuji o tom, že "pseudoochránci" okamžitě vystartují s obviněním, že už samo položení takto formulované otázky je projevem rasismu.

Jenže to je pak každá debata těžká.
A panenky to opravdu nezachrání.

Vlastní, či od blízkého člověka zprostředkovaná zkušenost má mnohem větší váhu při utváření postoje, nežli deset vyslechnutých přednášek, či s panenkami sehraných divadel.
Když jsem po operaci očí několik dnů neviděl, dokážu se lépe vcítit do kůže nevidomého.
Když mne vykradli, chápu pocity jiných okradených.
Když na mne vytáhli nůž, vím jaký je to pocit.
Ale nevím, jaký je to pocit být dítětem rozvedených rodičů, mít otce alkoholika, nebo být Romem. Tyto zkušenosti mám jen zprostředkované. A empatie není totéž co prožitek.


Anebo si prostě otevřít třeba internetové diskuze na idnes - ty jsou plné nenávisti a xenofobie.
Kdybych se měl řídit tímto parametrem, nemohl bych ani svou profesi vykonávat. Tak nectným parazitem bych se jako učitel musel cítit.
A propos, o rasismu z druhé strany nepochybujete, jak plyne z Vaší odpovědi.
Tak proč potom ale mluvíte jen o tom jednom?
Nebylo by zajímavé uspořádat šetření s cílem zjistit míru rasismu v jednotlivých etnikách? Co kdybychom s překvapením zjistili, že minorita trpí vůči většině ještě horšími předsudky?
Víte, že kastovní systém v romské komunitě je v mnoha ohledech ještě horší?
Víte například, že většina romských pohádek je založena na tom, jak chytrý Rom ošidí hloupého gadžu?
Buďto tohle všechno víte, ale mlčíte, anebo to nevíte, ale o tom mluvíte.
(Přemýšlím, která varianta je vlastně ta horší.)

Já netvrdím, že rasisté u nás nejsou. A ti nejzavilejší jsou také nejvíc slyšet.
Ale my se tady bavíme o českém národu a/nebo o české společnosti.

Rasismus není říci: "Okradli mě Romové."
Rasismus není říci: "Podíl drobné kriminality je v Romském etniku výrazně vyšší, nežli u většinové společnosti."
Rasismus je říci: "Všichni Romové jsou zloději"

Ale silně pochybuji, že tento rozdíl vůbec někdy pochopíte.

Ygrain řekl(a)...
21. dubna 2017 v 14:02  

"To je ale Vaše fabulace, ne? Ani jedna z nás na tomto kurzu nebyla, takže toto prostě tvrdit nemůžeme, ba nemůžeme tvrdit ani opak"
Pardon, neměla jsem v úmyslu, aby to vyznělo, že zákaz osobní zkušenosti je snad náplní kursu, to ne. Měla jsem na mysli spíš určitý, eh, diskurs, používaný ve vztahu k romské problematice, který se snaží potlačovat negativní stereotypy tím, že odmítá přiznat existenci reálných problémů, čímž ale negativismus leda prohlubuje.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
21. dubna 2017 v 14:23  

Ad PR:
"Rasismus není říci: "Okradli mě Romové."
Rasismus není říci: "Podíl drobné kriminality je v Romském etniku výrazně vyšší, nežli u většinové společnosti."
Rasismus je říci: "Všichni Romové jsou zloději"
Ale silně pochybuji, že tento rozdíl vůbec někdy pochopíte."

Kdybyste četl pozorně mé komentáře, tak byste nepochyboval. To Vy mi podsouváte jakousi názorovou pozici "pseudoochránce", na které údajně stojím. Také mě trochu vytáčí, že soudíte to, co jsem či nejsem údajně schopná pochopit. Není to moc?


Sociologické výzkumy u nás SAMOZŘEJMĚ nedělají "pouze" neziskovky, ale také fakulty, zabývá se jimi přirozeně akademické prostředí - není problém tyto materiály najít.
Pokládáte mi mnoho otázek, já však nerozumím tomu, co jimi sledujete. Samozřejmě, že je soužití s Romy problematické. Samozřejmě, že existují statistiky, ze kterých lze vyčíst podíl drobné kriminality různých etnik. Možná by bylo také zajímavé najít statistiku o podílu nejzávažnějších trestných činů, možná bychom se divili a možná ne, já ty statistiky neznám. Nacházíte v jejich kultuře a v uspořádání společnosti mnoho věcí, které se Vám nelíbí. Jasně. Co z toho plyne? Je řešením rasismus a nenávist? Z KTERÉKOLIV strany? Princip kolektivní viny? Každé zjednodušující řešení bylo v historii rozbuškou daleko horších průserů (bez uvozovek). Většinou v této společnosti jsme my; pokud nejsme barbaři, kteří si své místo vybojují násilím a agresí, tak jako kultivovaná a civilizovaná společnost doufám budeme řešit soužití s menšinami, ať je jakkoliv problematické.

Mimochodem asi jste pochopil, že se pohybuji v oblasti hudební kultury, teď spěchám na produkci, takže se už opravdu víc nerozepíšu. Ostatně jen v té hudbě je spousta možností, jak útočit na ty neprimitivnější podprahové složky osobnosti, jejichž podstatou je obyčejný strach. To jsou zbraně, ze kterých mi je moc zle. Pokud vím, tohle třeba Romové v hudbě neumí, a pokud jo, tak dejte vědět, dovzdělám se.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. dubna 2017 v 15:08  

"Také mě trochu vytáčí, že soudíte to, co jsem či nejsem údajně schopná pochopit. Není to moc?"

Nedělejte cíťu. Po mně jste se vozila kvůlivá čárkám ve větách a dělalo Vám to evidentně dobře. Český národ hromadně jste označila jako ohýbače hřbetů bez mrknutí oka a teď se cítíte dotčená?

Chcete pofoukat bebí?

Ohledně materiálů, v okamžiku, kdy na fakultách někdo vydá/stvoří materiál "takto" zaměřený, dostane nálepku rasista.

Tajný Učitel řekl(a)...
21. dubna 2017 v 15:21  

Tohle je vážně zajímavé. Jak by měl vypadat nezaujatý výzkum? Kdo by ho měl provádět? Neziskovky jsou předpojaté, majorita je předpojatá, Romové jsou předpojatí. Co třeba Vietnamci? Nebo slavní Finové? Kdo je vlastně v této otázce nezaujatý a tudíž povolaný provést validní výzkum? A znamená to, že pokud nenajdeme nikoho posvěceného, tak nic nelze dělat?

To je totéž jako s již legendární otázkou sčítání. Když data ukazují, že gramotnost romských dětí byla v ČR výrazně nadprůměrná, nikdo se neptá po způsobu, jakým byla tato data získána. Pokud ale hrozí stín podezření, že by aktuální data mohla ukázat něco jiného, což se neví a třeba ne, najednou je se sčítáním velký problém. V malém to ilustrují panenky. Nebyl-li by v titulku Rom, nikdo by to snad ani nekomentoval, možná krom pár odfrknutí na adresu čerpačů fondů.

Problém s romskou kriminalitou, nezaměstnaností, zdravím, životním standardem obecně, nebo způsobem výchovy dětí existuje. Například. Dělal bych si vrásky, kdyby dcera přišla domů s romským chlapcem? Ano. Velké. Protože bych věděl, co je čeká od okolí a jakým způsobem ten neustálý tlak může ovlivnit jakkoliv pevný vztah. Nebudou vnoučata ve škole spolužáci trápit? Nebudou se na ně učitelé dívat skrz prsty? Nebudou jim na dům sprejovat hákové kříže? Vezmou je na školu? Dá jim někdo práci? Fakt, že bych si musel klást tyto otázky, je prostě špatně. Jadernému fyzikovi z Indie je jedno, zda má babička skinheada, který ho právě kope, s někým negativní zkušenosti. Ženě v šátku je jedno, zda má opilec negativní zkušenost, když ji vystrčí z tramvaje.

