Maturanti rádi vyprávějí. Více než na námět se studenti při maturitní slohové práci soustředí na formu

pondělí 24. dubna 2017 ·

Maturitní slohová práce je první krok k tomu, aby student složil zkoušku z dospělosti. Na výběr dostává z deseti témat. Víc než na námět se ale většinou soustředí na to, který útvar zvolit. Údaje za poslední dva ukončené ročníky ukazují, že jako nejlepší volba maturantům připadá vypravování. Vyplývá to z anonymních dat, která si od ministerstva školství vyžádal Oldřich Botlík z iniciativy Maturitní data – odtajněno. Některé výsledky má exkluzivně k dispozici redakce Lidových novin.


V předloňském roce vypravovalo na téma Jak jsem poznal vaši matku téměř 32 tisíc z více než 65 tisíc studentů. V loňském roce pak o tom, jaké události vedly ke ztrátě paměti, téměř 26 tisíc studentů ze zhruba 62 tisíc, kteří maturitní slohovou práci psali v řádném termínu. „Tušil jsem, že zájem maturantů nebude rovnoměrný, ale opravdu mě překvapilo, že třeba vypravování otce Jak jsem poznal vaši matku určené dětem si vybral téměř každý druhý maturant,“ sdělil LN Botlík.

Nejmenší zájem byl v obou ročnících o referát na odborné téma z literatury nebo z historie a také o fejeton. O tom, jak přistupuje česká společnost k titulům, se zamýšlelo jen 291 studentů. Údaje potvrzuje i Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, které připravuje zadání. „Maturanti dlouhodobě preferují vypravování před ostatními útvary. Podíl nejčastěji vybíraného tématu se pohybuje od roku 2013 nad 30 procenty, v roce 2015 to bylo dokonce 48 procent. Meziročně se ale struktura četnosti výběru příliš nemění, její směrodatná odchylka se drží na úrovni zhruba deset procentních bodů,“ napsal ředitel centra Jiří Zíka. Osobně by se k této volbě také uchýlil, pokud by nemohl volit technický popis.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
24. dubna 2017 v 12:34  

Jasně, vypravování a úvaha bezkonkurenčně vedou. Ale tak to bylo přece vždycky a tudíž se na tom i do budoucna těžko něco změní.

Simona CARCY řekl(a)...
24. dubna 2017 v 12:43  

Opravdu mě překvapilo, že třeba vypravování otce Jak jsem poznal vaši matku určené dětem si vybral téměř každý druhý maturant,“ sdělil LN Botlík.

No, kdyby pan B. tak jako mladá generace sledoval seriál HIMYM (How I met your mother), nebyl ź výsledků svého "bádání" tak překvapen.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.