Povinná školka se obrátila proti rodičům

pondělí 24. dubna 2017 ·

Nápad ministerstva školství posílat pětileté děti povinně do mateřské školky, aby se dobře přichystaly na řádnou školní docházku, se obrátil proti mnoha rodičům. Ti totiž od letošního září už nebudou moci pětileté děti posílat třeba na dva dny týdně do mateřské školky a zbytek týdne si je nechat doma. Tato kombinace už možná nebude. Informuje deník Právo.

Zákon a vyhláška o povinném předškolním vzdělávání ukládají pětidenní docházku s nejméně čtyřmi hodinami denně ve státem uznané školce. Druhou možností je individuální vzdělávání. Je na rodičích, aby prokázali, že pětileté dítě, jež nenavštěvuje zařízení s ministerským razítkem, není zanedbáváno. Ztrácí přitom ale nárok na školku.

Ředitelé veřejných školek jsou na rozpacích. Některé pětileté děti k nim docházely třeba jen na tři dny v týdnu, po zbytek týdne navštěvovaly různé kluby, nebo byly doma s rodičem, jemuž to pracovní úvazek či rodičovská dovolená umožňovaly. Nyní si nejsou zcela jisti, jestli je mají vnímat jako děti splňující povinnou předškolní docházku, anebo je zahrnout do individuálního vzdělávacího plánu.

Podle ministerstva školství není možné ani jedno. „Školský zákon uvádí, že povinné předškolní vzdělávání má buď formu pravidelné denní docházky v pracovních dnech, nebo jiný způsob plnění povinnosti, kterými jsou individuální vzdělávání, přípravná třída či zahraniční škola na území ČR,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Jarmila Balážová. Podle ní pak prováděcí vyhláška stanoví, že rozsah denní docházky je čtyři hodiny v pracovních dnech.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
24. dubna 2017 v 12:39  

Ale vždyť je to tak pokaždé, kdykoliv se v poslední době ve školství a asi nejenom tam něco nového vymyslí. Nahoře sedí lidé odtržení od praxe, kteří navíc s učiteli a řediteli pramálo komunikují, a tak jim praktické důsledky nových zákonů a vyhlášek velmi často unikají.

jir řekl(a)...
24. dubna 2017 v 13:35  

Definice blbce
Blbec je jedinec, který škodí bez toho, že by si to uvědomoval. Zbytek na:
http://konecnateorievseho.blogspot.cz/2010/08/definice-blbce.html

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
24. dubna 2017 v 13:50  


Dávám vám tak 20 minut. Slovo blbec a ještě je to krátké. I když máte tam citaci. Tak uvidíme.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
24. dubna 2017 v 14:30  

A ty to vidíš!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sobotko!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.