Do nultých ročníků budou moci jen děti s odkladem. Školy to kritizují, některé třídy se nenaplní

sobota 8. dubna 2017 ·

„Je to hloupost. Na naší škole mají přípravné třídy dlouhou tradici. I díky tomu víme, že například pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí jsou přípravné třídy jednoznačně lepší než rok v mateřince,“ konstatuje zástupkyně ředitele 4. základní školy Cheb Jaroslava Marková v reportáži MF DNES o nových pravidlech pro přípravné třídy.


Na nesmyslnost nařízení ministerstva školství upozorňuje i ředitelka Základní školy praktické a speciální v Chebu Miloslava Hartmannová. A dokazuje to na příkladu. „Do přípravného ročníku na naší škole chodí chlapec se sluchovým postižením. Nemá odklad, mohl tak zůstat v mateřské škole. Ale pobyt v přípravné třídě, kde s ním pracuje pedagog prostřednictvím znakování, pro něj má mimořádný přínos. Jenže od příštího školního roku už takové dítě nebudu moci do přípravného ročníku přijmout,“ konstatuje ředitelka Hartmannová.

Ministerstvo má ale jasno. „Přípravné třídy by nadále neměly suplovat činnost mateřské školy, ale naopak pomoci vyrovnat vývoj těch dětí, které mají z jakéhokoliv důvodu odklad povinné školní docházky. Přípravné třídy se tak zaměřují na vyrovnávání vývoje dítěte s ohledem na jeho školní nezralost v době, kdy by již povinnou školní docházku mělo realizovat. Pedagogové v přípravných třídách by se tak měli věnovat výhradně dětem, kterým byl udělen odklad povinné školní docházky a u kterých je z nějakých objektivních příčin potřebné vyrovnat jejich vývoj,“ odpovědělo na dotaz tiskové oddělení ministerstva.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES (Karlovarský kraj)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.