Když se to vyvaří, není otázkou, zda jsou někteří aktivisté přisátí na fondy, zda uměle vytváří problém, zda pomáhají tam, kde pomoci není třeba apod. Otázkou je, co může prostředky a mocí disponující majorita udělat pro minoritu, která zjevně pomoc potřebuje, protože si sama často schopná pomoci není.

Pro snadné srovnání, je to jako se zanedbaným žákem ve škole. Můžete se snažit mu všemožně pomoci, nabídnout doučko, přijít do rodiny, posílat smsky když nepříjde do školy, přizpůsobit výuku jeho možnostem, snažit se najít, skrze nějaký zájem, cestu k motivaci. Nebo můžete pravit, musí sám chtít a pak se teprve uvidí. V obou případech je riziko že to nezabere značné, ale v prvém případě, alespoň nerezignujeme na svoji roli a možnosti, které nám skýtá.

Veronika Valíková řekl(a)...
21. dubna 2017 v 15:47  

Mě zaujaly ty návraty k ohýbání hřbetů. Musím říct, že s Lenkou napůlk souhlasím. Nechci paušalizovat a dělat z Čechů jen ohýbače - vážím si mnoha Čechů a nemyslím si, že by Češi byli apriori rasisti nebo že by český národ byl horší než národy jiné... Nemyslím si ani, že by Češi byli obzvlášť přizpůsobiví...

Všímám si ovšem, že tu panuje jistá tendence nevybočovat, zařadit se, být v šiku. Je jedno, v jakém, ale když už v něm jsem, chrání mě to a já nezapochybuji. Mlátíme se po hlavách ideologiemi, neposuzujeme člověka podle toho, jak uvažuje, cítí, jak je empatický, ale podle toho, v jakém je proudu...

A v tomto smyslu jsme manipulovatelní. Ideologie nás masírují - a ohýbají nám hřbet.

Jiným národům samozřejmě také. Pěkný den.

vstek řekl(a)...
21. dubna 2017 v 16:19  

Pokusím se trochu to trochu zjednodušit. Byly časy, kdy v ČR byla prakticky nulová negramotnost. Nikdo neřešil rasu, národnost a barvu kůže. Kdo stačil tempu, vyšel ze ZŠ, kdo nestačil, byl vychováván ve Speciálních ZŠ. Pokud pominu středně a těžce mentálně postižené žáky, tak každý žák se během povinné školní docházky naučil alespoň číst, psát a počítat. Speciální školství nám záviděl celý svět. Potom však přišly NO, kterým se nelíbilo, že Romové jsou vzděláváni v SpZŠ v nadměrném množství, a tak přišel slavný rozsudek, který všechno změnil. Výsledkem je dnešní inkluze, která probíhá živelně, bez přípravy a finančního krytí. Výsledkem bude řada zničených dětských životů. Přijde doba, kdy spousta žáků sice proleze ZŠ, ale fakticky budou negramotní. Romové budou postiženi nejvíce. Rozvrat školství směřuje k tomu, že vznikne soukromé školství pro majetné rodiče a ze zbytku škol se stanou zaopatřovací ústavy. Ale to už nebude současnou ministryni zajímat, její volební období skončí daleko dříve.

poste.restante řekl(a)...
21. dubna 2017 v 18:20  

To Vy mi podsouváte jakousi názorovou pozici "pseudoochránce", na které údajně stojím. Také mě trochu vytáčí, že soudíte to, co jsem či nejsem údajně schopná pochopit. Není to moc?
Ale, kolegyně Dohnalová, když píši o "pseudoochráncích" nikde to není v souvislosti s Vaší osobou. To, že je to v komentářích, reagujících částečně i na Vaše výroky, to ještě nic takového neimplikuje.
Víte, nevím, proč jste si vztáhla mou poznámku na sebe osobně. :-)

Napsal jsem:
Ale silně pochybuji, že tento rozdíl vůbec někdy pochopíte.
Přiznávám teď bez mučení, že to byla záměrně vygradovaná poznámka, jejímž účelem bylo vyprovokovat přesně tu reakci, která nastala. :-)
Chtěl jsem Vám dát ochutnat trochu té blahosklonné nadřazenosti, kterou z Vašich komentářů cítím.

viz:
protože soudit podle sebe můžeme kohokoliv, jak zde v některých příspěvcích zaznívá. Prostě proto, že si nebudeme umět představit, že bychom na jeho místě byli my.

Ad PR (k urážce slavného českého národa):

O české historii, státnosti, o "české povaze" psalo mnoho významných filozofů - například Rádl,Patočka, Hejdánek, ale třeba i Čapek. Jejich práce inspirují k hlubokému zamyšlení...
- Přeloženo: "nastudujte si a zamyslete se, Vy ostatní :-)

A propos, vážení kolegové,
rozumím tomu dobře, že se považujete za malé Čechy? Tak jsem to nemyslela :-)

Jsem citlivá na intoleranci a nesnášenlivost. To, že jste si můj výrok vztáhli na sebe,je Vaše volba.

A dál už se mi nechtělo hledat...

Myslím, že teď, když jsme si navzájem vyměnili své plesknutí rukavicí, můžeme začít diskutovat na kvalitativně otevřenější úrovni. Souhlasíte?

Pokládáte mi mnoho otázek, já však nerozumím tomu, co jimi sledujete.
Nepokládám. Jsou to spíše řečnické otázky.
A sleduji jimi jediný cíl.
Smysluplná a otevřená diskuse vedoucí k hledání skutečných řešení jen těžko může začít tak, že jednu část (majoritu) někdo na úvod obviní z rasismu.
A jen těžko může vést k realistickým a realizovatelným závěrům, když některá témata hned na začátku musíme vyškrtnout, protože jsou "politicky nekorektní".

Přijde mi to jako chtít postavit nový fotbalový stadion, ale nechtít se přitom bavit o množství a druhu jednotlivých toalet, protože "kakání je fuj".

Nacházíte v jejich kultuře a v uspořádání společnosti mnoho věcí, které se Vám nelíbí. Jasně.
Vůbec ne. Pokud to ostatní neovlivňuje a nijak nezasahuje, nevidím důvod to řešit.

poste.restante řekl(a)...
21. dubna 2017 v 18:22  

Většinou v této společnosti jsme my; pokud nejsme barbaři, kteří si své místo vybojují násilím a agresí, tak jako kultivovaná a civilizovaná společnost doufám budeme řešit soužití s menšinami, ať je jakkoliv problematické.
K soužití musíte mít chuť a snahu z obou stran. Jinak to totiž není soužití, ale jen život vedle sebe. Přesně to, co se podařilo dosáhnout ve většině západních zemí, které jsou nám dávány za vzor.

Je jasné, na které straně je větší díl zodpovědnosti. Ale není a nemůže to být nikdy tak, že jen na té jedné straně.
Jenže to je právě podstatou současného diskursu o romské problematice a prakticky jediný styl argumentace právě těch "pseudo-aktivistů".
Už chápete, proč tohle nikdy nemůže skončit dobře?
Navzdory všem hezky znějícím proklamacím a láskyplným slovíčkům.
(BTW: Zatím jsme většinou.)

