Má ministerstvo školství připravit výchovu k odpovědné a kultivované konzumaci alkoholu?

úterý 4. dubna 2017 ·

Na semináři v Poslanecké sněmovně propagovali hlavní řečníci pravidelné pití alkoholu. Václav Budínský například uvedl, že propaguje pozitivní vztah k alkoholu. „Máme v podstatě dvě možnosti – bojovat s alkoholem, jako to dělá WHO, zřejmě pod vlivem výrobců nealkoholických nápojů, nebo bojovat s jeho negativními důsledky a zaměřit se na prevenci,“ popsal. Česko podle Budinského postrádá koncepci výchovy k odpovědné a kultivované konzumaci alkoholu. Tu by podle něj mělo zpracovat ministerstvo školství. O semináři podrobně informuje aktuální vydání Medical Tribune. Dříve o něm psal například server Lidovky.cz.

Rostislav Vyzula (psp.cz)

Budínský říká, že podobně, jako už je součástí školní výuky sexuální výchova, měla by se její součástí stát také výchova k odpovědné a kultivované konzumaci, vyučovat by se měla na základních a středních školách. Nyní se nic takového ve školách neučí, zákon zakazuje dětem do 18 let pít alkohol.

Pravidelná konzumace malého množství alkoholu podle profesora MUDr. Milana Šamánka, DrSc., z Dětského kardiocentra 2. LF UK a FN Motol prospívá zdraví. „Nepropaguji alkohol, ale kulturní zážitek a životní styl, ke kterému nutně patří střídmá konzumace alkoholu,“ řekl profesor auditoriu, v němž seděla také skupinka středoškoláků. Fakta o ochranných účincích alkoholu jim zněla tak nečekaně, že byli viditelně v rozpacích.

Předseda sněmovního zdravotního výboru profesor MUDr. Rostislav Vyzula, CSc., k volbě tématu semináře uvedl, že jde o kontroverzní téma, kontroverzních témat se ale nebojí, považuje za důležité bavit se o zdravotních hlediscích. „Znepokojuje mě, že si neuvědomujeme, jaké je nebezpečí alkoholu. Seminář by mohl ukázat cesty, jak se vzdělávat, vychovávat k racionálnímu užívání alkoholu,“ řekl Vyzula.

Problém podle profesora Vyzuly je, že lidé neumějí užívat alkohol racionálně. „Myslím si, že tak inteligentní a kultivovaný národ, jako jsme my, by se k tomu měl postavit otevřeně a čelem, nikoli to brát jako téma, které se nemá ani uchopit,“ řekl.


Celý text naleznete v aktuálním vydání Medical Tribune. Článek serveru Lidovky.cz naleznete zde

5 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. dubna 2017 v 10:42  

Určitě.
Bez další metodické příručky to fakt nedávám.
Neuděláme z toho zrovna nový předmět?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. dubna 2017 v 13:55  

Už se těším napraktické semináře.

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. dubna 2017 v 17:05  

No jo, pane Sotoláři, takové pěkné laboratorní práce by to byly...

turistao 982 řekl(a)...
4. dubna 2017 v 21:30  

Alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství ... Nebo to snad není pravda?

PUR řekl(a)...
5. dubna 2017 v 7:34  

No ... mne by třeba zajímalo, jak se bude účtovat materiál zakoupený pro názornou výuku. Budou to učební pomůcky z krajských peněz (tedy kup, nalep inventární číslo a založ do vitríny) nebo to bude z obecních peněz jako spotřební materiál (tedy kup a v rámci výuky "upotřeb")?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.