Nové financování dolehne na církevní a soukromé školy

pondělí 27. března 2017 ·

Veřejné školy čeká velká změna. Nebudou už dostávat peníze podle dosavadního systému – tedy podle počtu žáků, ale podle počtu odučených hodin. Změnu už podepsal i prezident Miloš Zeman. Výjimkou jsou ovšem církevní a soukromé školy. Ty budou dostávat peníze podle současného klíče – tedy „na hlavu“. A to je podle expertů na vzdělávání značně znevýhodní. „Dále se rozevřou nůžky mezi veřejnými a soukromými plus církevními školami,“ míní Miroslav Hřebecký ze společnosti EDUin. Reportáž přinášejí Lidové noviny.


Podle statistik resortu dochází v tomto školním roce jen do církevních základních škol lehce přes 6500 žáků a do středních přes 9600 žáků. U soukromých škol jde o desítky tisíc žáků.

Ministryně školství Kateřina Valachová považuje nový systém za férovější. „I když aktuálně demografická křivka klesá, tak dokážeme díky těmto změnám hustou síť malotřídních škol, jak mateřských, tak základních, udržet,“ uvedla Valachová.

Podle jiných se neveřejné školy bojí, že je bude politická reprezentace omezovat. A to tak, že částku, kterou podle svého uvážení kraje posílají na žáka, bude snižovat. „Rodiče našich žáků a studentů odvádějí státu stejné daně jako rodiče žáků ostatních škol. Princip financování by měl být v základní filozofii stejný,“ říká Hana Svobodová, ředitelka Střední zdravotnické školy Evangelické akademie v Brně-Líšni.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

2 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
27. března 2017 v 12:35  

Princip financování není otázka nějakého nároku, ale politické dohody.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
27. března 2017 v 21:18  

Podle mě způsobí takto postavený systém absolutní zmatek a totální neprůhlednost systému. A o to tu zřejmě jde. Vytvářet chaos. A pak si v něm pěkně lebedit. No na MŠMT a komonautiky nic nového.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.