Ostatně jen v té hudbě je spousta možností, jak útočit na ty neprimitivnější podprahové složky osobnosti, jejichž podstatou je obyčejný strach. To jsou zbraně, ze kterých mi je moc zle. Pokud vím, tohle třeba Romové v hudbě neumí, a pokud jo, tak dejte vědět, dovzdělám se.
Předně pochybuji, že tyto momenty někdo v romské hudbě skutečně zkoumal. Odborník na hudbu nejsem, ani se jí nijak nezabývám, takže nemohu sloužit.
Ale i kdyby tomu tak bylo. Co z toho plyne?
Že Romové neumí ubližovat hudbou?
Těmi ostatními způsoby jim to jde celkem dobře. Přinejmenším stejně dobře, jako ostatním etnikům.

A když už mluvíme o hudbě.
Nikdy v životě jsem neslyšel nikoho hrát TAK na housle jako primáše Jožku Kubíka (čtvrtého). Skvělý chlap, dobrý kamarád, vynikající muzikant a hlavně dobrý člověk.
(Ty nejhorší vtipy o Romech co znám, mám od něj.)
Škoda, že teď už se z jeho hudby mohou těšit jen andělé a svatí v nebi...

poste.restante řekl(a)...
21. dubna 2017 v 19:26  

Jak by měl vypadat nezaujatý výzkum? Kdo by ho měl provádět?
Kdokoliv, kdo tak bude činit férově a nikoliv účelově. Kdokoliv, kdo bude výsledky takového výzkumu interpretovat objektivně. Kdo bude zveřejňovat celý výzkum, metodiku, zdrojová data, výstupy atd. a ne jen to, co chtěl svým "výzkumem" prokázat už na počátku při jeho zadávání.

To je totéž jako s již legendární otázkou sčítání.
Není. A už jsme to při našich debatách opakovaně prokázali.

Nebyl-li by v titulku Rom, nikdo by to snad ani nekomentoval,
Vaše spekulace, nic víc.
Ale i kdyby. Co z toho plyne?
Že je romská otázka konfliktní až výbušná? To přece víme i bez Vašich "úvah".
To ale nijak neimplikuje žádné "rasistické" závěry, o jaké se nejspíš pokoušíte.
Zato lze dovodit, že jednostrannost pojímání celé této problematiky už hodně lidí opravdu štve.

Jadernému fyzikovi z Indie je jedno, zda má babička skinheada, který ho právě kope, s někým negativní zkušenosti. Ženě v šátku je jedno, zda má opilec negativní zkušenost, když ji vystrčí z tramvaje.
Souhlasím.
Stejně jako mně bylo úplně jedno, zda snědý chlapík, který mi mával před nosem nožem má nějaké frustrace a z čeho. A bylo mi vlastně jedno, jestli byl snědý, modrý, nebo žlutý.
Grázlové, gauneři a blbci jsou všude.
Tak v čem je rozdíl?

Otázkou je, co může prostředky a mocí disponující majorita udělat pro minoritu, která zjevně pomoc potřebuje, protože si sama často schopná pomoci není.
Naprostý souhlas.
A druhou otázkou by mělo být, kdo při tom pomáhá a kdo škodí.

je to jako se zanedbaným žákem ve škole. Můžete se snažit mu všemožně pomoci, nabídnout doučko, přijít do rodiny, posílat smsky když nepříjde do školy, přizpůsobit výuku jeho možnostem, snažit se najít, skrze nějaký zájem, cestu k motivaci. Nebo můžete pravit, musí sám chtít a pak se teprve uvidí. V obou případech je riziko že to nezabere značné, ale v prvém případě, alespoň nerezignujeme na svoji roli a možnosti, které nám skýtá.

Ale to je špatně.
Stavět otázku "buď - anebo" je prostě blbě.
Musí přece platit obojí.

Musíme mít možnost a prostředky k tomu, abychom mohli nabídnout "doučko". Ale žák do něho musí přijít sám. Nemůžeme ho tam přece vodit násilím v poutech.
Můžeme chodit do rodin a posílat SMS. Ale když žák nepřijde měsíc do školy a rodiče neodpoví na SMS a učitelku vyhodí s křikem a nadávkami, pak musí následovat zásah odboru sociální péče. Třeba i za asistence policie. (Umíte si představit ten mediální řev? Už vidím kamery jak zabírají trpící rodiče a ombudsmanku, jak na mikrofon vyhlašuje, která všechna práva byla porušena.)
Můžeme zařídit komunitní místnost, vybavit ji nábytkem, počítačem, hudebními nástroji a vůbec vším potřebným. Ale nemůžeme mlčky přihlížet, jak někdo vybavení rozkrade a co nejde odnést, to zničí.


Víte, problém s pseudoaktivisty je v tom, že když se ta první místnost zničí, tak oni chtějí další vybavení, další komunitní místnost. Ne ze svého, samozřejmě. Vždy ze společného, projektového, protože na to se dobře "čerpá". Ale už nechtějí prosazovat a vynucovat pravidla, která by zničení zabránila. Proč taky?
A když zodpovědný člověk nechce další zdroje poskytnout, obviní jej z rasismu.

Podle pseudoaktivistů, když žák nechodí do školy, tak obviní školu, že poslala málo SMS. A učitelku, či pracovnici, která má strach jít do rodiny obviní z nečinnosti, nebo rovnou rasové předpojatosti.

Tak kdo tady pomáhá a kdo škodí?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. dubna 2017 v 19:45  

Níže uvedené se týká tématu:

V článku je uvedeno, jak je rasisticky přistupováno k Romům v MHD - chce se po nich, aby ji platili...


"Ostrava není prvním městem, kde vyčlenění zaměstnanci dopravního podniku kontrolují dodržování přepravních podmínek. Ostravským asistentům v tom účinně pomáhají i strážníci - zatím je vždy doprovázejí a pomáhají tlumit vášně.

„Minulé vedení Dopravního podniku Ostrava (DPO) se podobného kroku bálo právě kvůli reakcím. Tušilo, že většina černých pasažérů jsou Romové. To se potvrdilo. Například romští obyvatelé zadního Přívozu (část ostravského obvodu - pozn. red.) byli zvyklí jezdit načerno. Když teď asistenti přepravy nepouštějí do vozů cestující bez dokladu, stává se, že na zastávce autobusu číslo 33 stojí hodně lidí, ale spoj odjede téměř prázdný,“ líčí Semerák.
Romské děti nemohly do školy

Romové zkušenosti potvrzují. Tvrdí ale, že je asistenti šikanují. „Už několikrát mě nenechali nastoupit. Měla jsem přitom dvě jízdenky, ale oni chtěli i pro nejmenší dítě v kočárku,“ líčila v pátek romská matka tří malých dětí do šesti let, které vzhledem k věku jízdné platit nemusí.

Když ale žena po chvíli se svými dětmi i partnerem nastoupila do tramvaje, ani jeden z dospělých si jízdenku neoznačil. Revizoři ani asistenti přepravy tam zrovna nebyli."


Zdroj: http://ostrava.idnes.cz/asistenti-prepravy-ostrava-dpo-ostrava-cerni-pasazeri-pg9-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170421_144132_ostrava-zpravy_jog

Pavel Doležel řekl(a)...
21. dubna 2017 v 20:21  

"Otázkou je, co může prostředky a mocí disponující majorita udělat pro minoritu, která zjevně pomoc potřebuje, protože si sama často schopná pomoci není."

Jasně. To je otázkou. A další otázkou je, co by měla dělat. A mojí odpovědí je: Nic.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. dubna 2017 v 20:25  

"Co se týče mé osoby - nemám potřebu obhajovat či jakkoliv vysvětlovat své životní zkušenosti komukoliv, jehož jméno a identitu neznám."

