Co znamená „kvalitní škola“ pro 21. století a jakou roli při jejím hledání hraje ČŠI?

sobota 8. dubna 2017 ·

Text o zásadních nových aktivitách České školní inspekce přinášejí Martin Chvál a Josef Basl v novém vydání časopisu Řízení školy. Autoři píšou: „Jako nutný základ se jevila potřeba definovat kvalitu školy způsobem, který by byl všem srozumitelný a odrážel širší konsenzus o tom, jakou školu chceme mít v České republice na počátku 21. století. Inspekční kritéria pro hodnocení škol byla logicky zvolena jako platforma, prostřednictvím které se to může podařit.“

Autoři píšou:

K 1. 2. 2017 zahájila Česká školní inspekce realizaci individuálního projektu Komplexní systém hodnocení. V článku představujeme jednu ze stěžejních aktivit projektu, zaměřenou na podporu propojování externího a interního hodnocení. Představíme dvě roviny, které jsou v klíčové aktivitě zohledněny. První rovinou je propojování na úrovni školy, druhou rovinou propojování na úrovni vzdělávacího systému.

Ve zprávě expertů OECD z roku 2012 byly pojmenovány nedostatky našeho evaluačního systému a formulována doporučení pro zlepšení. Z řady sdělení zdůrazníme dvě:

1) Systém není konzistentní, je třeba zajistit vzájemnou provázanost hodnocení žáků, učitelů, škol a vzdělávacího systému.

2) Je třeba zajisti lepší synergii mezi externím a vlastním hodnocením škol, zejména pokud jde o sladění posuzovaných aspektů.

Česká školní inspekce se těchto výzev chopila a v rámci kompetencí, které má, se je snažila řešit již v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice (NIQES), který byl realizován v letech 2011-2015. Od roku 2013 probíhaly uvnitř České školní inspekce diskuse za účasti externistů z řad ředitelů škol a odborníků z vysokých škol věnujících se kvalitě vzdělávání na primární a sekundární úrovni. Počátkem roku 2015 pak Česká školní inspekce organizovala veřejné debaty k tomuto tématu a byly předkládány a diskutovány návrhy řešení.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
8. dubna 2017 v 9:39  

kvalitní školství je takové,které vzdělá žáka pro 21. století,který bude muset být schopen několikrát za život měnit povolání,umět žít jako stabilně nezaměstnaný,stěhovat se celý život za prací,

Unknown řekl(a)...
8. dubna 2017 v 11:17  

8. dubna 2017 9:39

A za to vše dostane "houby s makem", zažije mnohokrát mobbing a bossing, občas si sám zaplatí sociální a nemocenské pojištění a bude neustále poslouchat žvásty politiků 21. století o své lenosti, pomalosti, neschopnosti a hlouposti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.