Petr Šádek je pro děti parťák. Učitel ve školce jako on je stále vzácný druh

neděle 2. dubna 2017 ·

Pro děti je učitel ve školce stále raritou. V Jihomoravském kraji v mateřských školách učí přes tři a půl tisíce žen a jen čtrnáct mužů. Podle učitele Petra Šádka je to škoda. „U tak malých dětí je to přirozený model, jako v rodině. Tím spíš, pokud pochází z rodiny, kde mají jenom matku, tak mají možnost kontaktu s mužem,“ řekl Šádek České televizi.

Václav Šneberger (ilom.cz)
Děti mají pana učitele rády. „Je schopný naučit je komunikaci na úrovni jako takového parťáka těch dětí, a v tom to vnímám pozitivně,“ chválí učitele ředitelka školky Kateřina Havránková.

Proč je učitelů ve školkách tak málo je podle průzkumu Ligy otevřených mužů hned několik. Nízký plat je jen jedním z nich. „Nemají možnost kariérního růstu a dalším důvodem jsou stereotypy ve společnosti, kdy je této profesi přiřazováno to, že je to prostě ženská práce,“ vysvětluje šéf projektu Muži do škol z Ligy otevřených mužů Václav Šnebergr.

„Hodně mužů jde spíš po kariéře, to není ve školství tak viditelné. Já bych ale neměnil,“ říká učitel Petr Šádek.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. dubna 2017 v 9:10  

panebože,ve škole nemáme starší kamarády,parťáky,kouče,průvodce ale UČITELE A VYCHOVATELE !

Unknown řekl(a)...
2. dubna 2017 v 9:53  

Lidi neblázněte? Snad nechcete do školek a jeslí muže a ženy 50 na 50? A co do hutí, mezi horníky apod? To už tady kdysi bylo. Chlap je chlap a žena je žena. Jsou tu jisté biologické rozdíly. Vždycky bude víc žen pracovat s malými dětmi a v péči o lidi a víc mužů ve fyzicky náročných povoláních.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.