No, paní Dohnalová, vy nemáte potřebu obhajovat či cokoliv vysvětlovat ani osobám, jejichž identitu a jméno znáte. Tak vám přeji, abyste měla alespoň nějaké jiné potřeby.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. dubna 2017 v 20:31  

"Panenky, které dětem připomenou, že nejsme všichni stejní, považuji za dobrý nápad."

Hm. Tak to bych tedy, paní Valíková, rád věděl, co považujete za špatný nápad.

Michal Komárek řekl(a)...
21. dubna 2017 v 20:37  

Pane Doležele, mohl byste se, prosím opět snažit ubrat z osobního arogantního výsměšného tónu? Deklarujete, že máte zájem o věcnou diskusi. A někdy ji sem také, velmi zajímavou, vnášíte. Útok na paní Dohnalovou má ale k věcné diskusi velice daleko. Navíc je nesmyslný. Děkuji! hezký večer!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. dubna 2017 v 20:45  

Tak nám nezbývá než útočit smyslně.

Veronika Valíková řekl(a)...
21. dubna 2017 v 21:08  

To je čtvrtá cenová, nebo učitelský web?

Jirka řekl(a)...
21. dubna 2017 v 21:14  

Sir! Yes, Sir!
Madam! Yes, Madam!

Učitel nemyslí, ohýbá hřbet a empaticky plní!

Ve čtvrté cenové nejsou dobří a slušní lidé? Kurňa!

Tajný Učitel řekl(a)...
21. dubna 2017 v 21:15  

No jo, jenomže jakmile nezaujatý výzkum přijde se zjištěním, které se někomu nehodí do názoru, jako že zákonitě přijde, je v tu ránu a šmahem zaujatý i kdyby to byl sám pánbů.

Princip kolektivní viny se aplikuje pouze na Romy. Bílá většina má "negativní osobní zkušenosti". Pokud by se princip negativních osobních zkušeností měl aplikovat na Romy, pak je pozoruhodné, že v ČR ještě neexistuje romská obdoba černých panterů.

"Žák musí přijít na doučko sám." Musí a nemusí. Pokud nemá v rodině prostředí, které by ho k doučku motivovalo, míč je na kurtu učitele. Žáka je potřeba na doučko přitáhnout. Jakým způsobem, to je otázka do diskuze. Sankce fungují tam, kde jsou sankce respektovány, či kde jsou lidé sankcemi postižení otevření nápravě či poučení ze sankcí. Jinak jsou sankce pouze dalším mocenským nástrojem k vynucení poslušnosti, což je nákladné, mnohdy kontraproduktivní (vytváří odpor vůči systému) a nemá delšího trvání.

Je škola myšlení, která praví, že žáky či lidi lze k učení/výkonu/poslušnosti přinutit hrozbou. Tito se sice na počátku vzpírají, nicméně s odstupem času prozřou a jsou vděční za to, že je někdo přinutil k "výkonu". Viz film Whiplash. Cena, kterou za tento výkon zaplatí, je v mnoha směrech problematická.

K ilustraci, děcko které mnoho absentuje, lze, s použitím zákonných postupů, rodině odebrat a eskortovat ho do školy v antonu. Zbývá vyhodnotit, zda děcko (a rodina) trpí více odloučením, nebo zanedbáním povinné školní docházky a zda by nebylo lepším řešením nastavit výuku a prostředí tak, aby zanedbané děcko ve škole objevilo místo, kam chce chodit, kde chce být a to i v případě, že učitelé postrádají finance, zdroje apod. Idealismus? Snad. Jak je dobře vidno na příkladu inkluze po česku, idealismus protlačený bez potřebných zdrojů vytváří frustraci. Nicméně, někde někdo začít musí. Jinak bychom se ocitli ve stadiu permanentního čekání na zdroje, které by nikdy nepřišli, protože by se nevědělo, kolik těch zdrojů je potřeba a kde, co funguje a co ne.

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. dubna 2017 v 21:24  

Ježíš, tajnej, přestaňte s tou marjánou. Bla bla bla, růžový obláček!!!!!!
Tak přitáhnout na doučování? A čím? Že mu za své koupím čokošku? Dám mu búra?
Škola bude místo, kam se mu bude chtít chodit? No takhle, když se ve škole bude moci hulit, řvát a neučit se, tak tam dost dětí bude chodit v ohromnou chutí. Jen nevím, jestli to bude dobré pro vzdělávání.
Jsem naštvaná

Jirka řekl(a)...
21. dubna 2017 v 21:50  

Pokud nemá v rodině prostředí, které by ho k doučku motivovalo, míč je na kurtu učitele. Žáka je potřeba na doučko přitáhnout. Jakým způsobem, to je otázka do diskuze.

„Když jsme s mojí první ženou školu zakládali, bylo naší hlavní myšlenkou, aby škola byla vhodná pro dítě - namísto toho, aby se dítě přizpůsobovalo škole.“ - A. S. Neill

Pokud bych mohl s takovými dětmi pracovat v internátní škole s omezeným stykem s rodinou, pak bych stále věřil v úspěch.
Na základě již čtvrtstoleté praxe v běžné základní škole ale ztrácím naději. Musím si přiznat, že většinu podobných záchranných misí jsem prohrál a situace se každým rokem zhoršuje. Pro tuto diskuzi je asi nejzajímavější informace, že to ještě nikdy nebylo dítě z žádné minority. To by situaci dítěte dozajista ještě více zkomplikovalo.

Vidím věc stejně jako Poste.restante. Mám i podobné životní zkušenosti s Romy. Hledám člověka a vidím žáka. Abych mohl pomáhat, musím mít možnost pravdivě pojmenovat vše, co ze svého pohledu považuji za prospěšné i škodlivé. Teprve potom můžeme hledat cestu k nápravě.

Anonymní řekl(a)...
21. dubna 2017 v 21:52  

Paní Karvaiová, zdá se mi, že děti podezříváte z opravdu nízkých pohnutek. Já věřím v potřebu se učit, ta je každému přirozená. Ovšem nefunguje to tak, že někdo může rozhodovat, co se druhý má učit. Učit se chce každý, ale většinou trochu něco jiného, jinak, v jiném čase, než ten druhý. Nejsme přeci v zajetí nějakého mocného "Všemohoucího, vševidoucího", ne? Takže pokud to místo, kde se děti mohou učit, bude dostatečně vyhovující pro potřeby dětí v reálném životě (i když třeba mají potřebu skládat nereálné básně), budou tam chodit rády. Tomu věřím. Jestli někoho podezříváte, že pro svobodné myšlení, představy, potřebuje kouřit marjánu či něco jiného, je to vaše volba, ale vaše pozitivní vnímání světa to zřejmě nezvýší.

Mně se třeba teď nedávno líbila zpráva týkající se indiánského kmene žijícího na hranicích USA a Mexika, který protestuje proti stavění zdi, která by porušila jejich zákonem dané právo na svobodný kočovný život. My jsme jednomu národu či kmenu jejich přirozený způsob života vzali (kdo určil, že ten náš způsob života je lepší???škodí méně přírodě???) a ještě je hodláme soudit za to, jací nyní jsou....Já bych chtěla být Romem, ale bylo by mi asi hrozně, kdybych se musela dívat na obličeje "bílých" lidí a bát se, že za jejich výrazem je zřejmě nedůvěra, pohrdání, distance k jinakosti. Často sama sebe přistihnu, když se na ně podívám, že se ptám, jak asi si mohli můj pohled vykládat. Mimochodem na ZŠ v Chomutově jsem děti z tohoto etnika učila, byly většinou velmi milé, slušné, společenské. Jen do školy nechodily úplně rády, nedivím se jim.

Pavel Doležel řekl(a)...
21. dubna 2017 v 22:03  

Pane Komárku, přestaňte zlobit.

