Anna Putnová: Semínko naděje, že by učitelé mohli mít volno na sebevzdělání, vyklíčí možná v dalším volebním období.

pátek 7. dubna 2017 ·

Poslankyně Anna Putnová v rámci projednávání kariérního řádu navrhovala, aby měli učitelé po 15 letech praxe možnost dostat půlroční volno k dalšímu vzdělávání, studiu, nebo výjezdu do zahraničí, kde by načerpali další zkušenosti. Pozměňovací návrh neprošel, nesouhlasilo s ním nakonec ani ministerstvo školství. Dnes se Putnová během rozpravy v poslanecké sněmovně ke svému návrhu vrátila. Přinášíme část jejího vystoupení.

Anna Putnová ve sněmovně řekla:

Anna Putnová (psp.cz)
Ten druhý bod se týká volna pro vzdělávání učitelů. Je to můj pozměňovací návrh, který se vžil pod takovou zkratkou "sabatikl", který jsem avizovala a podrobně představovala ve druhém čtení. Mně je velmi líto, že jsem nedokázala přesvědčit školský výbor, aby podpořil tento návrh. Připomínky Ministerstva školství, které přicházely v tomto smyslu, vycházejí z předpokladů, že by tato instituce byla velmi nákladná a hovoří řádově o miliardách korun. Ten předpoklad a rozvaha, kterou jsem měla k dispozici, musím říct, že vychází ze špatné úvahy, a to, že učitelé budou čerpat toto volno všichni v jednom roce, navíc se předpokládá v té rozvaze, že se tak bude dít po dobu jednoho roku. Vzhledem k tomu, že ředitelé jsou lidé, kteří mají velkou zkušenost s personálními záležitostmi, s plánováním, není možné, aby tato situace nastala. Navíc se předpokládá, že přechodné období znemožní, aby se v jednom roce tyto prostředky takto zhmotnily, protože budou postupně nabíhat kurzy, budou nabíhat postupně nabídky pro učitele tak, aby mohli a dokázali vstřebat i to vzdělání, o které se jedná. Je to pozměňovací návrh, který je pod body B1 až B3.

Musím se ještě chvilku pozastavit u pozměňovacího návrhu, který se tváří jako kompromisní k mému pozměňovacímu návrhu, a to je pozměňovací návrh pana poslance Kořenka. Tam je požadavek na nenárokovost volna pro vzdělání učitelů. Je to požadavek, který jde proti systému, který buduje současné vedení Ministerstva školství tím, že se snaží sjednotit vzdělávací politiku v České republice. Nenárokovost by způsobila nepochybně výkladovou nejasnost a pravděpodobně by vedla k tomu, že by učitelé v jednotlivých krajích, v jednotlivých obcích a v jednotlivých školách se cítili zvýhodněni. Vzdělávání učitelů nemá být ani odměna ani trest. Má to být legitimní možnost, kterou mohou čerpat. A pokud není nároková, tak ztrácí smysl.

Chtěla bych podotknout, že jsem přesvědčena, že přijetí tohoto volna by v sobě zahrnovalo také velkou symboliku, kterou bychom podpořili prestiž našich učitelů. Stále mluvíme o učitelích prostřednictvím jichž chceme působit samozřejmě na naše děti. Mluvíme o učitelích, ale hlasovat budeme o dětech. O našich dětech. Chceme, aby naše děti měly učitele kvalifikované, motivované a spokojené.

Novináři se mě ptali, zda podpořím tuto novelu v případě, že neprojde můj pozměňovací návrh. Já odmítám kšeftovat s budoucností školství a jsem připravena navzdory tomu podpořit tuto novelu. Zůstane možná trocha lítosti nebo hořkosti, ale jsem přesvědčená, že to semínko naděje, že by učitelé mohli získat legitimní prostředek pro získání volna na sebevzdělání, už tady existuje a vyklíčí a vyroste možná v budoucí době v dalším volebním období. A musím říct, že by mi nevadilo, kdyby si to osvojili třeba sociální demokraté. Znovu opakuji, budeme hlasovat o novele, ale rozhodujeme o dětech, o našich dětech.


Záznam celého vystoupení Anny Putnové naleznete zde

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2017 v 20:15  

Nevyklíčí. Závist ostatních to nedovolí.

Ygrain řekl(a)...
7. dubna 2017 v 20:32  

sebevzdělání, ČÁRKA, pane Komárku.

Michal Komárek řekl(a)...
7. dubna 2017 v 20:34  

Děkuji, Ygrain. Hezký večer!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. dubna 2017 v 23:15  

Já nechci volno!

Ať vyřeší napřed platy.

Simona CARCY řekl(a)...
8. dubna 2017 v 11:07  

lékaři, s nimž se tady tak rádi srovnáváme, mají také volno?

Unknown řekl(a)...
8. dubna 2017 v 11:24  

Tak nám tady i TOP09 slibuje před parlamentními volbami modré z nebe? Když nás budete volit, tak budete mít "nějaké" studijní volno. Když nás nezvolíte, tak nic nebude. Na sousedových vratech je už týden sprejem nastříkáno STOP09-2017. Pány Kalousky, Drábky, Hegery,... si ještě většina dobře pamatuje.

turistao 982 řekl(a)...
8. dubna 2017 v 19:40  

Ad: Simona CARCY, 8.dubna 2017, 11:07
Rozdíl je v tom, že lékaři léčí pacienty, kteří o to stojí, kdežto my učíme děti, které o to (často) nestojí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.