Žáci základních škol se zúčastnili klání o nejlepšího vypravěče

středa 29. března 2017 ·

V pražském divadle Minor proběhlo 27. března finále prvního ročníku soutěže propojující svět moderních technologií, mluveného slova a knih, Vypravuj! aneb Klání vypravěčů. Jednotlivci i kolektivy ze základních škol se zapojili do soutěže o nejlepšího vypravěče. Na videu měli za úkol převyprávět jakoukoli přečtenou knihu. V porotě finále soutěže pořádané nakladatelstvími Albatros, Fragment a Klubem mladých čtenářů pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zasedli například herci Jiří Lábus a Martin Dejdar.

Soutěž Vypravuj! aneb Klání vypravěčů je zaměřena na knižní kulturu a kulturu mluveného slova, školáci základních škol se do ní mohli zapojit ve třech kategoriích: žáci 1. stupně základních škol (jednotlivci); žáci 2. stupně základních škol (jednotlivci) a skupinové vyprávění (třídy nebo jiné kolektivy žáků ze základních škol).

„Smyslem soutěže Vyravuj! aneb klání vypravěčů je převyprávět knihu tak, aby před očima posluchačů doslova ožila a každý, kdo si vyprávění poslechne, měl chuť si knížku přečíst. Soutěží se snažíme propojit svět lákavých moderních technologií s knihou a také umožnit dětem osvojit si schopnosti mluvit na veřejnosti,“ říká duchovní otec soutěže a programový ředitel nakladatelství Albatros Ondřej Müller.

Každý účastník či kolektiv měl v soutěži za úkol během 3 - 5 minut originálním způsobem převyprávět na kameru děj jakékoli knihy, kterou přečetl. Porota z více než sta došlých příspěvků vybrala ty s nejzajímavějším přednesem. Hodnotila rovněž věrnou prezentaci obsahu a vyznění knihy i schopnost zaujmout a získat pro knihu nové čtenáře. Interpreti nejlepších videí pak museli ve finálovém kole převyprávět děj knihy před porotou znovu. Tentokrát naživo – na prknech, která znamenají svět.

Odborná porota ve složení herců Martina Dejdara, Jiřího Lábuse a Jana Jiráně vybrala Vypravěče roku 2017. „Nápad na tuhle soutěž vnímám hodně pozitivně. Jsem opravdu šťastný, že i dneska si děti najdou cestu ke knížce a že je čtení baví. A přeju jim, aby jim to vydrželo,“ říká Jiří Lábus. „Baví mě, jak děti během vyprávění využívaly svou fantazii, kterou jim čtení zase ještě rozvíjí. To je skvělý koloběh!,“ zhodnotil výkon účastníků Martin Dejdar.

• V kategorii žáci 1. stupně zvítězila Štěpánka Šimonová z 2. třídy ZŠ Kunčina v okrese Svitavy, která převyprávěla knihu Kronika města Kocourkova. Mezi prvními třemi se umístili také Matyáš Haberhauer ze 4. třídy ŽŠ T. Stolzové v Kostelci nad Labem (okres Mělník) a Ondřej Dvořák z 1. třídy ZŠ Pečky (okres Kolín).

• V kategorii žáci 2. stupně základních škol zvítězila Agáta Śmiłowska ze ZŠ Dr. Olszaka v Karviné s knihou Poslední Aristokratka. Mezi prvními třemi se umístili také Luděk Melich ze ZŠ T.G. Masaryka v Poříčanech (okres Kolín) a Kateřina Hösslová ze ZŠ Nýřany z Plzeňského kraje.

• V kategorii skupinové vyprávění zvítězily Pavlína Brníková a Sára Pulkrábková ze ZŠ a MŠ Pražská ve Znojmě, které převyprávěly knihu Luisa a Lotka.

Vítězové těchto kategorií vysoutěžili pro své školy poukaz na nákup knih v hodnotě 10.000 Kč. Všechny děti, které se zúčastnily finále, si také samy odnesly knihy v hodnotě 1000 Kč dle vlastního výběru a další ceny.

Porota také udělila mimořádnou cenu neslyšícím spolužačkám Anetě Kunetkové a Stele Skýpalové. Aneta Stele převyprávěla děj své oblíbené knihy Malý princ znakovou řečí. „Anetka se přihlásila do soutěže, protože ráda čte. To je v komunitě neslyšících vcelku neobvyklé. Málokdo si uvědomuje, že pro neslyšící je čeština v podstatě jak cizí jazyk. Doufáme, že její úspěch bude motivací i pro další naše žáky, aby více četli,“ říká Šárka Tovaryšová z MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené děti ve Valašském Meziříčí.

Finalisté soutěže Vypravuj! s Jiřím Lábusem a Janem Jiráněm
Výherci soutěže Vypravuj! aneb Klání vypraěčů




0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.