Anonymní řekl(a)...
21. dubna 2017 v 22:05  

„Když jsme s mojí první ženou školu zakládali, bylo naší hlavní myšlenkou, aby škola byla vhodná pro dítě - namísto toho, aby se dítě přizpůsobovalo škole.“ - A. S. Neill

"Pokud bych mohl s takovými dětmi pracovat v internátní škole s omezeným stykem s rodinou, pak bych stále věřil v úspěch."

Pane Jirko, krása Summerhillu nespočívá primárně s omezeným stykem s rodinou. Proto již dlouho existují také neinternátní svobodné školy, tzv. Sudbury Valley Schools, ty ovšem v ČR nejsou povoleny...Ale jste na dobré stopě, že přijímáte myšlenky svobodné školy. To je pozitivní zjištění :)

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. dubna 2017 v 22:10  

"Ovšem nefunguje to tak, že někdo může rozhodovat, co se druhý má učit. Učit se chce každý, ale většinou trochu něco jiného, jinak, v jiném čase, než ten druhý. Nejsme přeci v zajetí nějakého mocného "Všemohoucího, vševidoucího", ne? Takže pokud to místo, kde se děti mohou učit, bude dostatečně vyhovující pro potřeby dětí v reálném životě (i když třeba mají potřebu skládat nereálné básně), budou tam chodit rády. Tomu věřím."

Máte právo tomu věřit, ale nenuťte v to věřit i ostatní. To co navrhujete, je naprostá anarchie. Tomu zase věřím já.

Anonymní řekl(a)...
21. dubna 2017 v 22:13  

Anonymní si nevšiml, že instituce nutí rodiny, děti chodit do školy a věřit jejímu blahodárnému vlivu pod hrozbou sankcí? Já vyjádřím svůj názor a nutím někoho? Trochu vaše anarchie, ne? Či zaslepenost?

Jiri Janecek řekl(a)...
21. dubna 2017 v 22:44  

"Ve čtvrté cenové nejsou dobří a slušní lidé? Kurňa!"

Určitě jsou, Jirko... To jen omezení lidé bez dostatku empatie používají jen takovou nálepku.

Zkusím uspořádat workshop, kde za dva litry naučím šít ty panenky... Ty pozitivní příběhy snadno odposlechnete sám...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. dubna 2017 v 22:46  

Když někomu řeknete, ať neskáče z okna, taky to neznamená, že už letí.

Takže myslete si co chcete. Já si myslím také co chci. V okamžiku, kdy začnete prosazovat Vaše pojetí školy, budu se mu bránit. Nevidím v anarchii nic rozumného.

Tady v diskusích si stěžujete na současné školy a toto nabízíte jako alternativu, proč jinak o tom píšete?

poste.restante řekl(a)...
21. dubna 2017 v 23:00  

jenomže jakmile nezaujatý výzkum přijde se zjištěním, které se někomu nehodí do názoru, jako že zákonitě přijde, je v tu ránu a šmahem zaujatý i kdyby to byl sám pánbů
To je samozřejmě pravda. Vždy se najde někdo, kdo bude výsledky zpochybňovat.
Ale je také pravda, že pokud je výzkum objektivní a kompletně zveřejněný, mohou se některá zjištěná data zpochybňovat jen velmi obtížně. Bez ohledu na to, jak moc budou někomu nemilá.

Princip kolektivní viny se aplikuje pouze na Romy.
Po přečtení některých místních výroků na téma český národ a jeho rasismus působí takové tvrzení obzvláště pikantně. :-)


"Žák musí přijít na doučko sám." Musí a nemusí. Pokud nemá v rodině prostředí, které by ho k doučku motivovalo, míč je na kurtu učitele.
Jistěéééé. Samozřejmě.
Většinová společnost, škola, učitel musí všechno.
Minorita, žák, jeho rodiče - nemusí nic.
Oni jsou přece oběti. Oni nemusí ani chtít. Nemusí projevit byť jen zájem se z té žumpy dostat. Nemusí ani jen zvednout zadek a dojít do školy, kde je jim vše servírováno až pod nos.

Protože míč je na straně učitele. - Ten MUSÍ.
Musí vymyslet lepší způsoby výuky, musí motivovat, musí zaujmout, MUSÍ.
Je to přece placený profesionál.
A když už neví jak, neví, co by ještě měl vymyslet, udělat, tak je NESCHOPNÝ. Je to jeho chyba. Jen a jeho chyba. Když to neumí, tak ať jde třeba pást ovce.

Žák či jeho rodič nemusí nic.

Víte, i v kostele, tom snad nejvstřícnějším místě jsem slyšel tohle:
"Člověče přičiň se a pámbu ti pomůže."
Nikdy tam neříkali. "Nedělej nic, bůh to udělá za tebe."
Takže nevím dost dobře, co na Vaše názory odpovědět, aniž by můj text vzápětí administrátor nemusel smazat.

Idealismus?
Nikoli.
Fanatismus. Cesta do pekel, dlážděná "dobrými" úmysly.

Jak je dobře vidno na příkladu inkluze po česku, idealismus protlačený bez potřebných zdrojů vytváří frustraci.
Šmarjá, tady přece nejde o něčí frustraci.
Tady jde o zničené a promarněné šance desítek a stovek dětí. Možná tisíců.
Hernajs.


Nicméně, někde někdo začít musí. Jinak bychom se ocitli ve stadiu permanentního čekání na zdroje, které by nikdy nepřišli, protože by se nevědělo, kolik těch zdrojů je potřeba a kde, co funguje a co ne.
Ale houbelec.
Víte, co je nejhorší. Že na to nejjednodušší a vyzkoušené nepotřebujeme (skoro) vůbec žádné další zdroje.
Na to, aby dítě plnilo POVINNOU školní docházku je vše připraveno. Stačí jen, aby to dítě do školy dorazilo a plnilo tam své povinnosti.

A pokud se tak neděje, stačí jen rodičům vysvětlit, že zanedbáním povinné péče se dopouštějí trestného činu a hrozí jim přinejmenším odebrání dávek souvisejících s péčí o dítě.
Jsem přesvědčen, že pokud by docházelo "jen" k důslednému uplatňování existujících zákonů, ve většině případů by už jen "vysvětlovací kampaň" zafungovala.
Někteří mí romští známí přesně takto získali základní i střední vzdělání.

Jo a aby snad nedošlo k omylu. Vše výše uvedené platí bez ohledu na etnikum.
Těch co "nemusí" je totiž i mezi většinovým obyvatelstvem víc než dost.

Ygrain řekl(a)...
21. dubna 2017 v 23:02  

Mé milé alter ego, díky za přiléhavé vyjádření, takže jsem se při jeho formulaci nemusela naštvat osobně.

poste.restante řekl(a)...
21. dubna 2017 v 23:21  

Já věřím v potřebu se učit, ta je každému přirozená. Ovšem nefunguje to tak, že někdo může rozhodovat, co se druhý má učit. Učit se chce každý, ale většinou trochu něco jiného, jinak, v jiném čase, než ten druhý.

Já do šesti věřil na Ježíška.
Ale vyrostl jsem z toho.

Potřeba se učit skutečně existuje. Jenže není přirozená každému.
A platí jen v omezené míře.
Když se zeptám svého syna, zda se chce učit anglická slovíčka, malou násobilku, nebo si hrát na tabletu, vím jak dopadne odpověď.

Na jedné mé blízké střední škole minulý týden projednávali případ dívky, která už víc jak šest týdnů nechodí do školy. Střední školy, kam chodit nemusí. Kterou si sama vybrala. Je už dospělá.
Smím se zeptat, kde se nachází její potřeba se učit?

