Experiment: Školka bez hraček má děti učit myslet kreativně a kriticky

neděle 9. dubna 2017 ·

V berlínské kitě, denním centru pro děti předškolního věku začal experiment bez hraček: Pravidla jsou jednoduchá. Na tři měsíce se ze školky odnese všechno vybavení kromě nábytku, peřin a polštářů. Před zahájením učitelé informují rodiče i děti o tom, co je čeká, potom už ale chování dětí jen pozorují. Ty se musí samy naučit pracovat se svou nudou a frustrací. O experimentu informuje server scio.cz.


Děti rozvíjí psychologické kompetence, protože si hrají víc spolu a bez připravených hotových herních prvků musí vytvářet vlastní hry a pravidla. Učí se myslet kreativně a kriticky, řešit problémy a napravovat chyby, porozumět ostatním a mít je rád, být empatický. Čím dříve budou děti na takových dovednostech pracovat, tím lépe.

Dosavadní občasné studie potvrzují, že děti účastnící se programů bez hraček mají zvýšené dovednosti interakce, kreativity, empatie a komunikačních dovedností. Ne vždy je ale experiment přijímán s nadšením, mnoho rodičů je skeptických a bojí se, že děti nakonec nebudou chtít do školky vůbec chodit.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Veronika řekl(a)...
9. dubna 2017 v 8:48  

Už Malý Bobeš si hrál s ouškem od hrníčku, kterému říkal kravička. :) A co teprve, když do třídy zabloudí mravenec! Juj, to bude ! :)
Budou tam nějaké bezpečnostní rámy (aby děti nepašovaly hračku)?
Myslím si, že množství hraček ubíjí v dětech kreativitu. Hlavně ale, ať si experimentátoři zachovají zdravý rozum a nedotáhnou to do fantasmagorických krajností.

Nowak řekl(a)...
9. dubna 2017 v 11:35  

U nás mnozí "odborníci" prosazují školu s hračkami až do maturity. Ale hlavní hračkou je mobil.

Eva Adamová řekl(a)...
9. dubna 2017 v 18:04  

Proboha všeho s mírou, zvláště pokud do toho zatahujeme malé děti. Jenom, aby nám ti dnešní pokusní králíci všeho druhu (školky bez hraček, inkluze, domácí vzdělávaní ...) jednou pěkně s rozběhem nenakopali ...... .

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.