Nejlepší univerzita v Maďarsku je v ohrožení. Kvůli osobě svého zakladatele

neděle 2. dubna 2017 ·

Úhlavním nepřítelem vlády maďarského premiéra Viktora Orbána je už několik měsíců americký miliardář maďarského původu George Soros. Doplácí na to Středoevropská univerzita, CEU, kterou finančník, ale i význačný filantrop, založil a podporuje. Na analýzu slovenského DenníkuN upozorňuje Český rozhlas.

George Soros (FOTO: Harald Dettenborn)
Autoři článku uvádějí, že maďarská vláda teď přichází s novelou vysokoškolského zákona, která se v praxi negativně dotýká jediné instituce – Středoevropské univerzity. Maďarský státní tajemník pro školství László Palkovics na tiskové konferenci tvrdil, že novela není namířená proti této univerzitě. Na otázku novinářů však nedokázal uvést žádnou jinou vysokou školu v zemi, jíž by se chystané změny dotkly.

Vládní politici Sorose obviňují, že záměrně vyvolal a financuje uprchlickou vlnu, údajně s cílem zničit tradiční evropské národní státy. Budapešťskému režimu ale vadí hlavně skutečnost, že finanční magnát podporuje občanskou sféru, která, skoro jako jediná, Orbánovu politiku kritizuje. Podle premiéra a jeho blízkých se „Sorosovi žoldáci“ snaží vládu svrhnout.

CEU je nejlépe hodnocenou univerzitou v Maďarsku a pravděpodobně i v celé středovýchodní Evropě. Za čtvrtstoletí existence se tu vystřídaly desítky tisíc studentů a stovky vyučujících z celého světa.

Primátor litevského Vilniusu Remigijus Šimašius okamžitě napsal Ignatieffovi dopis a jako nové sídlo univerzity mu nabídl svoje město. Šimašius sám je též bývalým studentem CEU – připomíná DenníkN. Britský list Guardian dodává, že i maďarskému premiérovi pomohl získat vzdělání americký finančník, kterého dnes tak zatracuje. Viktor Orbán studoval na Oxfordu. Se stipendiem od Sorose, podotýká britský deník Guardian.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. dubna 2017 v 7:50  

Vliv této chobotnice přerostl únosnou mez. I u nás.

Lexxa řekl(a)...
2. dubna 2017 v 11:19  

A proč je zrovna v titulku uvedeno, že je to "NEJLEPŠÍ" univerzita v Maďarsku? A odpovím si sám. Protože produkuje nejlepší multikultiinženýry.

Jiri Janecek řekl(a)...
2. dubna 2017 v 13:30  

A proč je v titulku uvedeno "kvůli osobě svého zakladatele"? Z článku na ČRo jsem pochopil, že se nově vyžadují pro dcery zahraničních univerzit nějaké dodatečné dokumenty, pokud je zahraniční matka prázdná skořápka...
Docela bych uvítal nějaké informace o ekonomickém pozadí... Tu formulku "(...za čtvrtstoletí existence se tu vystřídaly desítky tisíc studentů a stovky vyučujících z celého světa.) V Maďarsku platili daně a utráceli své peníze." obvykle používají písaři v žoldu globálního velkokapitálu pro omlouvání vyvádění peněz...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.