Ne, neodpovídejte. Odpověď znám.
Tu dívku "zlomila" předchozí povinná školní docházka.
Chudinka. Nejspíš si následky tohoto "státem organizovaného násilí" ponese celý život.

Anonymní řekl(a)...
21. dubna 2017 v 23:44  

'Protože míč je na straně učitele. - Ten MUSÍ.
Musí vymyslet lepší způsoby výuky, musí motivovat, musí zaujmout, MUSÍ.
Je to přece placený profesionál.
A když už neví jak, neví, co by ještě měl vymyslet, udělat, tak je NESCHOPNÝ. Je to jeho chyba. Jen a jeho chyba. Když to neumí, tak ať jde třeba pást ovce.'

Tak vidíte sám, sám to přiznáváte, pane poste.restante, je toho na učitele moc. Ale proč, to vidět nechcete. Vymyslíte cokoliv jiného, abyste si skutečnost zastřel. A ano, zlomené děti prostě ke smyslu nepřivedete, proto se vymýšlí nesmysly, místo abychom se vrátili k přirozeným potřebám, ke svobodě.



Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. dubna 2017 v 0:02  

Paní Kalabisová, shlédl jsem ono video vystavené prostřednictvím webu pana Wagnera.
Zaujaly mne některé informace. Viděl jsem to jednom jednou a není moc kvalitní, tak pokud uvedu něco nesprávně, předem se omlouvám.

Vy taková svobodomyslná osoba a jste v odborech, to mě třeba překvapilo.

Stejně tak, že jste vlastně nikdy nechtěla učit a jestli jsem dobře slyšel, že se na to vlastně nehodíte? - Nic proti tomu, ale je to zajímavé.

Dále Vaše "přiznání", že i když jste se maximálně snažila, nikdy jste nedokázala zaujmout všechny (což je opravdu normální a nelze to nikomu vyčítat).

Z toho pak dovozujete, že ta "anarchistická teorie" bude fungovat a divíte se, že učitelé po 20, 30 letech na to ještě nepřišli (asi něco jako, že jsou to fakt pitomci, Vám stačilo video a měla jste jasno). No pokud jsem alespoň trochu informován, tak na to nepřišli učitelé prakticky z celého světa, nejenom ti špatní z Čech (Moravy a Slezska)

A další, jak na začátku říkáte, že Vás ve škole bavilo všechno. To je samozřejmě v pořádku. Jenom nevím, kam jste chodila do školy. Pokud to bylo tady v ČR (na tom následující úvaha stojí a padá a nevím Váš věk, ale budu hádat, že to mohlo být kolem 90. let), musela jste navštěvovat dost totalitní školu/y plnou těch kritizovaných "soudružek" a přitom Vás to bavilo. To mě přijde taky zajímavé.

poste.restante řekl(a)...
22. dubna 2017 v 1:00  

Tak vidíte sám, sám to přiznáváte, pane poste.restante, je toho na učitele moc. Ale proč, to vidět nechcete.
Madam Howe, moc Vás prosím, nechtějte raději, abych Vám odpovídal...
:-)

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. dubna 2017 v 7:32  

KouKám, že se rozohnil i poste.restante.
Paní Howe, pokusme se nastínit vaši vizi. Třeba jen na naší minoritě.
Školní docházka bude dobrovolná, nebude povinná vůbec na žádném stupni vzdělání.
Toto etnikum opět necháme kočovat.
Teď se dlouze zamyslete a pak mi řekněte, jak bude vypadat soužití s tímto etnikem cca po deseti letech od zavedení těchto nových pořádků.
Já mám pouze jednu 100% hypotézu - budou spokojení. Ten zbytek si raději nedomýšlím, mohli byste mě zde vy a TU a někteří další ukamenovat.
Jen mi prosím nechtějte tvrdit, že po těch deseti letech by Romové sami a svobodně s chutí ..............

Pavel Doležel řekl(a)...
22. dubna 2017 v 9:17  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
22. dubna 2017 v 9:29  

Pane Doležele, ten poslední příspěvek je už za hranou. Vy ale přece umíte tu aroganci a povýšenost a útočnost omezit. Pokuste se o to v zájmu věcné diskuse, prosím. Děkuji! Hezký den!

Pavel Doležel řekl(a)...
22. dubna 2017 v 9:31  

Pane Komárku, omlouvám se, ale znovu to psát nebudu.

Mějte krásný víkend.

Anonymní řekl(a)...
22. dubna 2017 v 9:45  

Pane Anonymní, to jsem ráda, že jste zhlédl ono video. Máte celkem zajímavé otázky. Ano, je dobré věci dovysvětlit.

Do odborů jsem vstoupila před dvěma lety, poněvadž jsem tak nějak pocítila potřebu ochrany před možným nedorozuměním, kdy u nás odvolali ředitele za podivných okolností a já jsem nahlédla, že asi si zřizovatel může dělat, co chce. Připadal mi to nebezpečné a vhodné mít po ruce za takových okolností pomoc právníka. Já bych na něj neměla, odbory ho zajistí.

Ve škole jsem prospívala výborně, učení mě bavilo, chtěla jsem studovat pedologii, či medicínu, psychologii, věnovat se vědě, výzkumu, ochraně životního prostředí, literatuře, sociologii, jazykům....Ani jsem si nemohla vybrat, ale protože jsme neměli žádné konexe a maminka se bála, že mé studium finančně nezvládneme, zvolila jsem si nejjednodušší variantu: pedagogickou fakultu - nejprve obor matematika a biologie. Jenže má spolubydlící na koleji mě zlákala svým studiem angličtiny a češtiny, tak jsem po roce přešla na tento obor. Po VŠ jsem šla pracovat do soukromé jazykové školy, po roce jsem přešla na izraelské velvyslanectví, pak do právní kanceláře, po mateřské jsem poprvé zkusila státní školství (časové důvody), no a vydržela jsem tam 5 let, pak přišlo stěhování do Belgie.

Takže jsem si vybrala spíš studium předmětů, oborů, ne učitelství, na které se moc nehodím, pokud uvažuji o státním klasickém školství, kde je podle mne nutné přesvědčení o tom, že nutit děti se učit, následovat příkazy je nedílnou součástí této práce. A to mi nevyhovuje, k tomu se nehodím. Učení individuální, svobodné, to mne naopak baví a zajímá velice. Vlastní i vzájemné učení. Asi ne náhodou jsem psala diplomovou práci na téma Vnitřní a vnější motivace a vývoj metod učení v závislosti na zásadách psychologické metodologie.

To, že nedokáži zaujmout všechny, je podle mne důsledkem toho, že děti ve škole jsou povinně, že jim RVP, ŠVP, rozvrh, rozdělení do tříd neustále něco přikazuje. Nikdo není kouzelník, aby dokázal den za dnem, deset měsíců v roce zaujmout všechny děti stejně intenzivně. Navíc s požadavky toho, co se má v daném předmětu učit. Naše povinné tematické plány jsou příliš svazující, plné zbytečných faktů a nudnýcht témat. A tak si učitel musí pomáhat známkami, hrozbami, tresty - možná pak už ani nevnímá, že něco žáky nebaví, protože má tuto mašinérii tak vypracovanou, že žáci pod tlakem vše vyplní, ale baví to skutečně minimum dětí. Jestli se spolykáním tolika drobků obsahu předmětu stanou vzdělanými tvory, to nikdo nezkoumá, nikoho to moc nezajímá. Krom těch, co se snaží o změny, a těch přibývá, naštěstí.

