Tereza Valkounová o jednání s ministerstvy: Nechceme už přežívat v kultuře obezliček

sobota 8. dubna 2017 ·

Jsou lesní školky pro stát přijatelné nebo nejsou? Loni stát umožnil jejich registraci a zdálo se tedy, že ano. Poté se objevilo mnoho byrokratických vytáček, nových výkladů a změn. A Asociace lesních mateřských školek neví, na čem je. Problém popisuje v textu na serveru respekt.cz její předsedkyně Tereza Valkounová.

Tereza Valkounová (youtube.com)
Vtělit do úředního jazyka terénní podmínky lesních MŠ byla očekávaná výzva. A nešlo se jí na straně krajských úřadů vyhnout. Vznikla celkem pestrá škála výkladů a řešení... Bylo docela napínavé stíhat sledovat všechny odbočky, které jsou ve výkladu platné legislativy možné. Pak ovšem začala detektivní práce, která ukazovala, že na celostátní úrovni probíhají jednání vedoucí k zásadním změnám. Bohužel, podobně jako mnohokrát dříve, jednaly nadřízené orgány „o nás bez nás.“ Část informací prosakovala přes kraje. Začátkem března zveřejnilo MŠMT upřesněné podmínky. Vyvstaly další otázky a další pátrání po odpovědích. Do toho začaly hygienické stanice měnit svá stanoviska k předem již odsouhlaseným podmínkám.

Mohli bychom si říct, že je to součást učení se za pochodu. Máme však jaro – čas, kdy rodiče řeší zápisy dětí. Předškoláci mají před sebou novou povinnou docházku. Informace, zda jejich lesní školka bude nebo nebude v rejstříku, je pro ně logicky klíčová. Nejistota a frustrace žadatelů o registraci vlivem změn vstupních podmínek je kritická. Nechceme už přežívat v kultuře obezliček.

Pravdivé jednání přece učíme i naše děti. A tak urgujeme. Nelze strkat hlavu do písku, termíny zápisů do MŠ jsou příliš brzy. Je nezbytné zlepšit komunikaci státní správy směrem ke školkám a nastavit pro příští školní rok realistická pravidla hry. A dodržet je.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.