Doktorát jen tomu, kdo vyjede za hranice. Brněnští studenti se brání povinným cestám

neděle 2. dubna 2017 ·

Na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně nově zavedli povinný semestrální pobyt v zahraničí jako podmínku splnění doktorského studia. Podle Kateřiny Cidlinské, předsedkyně České asociace doktorandů a doktorandek, jsou na studenty kladeny vysoké nároky, které za současných podmínek nemohou splnit, mnoho z nich totiž pracuje, aby se během studia uživili. Informuje server Aktuálně.cz


Kateřina Cidlinská (genderaveda.cz)
"Má-li být fakulta viditelná v mezinárodním prostředí, je studium našich doktorských studentů v zahraničí v podstatě nezbytnou podmínkou. Vnímám to jako určitou vizitku toho, co jsme je naučili," uvedl děkan fakulty Břetislav Dančák.

Člen akademického senátu fakulty Vít Borčany tuto změnu od počátku vítal. A pravidlo by rozšířil i na nižší stupně studia. "Na kvalitních zahraničních univerzitách studenti vyjíždějí povinně i v rámci magisterského, či dokonce bakalářské studia, ale u nás k tomu zatím neexistuje síť pro ty, kteří si výjezd nemohou objektivně dovolit," řekl Borčany.

Kateřina Cidlinská, předsedkyně České asociace doktorandů a doktorandek, by s vyššími nároky na studenty souhlasila v případě, že by je zaměstnávala univerzita a student byl veden jako vědecký pracovník. "Jsem zaměstnankyně Akademie věd ČR, takže se může zdát, že bych mohla bez problému vyjet, ale mám granty, na kterých musím pracovat, a nemohu práci jen tak přerušit," vysvětluje Cidlinská.

Se členy asociace proto připravili podklady pro Úřad vlády, kde budou požadovat větší podporu studentů v doktorských programech.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. dubna 2017 v 9:29  

Doktor by se měl věnovat vědecké práci a výzkumu. K tomu potřebuje mezinárodní přehled a kontakty. To je fakt. Ale kolik vystudovaných je toho schopno a kolik to skutečně dělá?
Není pes zakopaný někde jinde?

Q. E. D. řekl(a)...
2. dubna 2017 v 16:05  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Jiri Janecek řekl(a)...
2. dubna 2017 v 16:28  

1. Doktorské studium nedokončí v některých oborech (zejm. společenské vědy) až polovina studentů.
2. Stále je běžná praxe, že student pokračuje ve studiu u stejného školitele nebo na stejném pracovišti (což bohužel platilo i u mne).
3. Prachy na DSP se dají tak nějak automaticky, dokud jsou... Proto jsou celkem mizerné (dnes myslím kolem 7-8 tisíc měsíčně) a na vypsané téma není moc výběr uchazečů... Spíš se teda šije téma na míru uchazeči...

---
To jsou tak nějak myslím tři hlavní problémy týkající se doktorského studia u nás... Povinné výjezdy/nevýjezdy na jedné fakultě jsou jako řešit špatné dezertní vidličky v restauraci na Titaniku...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
2. dubna 2017 v 17:50  

Q.E.D.:
Zřejmě jsi nedostatečně argumentoval, možná vůbec. To tady ale nesmíš. Nemůžeš napsat jen tak názor, bez argumentů nebo důkazů.

Musíš diskutovat vyváženě a opatrně. Jestli chceš, pořádně pokydej většinu českých učitelů a pak to budeš mít dobrý, admin si Tě oblíbí, on je taky nemá rád. Pak už můžeš napsat, co chceš.

Nesmíš hlavně věřit všemu co se píše, jako třeba v patičce tohoto webu:

"Česká škola jako nezávislý školský zpravodajský portál publikuje články především k ožehavým školským tématům, jako je aktuálně inkluze, reforma financování regionálního školství, kariérní řád pedagogů, nebo jednotné přijímací řízení. Česká škola umožňuje necenzurovanou diskusi čtenářů.
Copyright © 2000-2015· Albatros Media a.s."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.