Od začátku mého působení ve škole, první dva roky jsem učila na gymnáziu, jsem hledala jiné přístupy, možnosti, jak dětem ukázat, že učení je zajímavé. Mně skutečně vše bavilo, tak jsem nechápala, proč to nebaví i ty děti. Chtěla jsem na to přijít, doufala jsem, že když změním, vylepším svou výuku, začne je to bavit. Domnívala jsem se, že problém je ve mně, v mém podání, v mé malé schopnosti zaujmout, aktivizovat studenty. Přihlásila jsem se tedy na kurz Čtením a psaním ke kritickému myšlení. Velmi mi pomohl, i jeho pokračovací kurzy a letní školy, knížečka Vrátíme hodinám českého jazyka smysl Ondřeje Hausenblase mi také otevřela oči směrem k hledání jiných cest ve výuce. Kromě RWCT mě velmi zaujala paní doktorka Nováčková a program Respektovat a být respektován. Setkala jsem se s výbornými lidmi, lekcemi, náměty. Přesto mi stále nešlo do hlavy, jak mohu stihnout použít všechny ty skvělé nápady a přitom probrat vše, co mi ukládaly osnovy, později ŠVP (jeho sepisování mi na mé tehdejší ZŠ sebralo všechny iluze o možnosti smysluplné domluvy a naděje reformy). Rozvoj mého myšlení o problémech učení a motivace ustrnul, neboť jsem se přestěhovala do Belgie, kde jsem pracovala čtyři roky mimo školství.

Anonymní řekl(a)...
22. dubna 2017 v 9:46  

Po návratu z Belgie jsem se vrátila do školství, chyběla mi možnost mluvit s dětmi, mít pocit, že se diskusemi o knihách, literatuře, jazyku rozvíjím i já, i mé myšlení. Postupně jsem ale přišla na to, že i kdybych se rozkrájela, nemohu se cítit dobře za podmínky, že pro děti je škola povinná. Opravdu stále vidím paralelu se vztahem lásky mezi lidmi: přeci nemůže muž unést dívku a pak čekat, že svými nádhernými metodami ji převědčí, že jeho čin měl smysl, že jeho nucení je prospěšné, aktem lásky a nutnosti k poznání toho, co slovo láska znamená. Možná se to i někomu v historii podařilo, ale rozhodně to tak nefunguje ve většině případů, prostě to není normální, obvyklý a natož nejeefektivnější a nejhumánnější přístup, jak někomu ukázat cestě k lásce.

Abych ale plně k tomuto poznání došla, musela jsem hodně mluvit s dětmi, hodně jim naslouchat bez diskriminace, dovolit si hodně upřímné výpovědi a také seznámit se s konceptem svobodných škol. To už mi pak všechno začalo zapadat do sebe.

Přiznávám, je mi hloupé, že mi to trvalo tak dlouho, ale nepracovala jsem ve školství souvisle více než pět let, vždy jsem byla alternativec, který se pídí po příčině nespokojenosti dětí, nikdy mne nenapadlo vinit ty děti samotné, ale k naprosté svobodě jsem došla až minulý rok díky konceptu svobodných škol. Proto učitele neobviňuji, jen se podivuji někomu, kdo je ve školství přes 30 let, stále viní děti, nadává na ně, a nenapadne ho podívat se i jiným směrem.

Chodila jsem skutečně do tzv. totalitní školy. To, že mne většina informací podávané školou velmi zajímala, neznamená, že jsem ji považovala za ideální. Jen jsem prostě ten typ, co by si i v Summerhillu vybral všechny předměty :) Jenže jsem schopná pochopit lidi a také přínos a důležitost lidí, kteří to mají jinak, vím, že ač se nechtějí učit druhy vět vedlješích, přesto jim jde o vzdělání. Dále také s odstupem let vidím i to, co všechno mi škola nedala - poznání sama sebe, kritického myšlení, objevení svého talentu, svého smyslu. Samozřejmě jsem se na tom všem snažila pracovat i sama, ale poměr užitečnosti informací, které jsem se ve škole dozvěděla a záhy zapomněla, k dovednostem, které mi nyní chybí, které jsem určitě mohla lépe rozvíjet, kdybych nebyla nucena jen sedět, poslouchat a zapisovat si, je podle mne záporný směrem ke ztrátě, kterou jsem si vlastně z celého školního vzdělávání nakonec odnesla.

Pavel Doležel řekl(a)...
22. dubna 2017 v 9:55  

Se mnou je asi trochu potíž, protože já Romy neznám jen z náhodných setkání někde na ulici. Já jsem s Romskými dětmi trávil dovolené, Vánoce, spoustu víkendů a to v jedné domácnosti. A to s pěti najednou. Myslím, že je celkem znám. Jejich přístup k životu je odlišný, od toho našeho, jejich vnímání je jiné. Předělávat je k našemu obrazu nebude nikdy fungovat. Pokud si nějaký pomýlený aktivista představuje, že jsou stejní jako my a jakoukoliv odlišnost považuje za předsudek a jakékoliv upozorňování na ní, za rasimsus, tak se nikdy nehne z místa a ničemu, vůbec ničemu, nepomůže. Jejich odlišnost není dána přístupem majoritní společnosti.

Renátka Howe je jako ryba, která ostatním rybám přednáší o tom, že ten křeček, kterého ona adoptovala, nevydrží plavat pod vodou proto, jak se na něj dívají. A že to, že křeček pod vodou nevydrží, je hnusný a škodlivý předsudek rybí majority. A stejně jako s Renátkou a tajným, tento nevývratný blud je, jako ostatně každý nevývratný blud, nefalsifikovatelný. Prostě neexistuje metoda, kterou by šlo prokázat, že křeček nevydrží plavat pod vodou z jiného důvodu. Já příjdu s nějakou teorií o tom, že savec, který pochopitelně nemá žábry, a který navíc není kytovec, pod vodou nevydrží proto, že plíce nedokáží z vody vstřebávat kyslík. Mohou přijít fyziologové, biochemici, psát monografie, vysvětlovat, přednášet, ale Romanka s tajným budou stále trvat na svém. Pozorovaný jev, že každý křeček ponechaný ve vodě hodinu, se utopil (resp. z pohledu Renátky a tajného - přestal se hýbat), má jasné vysvětlení. Je to tím, v jakém prostředí plném předsudků ryb, byl vychován. Jeho utopení bylo totiž kulturně podmíněné. Jeho neúspěch v plavání byl kulturně podmíněn. On by plavat mohl, i dýchat pod vodou, kdyby měl stejnou startovací čáru, jako ryby. A úkolem společnosti je, tuto startovací čáru sjednotit. Vypíšeme na to miliardové granty. A výsledek po stopadesáti letech srovnávání startovací čáry? Inu, nepotěším vás. Stále kvoká.

Co takhle nechat toho křečka na suchu a soustředit se na to, aby se uměl uživit sám na suchu? Já vím, je to kacířská myšlenka plná předsudků, možná hodná uvalení interdiktu, a exkomunikace autora ze slušné společnosti ryb, ale třeba to bude fungovat líp. Možná by si naše humanistické a křečkoistické společnosti mohly konečně uvědomit, že ten svět, v němž žijeme, se řídí pravidly, která jsou nám dána. A náš manévrovací prostor je pouze takový, který není s žádným z nich ve sporu.

Anonymní řekl(a)...
22. dubna 2017 v 10:04  

oprava chyb a překlepů: připadalo mi to, mě skutečně bavilo vše, většina informací podávaných školou, ukázat cestu k lásce

Pavel Doležel řekl(a)...
22. dubna 2017 v 10:17  

"Ve škole jsem prospívala výborně, učení mě bavilo, chtěla jsem studovat pedologii, či medicínu, psychologii, věnovat se vědě, výzkumu, ochraně životního prostředí, literatuře, sociologii, jazykům....Ani jsem si nemohla vybrat, ale protože jsme neměli žádné konexe a maminka se bála, že mé studium finančně nezvládneme, zvolila jsem si nejjednodušší variantu: pedagogickou fakultu - nejprve obor matematika a biologie."

Už z tohoto je jasný styl uvažování. Já jsem skvělá, všechno mi jde, ale maminka neměla konexe (tedy instituce nás omezily a zadupaly). Matematika a biologie mě zajímaly, ale spolubydlící mě přesvědčila (spolubydlící ví lépe, než já, čemu se chci věnovat). Výmluvy, výmluvy. Nic jiného.

Na tom životním příběhu se ukazuje hlavně frustrace. Řekněme si to na rovinu - na medicínu vás nevzali, nebo jste to raději ani nezkoušela, na pedák ano. K přijetí na medicínu, vážená Romanko, nepotřebujete a nikdy jste nepotřebovala ani konexe, ani moc peněz. Stačilo vykonat přijímací zkoušky. Vymlouvat se na konexe a na peníze, to je ubohé. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. To, co předvádíte, je omlouvání vlastní neschopnosti a zejména neschopnosti přijmout odpovědnost. Něco ve stylu - já jsem skvěla, ale instituce na to ještě nepřišly, protože jsou omezené. Nikoliv, já jsem omezená a potřebuji se rozvíjet. Nikoliv, já na něco nemám. Za to mohou konexe maminky a spolubydlící. Na pedáku jste v prváku zjistila, že matematiku nedáte, tak jste se přehlásila na jazyky. Nic proti tomu. Viděl jsem to mnohokrát. A chápu, že to je frustrující. Ani mně v životě všechno nevyšlo. A já se po vás nevozím kvůli tomu, že vám něco nevyšlo a jste tudíž horší, než já. Tak tomu jistě není. Já se po vás vozím proto, že vy kritizujete fungování institucí na základě frustrace a projekce viny. Vy viníte zrcadlo. A to je pro mě nepřijatelné, protože to nemá smysl, je to pokrytecké a je to falešné. Je to předstírání skutečnosti, nikoliv skutečnost. A na to, nehněvejte se, je život příliš krátký. Na to, abychom si hráli nějaké falešné marketingové hry a předstírali, že je něco jinak, než to je. A navíc, pochopitelně, pokud něco měním na základě falešných představ o světě, tak to pochopitelně po změně lépe fungovat nebude.

Omlouvám se ostatním, že jsem se neudržel, ale mě vždy tyto výmluvy nadzvednou ze židle. Jde o projev absolutní neschopnosti přijímat za cokoliv vlastní odpovědnost a s touto odpovědností se vyrovnat.

Anonymní řekl(a)...
22. dubna 2017 v 10:26  

Paní Karvaiová,

mohu Vás ujistit, že na západ od nás je školní docházka v naprosté většině nepovinná, přesto lidé mají v sobě zakódováno, že učení je přirozenou součástí jejich života a vzdělávací povinnost si plní. Jde o tu možnost svobody výběru, že si mohu vybrat styl vzdělání podle svých potřeb a zájmů.

Různá etnika mají kočovný styl života povolený, přesto se tyto státy touto jinakostí minorit nepoložily, asi si to uměly lépe zorganizovat než přecentralizovaný státní aparát ČR.

Takže soužití s takovými etniky si dovedu představit, dokonce jej vidím na západ od nás /o situaci na východě moc nevím, možná je to tam také možné :)/

U nás si to neumíme představit, protože žijeme v představě, že musíme donutit křečka, aby plaval, my, většina, taky přeci plaveme, tak proč by neměl i křeček, že? :))

Víte, sami a s chutí, se každý člověk učí, když má důvod, motivaci, vidí smysluplnost. Přírodní kmeny v Amazonii si také zajistí, že jejich potomci se naučí přežít a žít ve světě, který je jim vlastní. Nebo vy jim chcete vyčítat, že se neučí druhy vět vedlejších či anaforu, že jsou hloupí, že se mají přizpůsobit našim nárokům? Romům chcete vnutit, že jejich mentalita, jejich přírodní duše je horší, že se mají přizpůsobit té naší, když už jsme jim vzali možnost jejich způsobu života? Asi to bude složitější, že.

Pavel Doležel řekl(a)...
22. dubna 2017 v 10:28  

Asi s tím budu už otravný, ale podle mě je důležité ne to, jestli se člověku všechno povede napoprvé, nebo kolik chyb napoprvé udělá, ale to, jakým způsobem na ně raguje. Pokud je popírá, nebo je přisuzuje jiným, pak nemá žádnou šanci se kamkoliv posunout. Někdo by si mohl říci, tomu se to kecá, když měl konexe i peníze, ale ono to tak není. Maminka učitelka, samoživitelka, bez výživného, dvě děti. Konexe nulové. Přesto bratr vystudoval medicínu a je z něj vojenský chirurg. Dokonce studoval se stipendiem a studium plně hradila armáda. Jen musel ke studiu ještě plnit armádní povinnosti, jezdit na výcvik, a dělat několik zkoušek na Univerzitě obrany. Dnes je plukovník - možná nejmladší v celé armádě a má za sebou misi v Afganistánu. Tak mi, Romanko, nevykládejte nic o konexích a penězích. Jde to. Jenom se musí chtít a nesvalovat vinu za vlastní neúspěchy, nebo neschopnost, na ostatní. A že každý z nás je v něčem neúspěšný, a každý se potýká s frustrací, to je snad jasné.

Pavel Doležel řekl(a)...
22. dubna 2017 v 10:40  

"Romům chcete vnutit, že jejich mentalita, jejich přírodní duše je horší, že se mají přizpůsobit té naší, když už jsme jim vzali možnost jejich způsobu života? Asi to bude složitější, že."

Já za sebe, bych jim nevnucoval nic. Neutrácel bych ani korunu na všelijaké ty programy přizpůsobení, pochopení, dialogu, soužití, vyrovnávání startovací čáry, pomoci znevýhodněným, atd. ad absurdum. Ale také je pak nebudu živit. Mimochodem, když něčí způsob života je ten, že se živí krádežemi, či loupežemi, tak mu také nebudeme vnucovat něco jiného? Necháte se okrádat? Zrovna jsem shlédl video o podvodnících, kteří v centru Prahy okrádají turisty tím, že jim Eura místo korun smění za běloruské rubly, které jsou bezcenné. A hádejte, co to bylo za pány. Rumuni, všichni do jednoho snědí. Je výuka k okrádání turistů také vedena touhou po poznání, paní Howe? A jsou ty instituce, které toto chování omezují a usměrňují, špatné instituce omezující svobodu jednotlivce? Budu se opakovat, ale jste totálně mimo mísu.

Anonymní řekl(a)...
22. dubna 2017 v 10:45  

Bertolt Brecht: „Bankovní loupež je něco pro diletanty. Skuteční profíci založí banku.“

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. dubna 2017 v 10:46  

"Různá etnika mají kočovný styl života povolený, přesto se tyto státy touto jinakostí minorit nepoložily, asi si to uměly lépe zorganizovat než přecentralizovaný státní aparát ČR."

Máte představu, kolik procent obyvatelstva tvoří např. Romové ve Francii, Anglii, Německu?

Máte představu, kolik procent dětí (romských), zůstává v těchto státech negramotných?

Všimla jste si, že například Němci poměrně neradi zjišťují, že po desítkách let integrace se Turci až tak neintegrovali?

Vy si opravdu vybíráte jen ty informace, které se Vám líbí, ale vytrháváte je z kontextu. Pak to vypadá jinak.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.